Mühldorf rozdal vstupenky do finále MS 2014

Autor článku:

FIM_1.jpgriss_erik.jpgV mühldorfském závodě Challenge se setkali závodníci, kteří se v letošní dlouhodrážní Grand Prix umístili na 11. – 18. místě, spolu s nejlepšími šesti závodníky z obou kvalifikačních závodů v Mariánských Lázních a St. Macaire. Hned na začátku se škrtalo ve startovní listině, a tak místo našeho Richarda Wolffa nastoupila Němka Nadine Frenk, místo Nizozemce Thea Pijpera mladičký Francouz Dimitri Bergé a místo dalšího Nizozemce Henryho van der Steena Němec Marcel Dachs.

 V bavorském Mühldorfu panovalo krásné počasí, teplota kolem 17 stupňů a na stadiónu mohlo být odhadem 7 – 8 tisíc diváků. Klub MSC Mühldorf nechal před závodem na dráhu navézt nový písek a tak se závodilo na zbrusu novém povrchu.

Hned ve 3. jízdě se závod trochu zadrhnul, když Francouz Jerome Lespinasse zapříčinil pád Australana Rodneyho Mc Donaldse, který však nakonec pád ustál bez vážnějšího zranění. V 5. jízdě byl vyloučen pro najetí do pásky Bernd Diener, a tak poprvé a naposledy do závodu mohl zasáhnout náhradník Keijo Bünning. Ani 5. jízdě se nevyhnul pád, tentokrát se s dráhou zblízka seznamoval Nizozemec Mark Stiekema a za viníka označena následně diskvalifikovaná Nadine Frenk.

Jinak krásný závod poznamenalo ještě několik defektů, nicméně ty nejdůležitější se odehrály hned v první semifinálové jízdě, které zprvu kralovali Andrew Appleton a Aki Pekka Mustonen, aby následně oběma jezdcům vypověděly jejich závodní stroje službu. Ve druhém semifinále si suverénně počínal mladík Bergé z Francie.

Ve vyrovnaném klání došlo před finálovou jízdou k situaci, kdy měli hned tři jezdci 17 bodů a museli si to v dodatečné rozjížďce rozdat o poslední 5. finálové místo a zároveň tak o poslední 5. postupové místo do Grand Prix 2014. Jenže Finovi Mustonenovi motocykl selhal i v této jízdě a tak vyšel naprázdno. Vloženou rozjížďku vyhrál Bergé a z ním dojel německý veterán Bernd Diener. Ten však nemusí smutnit, protože Martin Smolinski pojede v příštím roce Speedway Grand Prix, a tak to vypadá, že Bernd Diener do dlouhodrážní Grand Prix nakonec postoupí ze 6. místa taky.

Ve finálové jízdě si nejlépe počínal Erik Riss, za ním dojel Stephan Katt, třetí Dimitri Bergé, Stéphane Tresarrieu měl defekt a Andrew Appleton byl vyloučen pro najetí do pásky.

Následující závodníci postupují do Long Track Grand Prix 2014:
1. Erik Riss (Německo) 23 bodů
2. Stephan Katt (Německo) 22 bodů
3. Stéphane Tresarrieu (Francie) 20 bodů
4. Dimitri Bergé (Francie) 19 bodů
5. Andrew Appleton (Velká Británie) 18 bodů
6. Bernd Diener (Německo) 17 bodů (lepší rozjezd s Mustonenem a v příští sezóně zástup za Smolinského)

Zanechte komentář: