Ohlédnutí: Zaslouženě se radoval mladý Brit

Autor článku:

grand-prix.gifwoffinden.jpgZatím co se účastníci seriálu Grand Prix chystají na další závod v Cardiffu, my se ohlédneme ještě za pražskou Grand Prix. Divoká karta Josefa France byla jasná již dříve, ale další skvělé zpráva pro české fanoušky přišly v průběhu týdne, kdy se do závodu dostal také Aleš Dryml, který jako oficiální náhradník seriálu nahradil zraněného Darcy Warda.

Určitě se nebudu pouštět do rozepisování průběhů závodu, který byl jistě dosti zajímavý, ale všichni kdo jej viděli, nebo vidět chtěli si na stadion cestu našli nebo se dívali alespoň prostřednictvím přímého přenosu na Sport 1, či jakkoliv jinak na internetu. Proto vyzdvihnu jen několik zajímavých momentů či událostí.

Velkým favoritem závodu byl určitě Nicki Pedersen co by loňský vítěz a jezdec domácího Olympu. Ten přijel do Prahy se zlomeninou ruky, ovšem ani to mu nezabránilo ke skvělému výkonu, který vyvrcholil pádem ve finálové jízdě. Nicki jel v základní části tak zvaně střídavě oblačno. 3-1-1-3-1. To mu vystačilo na postup do semifinále, kde dojel druhý za Woffindenem a trápícím se Hampelem.

Mezi hlavní favority se počítal i vítěz předchozích dvou GP Rus Emil Sajfutdinov. Ten jel celou základní část skvěle, když podlehl pouze Pedersenovi. Ani v semifinále nenechal Emil nic náhodě a vyhrál. Ve finále však mladý Rus neudržel nervy na uzdě a najel do pásky. Velký favorit na vítězství byl tedy z jízdy vyloučen.

Tai Woffinden, mladý talentovaný Brit má letos skvělou fazónu a jede mu to. V Praze se s nim tak nějak počítalo, ale mezi super favority se neřadil. Jinak se však mluvilo po pátečním tréninky, kdy Tai předváděl opravdu skvělou jízdu. Tai v základu zaváhal jen ve své poslední jízdě, kde se utkal se Sajfutdinovem. Woffinden dokonce dojel až třetí za Hancockem. Jeho jízda byla od začátku do konce vždy ladná a suverénní. Do finále postoupil bez problémů.

Ostatní velcí favoriti typu Hancock, Gollob, Holder a další se v Praze letos dost trápili a vůbec se jim nevedlo. Dokonce i Martin Vaculík, od kterého se čekávalo v Praze nakopnutí k lepším výsledkům měl problémy a moc se mu nevedlo. Radost udělal početnému slovenskému publiku jen v deváté jízdě, kde porazil Žagara, Hampela a France.

Matej Žagar, který letos jede opravdu skvěle začal velice dobře, když po čtyřech odjetých jízdách měl na svém kontě skvělých deset bodů. Ovšem poté se dařit přestalo a dvě nuly znamenaly konec v závodě po semifinále.

Velkým překvapením byl Polák Krzystof Kasprzak, který byla asi ten poslední Polák v poli, od kterého se čekal tak dobrý výkon. Ale Krzystof překvapil a v semifinále, kam postupoval s osmi body porazil švédské duo Jonsson Lindgren a rázem byl ve finále.

Českým jezdcům se letos opravdu moc nedařilo. Nadšeni s dvojnásobné účasti českých jezdců opadlo hned na začátku, kdy Josef Franc, který vloni předváděl tak fantastické výkony dojel poslední. Aleš Dryml sice po dvou jízdách měl na svém kontě dvě jedničky, ovšem do konce závodu už dokázal přidat jen jeden bod, což stačilo na patnácté místo. Fantastické sedmé místo Josefa France z loňského roku se neopakovalo. Po třech jízdách měl Pepe na svém kontě stále nulu a bylo hotovo. V šestnácté jízdě sice dojel druhý za Lindgrenem a jiskřička na lepší umístění ještě blýskala, ovšem další nula nakonec vše zhatila. Je těžké zhodnotit výkon český jezdců v takto nabitém závodě. Jsou závody a závody. Nejeden jezdec vám to řekne. Podívejme se na Holdera, Golloba a další a další. Pepe vloni zajel sedmé místo, bylo to super a na vykřičené hlasivky nezapomeneme dodnes, ovšem každý den není posvícení. Možná kdyby se jelo Grand Prix o týden později mohlo to dopadnou úplně jinak. Dle mého soudu by to chtělo více kontaktu se světovou špičkou a mohlo by to jít. Uvidíme jak se povede našim jezdců v letní SWC na Markétě.

Ale, my se vraťme k semifinálovým bojům. Velké očekávání měli také švédští jezdci, kterým se podařilo postoupit do semifinále jen tak tak. Ovšem překvapení se nekonalo. Nebo vlastně konalo, jak už jsme řekli skvěle jel Emil Sajfutdinov a vyhrál, druhý však skončil Polák Krzystof Kasprzak a švédská dvojice Jonsson – Lindgren mohla balit. Druhé semifinále se stalo jednoznačnou kořistí skvělého Woffindena. Boj o druhé místo však byl tvrdý a nakonec z něj vyšel lépe „domácí“ Nicki Pedersen, který za svými zády nechal Jarka Hampela a ambiciózního Mateje Žagara.

Finálová jízda slibovala skvělé boje. Tai Woffinden celý podvečer předváděl úžasnou jízdu a chtěl jistě oplatiti porážku Sajfutdinovi. Sajfutdinov chtěl završit hattrick a vyhrát třetí Grand Prix v řadě za sebou. Nicki Pedersen pak chtěl obhájit prvenství z loňského roku. Krzystof Kapsrzak zase chtěl ukázat své kvality a vystoupit ze stínu Golloba a Hampela. Start byl připraven a jezdci se soustředí. Ovšem Emil nevydržel čekání než páska vyletí nahoru a najel do ní. Byl vyloučen. Škoda. Přišli jsme zřejmě o skvělý souboj. Opakovaný start se nejvíce povedl opět Woffindenovi a ten už své vedení nepustil. Souboj o druhé místo sváděli Nicki Pedersen a Krzystof Kapsrzak. Souboj nahraně, nakonec skončil pádem Nicki Pedersena a druhým místem Krzsytofa Kapsrzaka. Mohlo to sice vypadat, jako že Krzystof do Nickiho strčil, ovšem výsledky byly potvrzeny a Nicky si připsal třetí místo v závodě.

My už se teď můžeme těšit jen na další skvělý plochodrážní svátek, který je na programu na Markétě už 18 – 20. července, kdy se pojede Last Change a Finále SWC.

Konečné pořadí:
1. Tai Woffinden 19 (3,3,3,3,1,3,3) + 1. ve finále
2. Krzysztof Kasprzak 12 (1,2,3,1,1,2,2) + 2. ve finále
3. Nicki Pedersen 11 (3,1,1,3,1,2,F) + F ve finále
4. Emil Sajfutdinov 17 (2,3,3,3,3,3,T) + T ve finále
5. Fredrik Lindgren 11 (2,1,2,3,2,1)
6. Matej Žagar 10 (3,3,2,2,0,0)
7. Andreas Jonsson 9 (1,2,2,1,3,0)
8. Jaroslaw Hampel 8 (0,3,1,0,3,1)
9. Chris Holder 7 (3,2,0,0,2)
10. Niels Kristian Iversen 7 (2,1,0,1,3)
11. Greg Hancock 7 (2,1,2,0,2)
12. Martin Vaculík 6 (1,R,3,2,0)
13. Antonio Lindbäck 5 (0,0,2,2,1)
14. Tomasz Gollob 3 (0,0,1,0,2)
15. Aleš Dryml 3 (1,1,0,1,0)
16. Josef Franc 2 (0,0,0,2,0)

N1 Václav Milík NS
N2 Zdeněk Holub NS

Jízda po jízdě:
1. Žagar, Iversen, Dryml, Gollob
2. Pedersen, Sajfutdinov, Kasprzak, Franc
3. Woffinden, Lindgren, Jonsson, Hampel
4. Holder, Hancock, Vaculík, Lindbäck
5. Žagar, Kasprzak, Lindgren, Lindbäck
6. Woffinden, Lindgren, Pedersen, Franc
7. Hampel, Hancock, Pedersen, Gollob
8. Sajfutdinov, Jonsson, Dryml (R/start)
9. Vaculík, Žagar, Hampel, Franc
10. Kasprzak, Jonsson, Hancock, Iversen
11. Sajfutdinov, Lindgren, Gollob, Holder
12. Woffinden, Lindbäck, Pedersen, Dryml
13. Pedersen, Žagar, Jonsson, Holder
14. Sajfutdinov, Lindbäck, Iversen, Hampel
15. Woffinden, Vaculík, Kasprzak, Gollob
16. Lindgren, Franc, Dryml, Hancock
17. Sajfutdinov, Hancock, Woffinden, Žagar
18. Iversen, Lindgren, Pedersen, Vaculík
19. Jonsson, Gollob, Lindbäck, Franc
20. Hampel, Holder, Kasprzak, Dryml

SF1: Sajfutdinov, Kasprzak, Lindgren, Jonsson
SF2: Woffinden, Pedersen, Hampel, Žagar

FIN: Woffinden, Kasprzak, Pedersen (F3), Sajfutdinov (T)

4 comments

  1. ČT se ještě před pár lety velkohubě chvástala, že je (ale kdepak) jedinou televizí na světě, která vysílá MS na dlouhé dráze. Nyní je situace taková, že ČT nevysílá plochou dráhu vůbec. Kde nic – tu nic. Ani ťuk. Jestli je těm mocipánům málo, že naši jezdci vozí medaile z MS a ME (to myslím včetně dlouhé dráhy a ledů), pak je teda na zvážení každého z nás, zda má, či nemá význam platit koncesionářské poplatky. Existuje přece internet, kde se dá najít kde co.

Zanechte komentář: