Hynek Štichauer: „Priorita je se rozjezdit.“

Autor článku:

zlata-prilba-pardubice.gifstichauer.jpgZa poslední rok a půl toho Hynek Štichauer příliš nenajezdil, když laboroval s několikrát operovaným ramenem. Nyní je ale odchovanec pardubické ploché dráhy zpět a zdravý a těší se na rozjíždějící se sezónu. V ní se po dlouhé pauze představil v extralize a čeká jej i působení v první lize. K tomu šla řeč i o projektu PPJ nebo nafukovacích bezpečnostních vestách.

MK: Poslední dva roky ses trápil se zraněními, jaký je teď tvůj zdravotní stav?
HŠ: Tak rameno drží, povedlo se to, je to naprosto bez komplikací. Ty další dvě sezóny byly takové, jaké byly, a na letošek se cítím zdravý. Po těch dvou a půl letech se cítím tak devadesát pět procent v pořádku. Priorita je pro mě se rozjezdit, nechci jančit. Chtěl bych tu sezónu odjet celou a postupně se na sobě pracovat, abych se dostal tam, kde jsem byl. A pak se uvidí.

MK: Měl jsi dlouhou pauzu, jak teď vnímáš svojí pozici v týmu Zlaté přilba Pardubice?
HŠ: Dlouho jsem nejezdil a average mám hodně vysoký z roku 2011. Ale pojedu buď dvojku, nebo čtyřku, to jsou slabší čísla a myslím, že se ode mě čeká takových šest bodů na závod. Budu se snažit, abych tohle plnil a plnil svojí úlohu v týmu a jezdil na double body za silnými jezdci.

MK: Budeš jezdit i první ligu?
HŠ: Samozřejmě, první liga jsou krásné závody a je to

mnohem lepší než trénink. Já to první ligu jezdím rád a jezdil bych jí i zadarmo, protože člověk se tam uvolní. Já teď budu mít i dost zkoušení, abych si zvyknul na nastavení motorek. V důležitých závodech se člověk bojí riskovat s nastavením nebo se stylem jízdy a to si v té první lize člověk může dovolit a mě to vždy hodně dá.

MK: V Pardubicích byl na dráhu navezen nový materiál, jak ses na něm cítil?
HŠ: Pardubice jsou teď moc krásná dráha. Když se na ní bude pracovat, tak se s ní dá udělat v podstatě cokoli. Dá se udělat hlubina, dá se udělat hrana od půlky zatáčky ven, takže Pardubice jsou na tom, co se týče dráhy teď asi nejlépe za posledních deset let.

MK: V zimě jsi nepodepsal žádnou smlouvu v zahraničí, měl jsi nějaké možnosti?
HŠ: Chvíli jsem byl v jednání s Anglií, byl tam i nějaký náznak z Polska, ale rozhodl jsem se, že pro začátek sezóny do ničeho nepůjdu. Chci se soustředit sám na sebe, abych měl po závodě čas se hodit do pohody. Všechno postupně, musím krůček po krůčku zpátky a nechci to uspěchat, protože další zranění by pro mě bylo likvidační.

MK: Jason Bunyan využívá ochrannou vestu podobnou airbagům. Když se zranil v anglické lize, tak se spekulovalo, jestli mu to dokonce neublížilo. Měl jsi možnost si to vyzkoušet?
HŠ: Viděl jsem to, když jsem s Jasonem trávil měsíc a půl na Novém Zélandu, kde to testoval. Zdálo se mi to dobré, ale je to velká investice, ta nafukovací vesta stojí kolem 600 liber. Myslel jsem si, že to není špatná věc, ale není to zařízení na plochou dráhu, je to na koně, kde žokej spadne z koně, ale nespadne ve stovce do mantinelu. Takže já si myslím, že ta vesta není dostatečně tuhá, jako jsou třeba chrániče na páteř. Je vidět, že se mu to moc neosvědčilo.

MK: Kolem tebe vzniknul projekt PPJ, jak ten projekt dál vypadá?
HŠ: PPJ se dál rozvíjí, naplno už v něm naplno fungujeme já a Václav Milík s tím, že pro letošek přibývá ještě Eda Krčmář. Bude to tak, že v průběhu příštích dvou měsíců by měl být vybudovaný internetový e-shop s adresou ppjspeedway.cz, kde si fanoušci budou moci zakoupit veškerý sortiment od upomínkových předmětů Zlaté přilby, přes tématiku čistě speedway až k produktům těch jednotlivých jezdců. Doufám, že ten projekt bude fungovat a že se bude rozrůstat o další jezdce.

PPJ
ppj.jpgMyšlenka Programu Podpory Jezdců (PPJ) je kromě jiného založena na přímé finanční pomoci získané přímo od příznivců ploché dráhy a to formou prodeje drobného sortimentu reklamních předmětů (trička, mikiny, suvenýry,…) s tématikou ploché dráhy a zaměřením na jednotlivé jezdce, kteří k těmto účelům propůjčili svá jména. Finanční prostředky získané tímto způsobem jdou obratem zpět ke konkrétním jezdcům, kteří byli za své dosavadní výkony do tohoto programu vybráni.
Celý program vznikl v roce 2011 za pomoci sponzorů a za souhlasu AMK Zlatá přilba Pardubice v roce 2011, a pokud se setká s patřičnou odezvou od fandů ploché dráhy je cílem PPJ postupně vybírat a přijímat další talenty z celé republiky a tím stále pomáhat k rozvoji plochodrážního sportu.

Program Podpory Jezdců - Hynek Štichauer

Zanechte komentář: