Matěj Kůs bude závodit za Berwick Bandits a Start Gniezno

Autor článku:

kus2.jpgberwick_13.pnggniezno.gif  Po návratu z Austrálie, kde úspěšně odjel tři závody, se Matěj Kůs dohodl na dvou kontraktech v zahraničních ligách pro následující sezonu. V britské Premier League bude příští rok startovat za Berwick Bandits a v Polsku podepsal dvouletou smlouvu s prvoligovým Startem Gniezno. Berwick upon Tweed je malé anglické středověké městečko, ležící u ústí řeky Tweed v blízkosti hranic se Skotskem a místní tým Bandits se stal v roce 2007 prvním klubem osmnáctiletého Matěje Kůse na britských ostrovech. Jeho působení zde, ale nemělo dlouhého trvání neboť při zápase v Glasgow měl těžký pád a sezona pro něj tehdy skončila. Poslední tři roky Matěj startoval za Redcar Bears, ale minulá sezona se mu příliš nevydařila a ani s úpravou domácí dráhy nebyl spokojen. Proto se před několika dny rychle a rád domluvil na svém návratu na 368 metrů dlouhou dráhu Shielfield Park v Berwicku. Jeho kolegy v družstvu budou Australané Kevin Doolan a Matthew Wethers, Dán Claus Vissing, mladý Francouz David Bellego a jako rezervoví jezdci další Dán Steen Jensen a sedmnáctiletý místní talent Liam Carr.

V uplynulé sezoně se Matěj mnohokrát v Polsku nepředstavil. Ve dvou utkáních nastoupil za druholigovou Wandu Kraków (vyjel 6 bodů a bonus, průměr na jízdu 1,167) a v jednom zápase se ukázal s vestou ekstraligového Unibaksu Toruń, pro který se mu nepodařilo vyjet žádný bod. Na následující dvě léta si Matěj u našich severních sousedů dohodl kontrakt s týmem z historicky prvního hlavního města Polska – Startem Gniezno, Matěj má podle svých slov k němu blízký vztah a už několikrát s ním byl blízko podpisu smlouvy, má rád i zdejší dráhu a věří, že získá místo v sestavě družstva. Pražský závodník se již v těchto dnech připravuje na příští sezonu, na kterou bud mít tak jako každý rok připravené čtyři motocykly a plánuje nakoupit ještě dva nové motory.

Start Gniezno se po letošním sestupu z Ekstraligy ocitl ve velkých finančních problémech. Má přibližně 2,7 miliónu zlotých dluhu vůči jezdcům ( např. Piotru Świderskému dluží 583 tisíc zlotých, Sebastianu Ulamkovi má vyplatit 450 tisíc zlotých a přibližně stejnou částku i Mateji Žagarovi).Klub se snaží zmenšit svůj dluh udělením pokut jezdcům, proti kterým se závodníci odvolali k tribunálu PZM. Pro příští rok klub obdržel licenci na 1. ligu s dohledem a dluhy má zplácet postupně ze zisků.

Soupisku Startu pro rok 2014 tvoří: Bjarne Pedersen (3. sezona ve Startu), Švédové Jonas Davidsson a Kim Nilsson, ruský junior Vadim Tarasenko, Australan Rohan Tungate a polští jezdci -navrátivší se Adam Skórnicki a Adrian Gomólski, Damian Adamczak a Maciej Fajfer.

V klubu z Gniezna je i silná česká stopa, neboť za červenočerné jezdil osm sezon ( 1992-´96 a 2000-´02) Antonín Kasper mladší (5.12. 1962- 30.7. 2006) , mezi místními fanoušky oblíbený “ Toniczek“ je jednoznačně historicky nejúspěšnější zahraniční jezdec klubu, když za Gniezno nastoupil ve 108 utkáních ve kterých vybojoval 1373 bodů, což dává průměr bodů 12,713 na závod a 2,461 na jízdu. 10. června 2007 byl přímo na stadionu v Gniezně za přítomnosti rodičů Antonína Kaspera odhalen pamětní kámen s nápisem “ To byl honor kibicować ci Tony, pozostaniesz na zawsze w naszych sercach“ věnovaný přímo fanoušky klubu. více na www.start.gniezno.pl/kibice/nasz-tony-kasper/

One comment

Zanechte komentář: