Mistrovství Evropy zná finálové lokace

Autor článku:

fim_europe.gifsec_1.jpgMistrovství Evropy vstupuje rokem 2013 do své nové éry, pod vedením nového polského promotéra One Sport Marketing chce přilákat nejlepší jezdce a ukousnout si trochu toho nablýskaného chlebíčku elitní ploché dráhy, což byla dosud výsada Speedway Grand Prix a jejího britského promotéra BSI. Po mnoha dnech odkladů konenčně odtajnilo čtvrteční vydání deníku Przeglad Sportowy čtveřici lokací, kde Speedway European Championship vyvrcholí.

Pětice Andreas Jonsson, Tomasz Gollob, Nicki Pedersen, Emil Sajfutdinov a Aleš Dryml byla přímo nasazena do finále. Až na obhájce titulu mají prý všichni slíbeno za účast a s ní spojené marketingové aktivity 150 tisíc zlotých (cca 920 tisíc korun), aniž by vyjeli na dráhu.

Kompletní nasazení svých jezdců do kvalifikace evropského šampionátu zatím oznámili jen Poláci. Ti vysílají Macieje Janowského do Červonogradu, do Miskolce vyrazí Janusz Kolodziej a Krzysztof Kasprzak, do Murecku se vypraví Przemyslaw Pawlicki a Jaroslaw Hampel. Svůj start potvrdili i Leon Madsen, Scott Nicholls, Grigorij Laguta nebo Jurica Pavlic. Dobrou zprávou pro slovenské fanoušky je, že v červencovém challenge závodě na domácím oválu v Žarnovici by se s divokou kartou měl představit Martin Vaculík.

V úvodním návrhu kalendáře pro mistrovství Evropy 2013 se ještě nepočítalo se vstupem polského promotéra a figuroval v něm i Divišov. S příchodem Poláků se ale změnily pořádky a pro divišovský klub bylo nereálné splnit finanční požadavky ve výši poplatku 150 tisíc v jednotné evropské měně. Brzy bylo potvrzeno, že finálový seriál, který zůstal jako loni čtyřdílný, začne a skončí v Polsku. Mistra Evropy poznáme v Rzeszówě, spekulovalo se, že šampionát odstartuje na zrekonstruovaném stadionu v Zieloné Góře, ale nakonec se jezdci vydají k Baltu, neb finále bude rozjeto v červenci v Gdaňsku. Promotér měl pochopitelně velký zájem uskutečnit závod v Rusku a skoutečně se pojede v Togliatti. Čtvrtým závodem do finálového kvarteta je Goričan, jenž pro rok 2013 opustil od pořádání konkurenční Speedway Grand Prix. Chorvaté mají jako jediní podepsané smlouvy, zbylé kluby dolaďují dohody.

Všechny finálové závody bude přímým přenosem vysílat Eurosport, to by mohlo naznačovat určitou podobnost se Speedway Grand Prix, avšak není tomu tak. Eurosport UK, tedy britský Eurosport, zakoupil licenci na vysílání Grand Prix na Britských ostrovech. Speedway European Championship bude vysílat Eurosport a Eurosport 2 známý z tuzemských obrazovek.

Kalendář ME 2013:
20/04 Q1 Červonograd
20/05 Q2 Miskolc
23/06 Q3 Mureck

06/07 Challenge Žarnovica

27/07 F1 Gdaňsk
10/08 F2 Togliatti
14/09 F3 Goričan
29/09 F4 Rzeszów

Zanechte komentář: