Kdo ze zraněných se ještě letos vrátí na dráhu?

Autor článku:

vaculik2.jpgS blížícím se koncem sezony přibývá zraněných jezdců a proto mě napadlo, že by mohlo být zajímavé se podívat v jakém zdravotním stavu se nacházejí ti nejznámější před rozhodujícími závody. A začneme tím českým fanouškům nejbližším, tedy Martinem Vaculíkem.

Jeho zdravotní problémy se začaly před GP v Cardiffu, kdy se mu na hotelu udělalo špatně. Měl závratě, vysoký krevní tlak a problémy s ledvinami. Závod v Cardiffu odjel, ale bez většího úspěchu. Poté ještě odjel GP v Malille a první semifinále polské Ekstraligy mezi Tarnówem a Toruní. Protože se však stále necítil dobře, navštívil opakovaně nemocnici v Banské Bystrici, kde zůstal několik dní na pozorování a lékaři mu provedli různá vyšetření. Proto vynechal i opakované semifinále Tarnówa v Toruni a v zápase byl zastupován. V Polsku byly slyšet hlasy, že to byl taktický tah trenéra Marka Cieslaka, neboť se Martinovi na dráze v Toruni nedaří. Martin se k tomu vyjádřil v tom smyslu, že lidé kteří to tvrdí mají zřejmě nějaký problém a je to úplně smyšlené. Kolem 20. září Martin odešel z nemocnice, když lékaři zjistili příčinu problémů a předepsali mu léky. Dnes se již cítí lépe i když to ještě není 100%. V úterý 25. 9. si vyzkoušel v Žarnovici první trénink na dráze po přestávce a dnes už se připravuje v Goričanu na GP Challenge. Uvidíme jak se mu bude dařit. Podle svého fyzického stavu uvidí jestli v úterý a ve středu nastoupí ve finále švédské Elitserien v dresu Vetlandy. Soustředí se hlavně na poslední závod GP v Toruni a finále polské Ekstraligy jeho Tarnówa s Gorzówem.

kosciecha.jpg8. srpna při utkání české Extraligy mezi Pardubicemi a Slaným po útoku Lukáše Drymla a následném kontaktu si Robert Kosciecha zlomil nadvakrát levou stehenní kost. Následující den se podrobil operaci a několik dní poté započal rehabilitace za pomoci laseru. Hojení zlomeniny probíhá úspěšně, o čemž svědčí i to, že 9. září odjel „Kostek“ do Malilly spolukomentovat Grand Prix pro Canal+. Podle zprávy z 26. 9. se Robert rychle uzdravuje a chodí jen o jedné berli. 8. října ho čeká rentgen kosti a doufá, že od toho dne už bude moci chodit bez hole. Robert je optimista a má naději, že od 8. listopadu (tedy tři měsíce od nehody) by mohl běhat a začít normální přípravu na další sezonu.

dudekpatryk.JPG16. září v Gorzówě při semifinále Ekstraligy mezi místní Stalí a Falubazem Zielona Góra upadl ve své druhé jízdě Patryk Dudek tak nešťastně na dráhu, že si zlomil dvě žebra. Do depa sice nakonec odešel pěšky, ale stále cítil velkou bolest. Nakonec byl odvezen do gorzówské nemocnice. kde měl následně v noci velké problémy s dýcháním a rentgen odhalil 13ti centimetrovou krevní sraženinu na játrech. Situace byla velmi vážná, ale lékaři mu naštěstí dokázali pomoci. Dnes už se „Duzers“ cítí lépe a včera byl dokonce propuštěn do domácího ošetřování. Čeká ho několikaměsíční rekonvalescence, ale Patryk už přemýšlí o přípravě na další sezonu.

pawlicki_przemek.jpg20. září si při juniorském mistrovství Polska Przemyslaw Pawlicki po nárazu do mantinelu zlomil holenní kost na několika místech a sezona pro něj skončila. Hned následující den ho čekala operace a v těchto dnech by měl být propuštěn z nemocnice v Puszczykowě. Následovat budou rehabilitace. Przemek doufá, že by snad začátkem prosince mohl začít normální přípravu na příští sezonu.

pawlicki_piotr.jpgTaké Przemkův bratr Piotr Pawlicki utrpěl zranění, když si 15 .září vykloubil rameno. Podstoupil nějaké rehabilitace a už zase závodí. V Anglii za Poole Pirates a ve Švédsku ho čeká finále za tým Piraterna Motala. Není vyloučené, že po sezoně bude muset na operaci.

zmarzlik_bartek.jpgBartosz Zmarzlik utrpěl 1. září při MS juniorských družstev v Gniezně komplikovanou zlomeninu levé stehenní kosti a musel podstoupit pětihodinovou operaci. Rekonvalescence probíhá dobře. Bartosz už se cítí lépe psychicky i fyzicky a také on už by chtěl od začátku prosince naplno trénovat na další sezonu.

holta2.jpgRune Holta si při na první pohled nevinném pádu zlomil ruku. Stalo se to 18. září při semifinále švédské Elitserien Vetlanda- Indianerna. Rune závod dokončil, poté odjel ještě dvě rozjížďky! Podle dostupných informací zlomenina není tak vážná a Rune byl měl být začátkem října už v pořádku. Měl by tak být připraven na souboj o bronz v Ekstralize mezi Z. Górou a Toruní.

watt.jpgDavey Watt má problémy s ledvinami. Postihly ho už minulý týden, kdy musel navštívit nemocnici. Poté sice startoval v baráži o Ekstraligu mezi GTZ Grudziadz a Wroclawí, získal 9 bodů, ale hned po závodech musel být opět hospitalizován v nemocnici. Nestartoval tak v semifinále Elite League Lakeside – Poole v pondělí. Tento týden prodělal v Polsku další vyšetření, které si vyžádají ale delší čas. Odstoupil tak z účasti v dnešním závodě GP Challenge v Goričanu. Není zatím vůbec jasné jestli v letošní sezóně bude Davey ještě startovat.

sullivan_ryan.jpgRyan Sullivan si 17. září v Anglii při střetnutí Elite League mezi Belle Vue a Peterborough po pádu zlomil dvě kosti v dlani a poranil zápěstí. Ve snaze stihnout odvetu semifinále polské Ekstraligy Toruň – Tarnów podstoupil rychloléčbu operací laserem přímo v Anglii. V sobotu odletěl do Polska zkusil se projet na motorce, ale zjistil,že ruka ještě není ve stavu ve kterém by mohl závodit. Uvidíme zda bude Ryan připraven na souboj o bronz mezi Toruní a Zielonou Górou, který se pojede 14. října. Ve stejném závodě jako Ryan se zranil také mladý 21 letý švédský jezdec Linus Sundström. Utrpěl otřes mozku, vykloubil si rameno a dvě minuty byl v bezvědomí. Sice nakonec nemusí na operaci, ale sezona pro něj skončila a nepomůže svojí Piraterně ve finále Elitserien.

bjerre_ken.jpgTřetím zraněným jezdcem Peterborough je Kenneth Bjerre, který si 23. srpna v utkání Elite League po pádu natřikrát zlomil nohu. Rehabilitace probíhají úspěšně. Kenneth věří, že na začátku příští sezony bude dobře připraven.

woffinden.jpg9. září měl v souboji o udržení v polské Ekstralize mezi Wroclawí a Gdaňskem těžký pád Tai Woffinden. Stalo se to v poslední jízdě, kdy Tai upadl a jeden ze závodníků mu přejel kolem přes přilbu. Tai sice nemá žádnou zlomeninu, ale má vykloubené rameno a potlučenou hruď. Jeho stav se však lepší a do barážového střetnutí Ekstraligy Wroclaw – Grudziadz 7. října by měl nastoupit. Doufejme, že se všichni zranění jezdci dají do pořádku a nejpozději v příští sezoně je opět uvidíme na plochodrážních oválech.

Zanechte komentář: