Vítězství si v Plzni vyjeli Filip Šitera a Polák Marcel Studziński

Autor článku:

26.4. Přebor Plzeň

Na prosluněný stadion na Borech si včera bohužel našlo cestu jen dvanáct jezdců pro úvodní závod Přeboru ČR a pět pro první díl Mistrovství České republiky v kategorii do 125 ccm. Skladba jezdců Přeboru ČR byla různorodá. Byli tu zástupci seniorské i juniorské špičky, navrátilci k závodění na ploché dráze, mladí junioři kteří začínají s „pětistovkou“ i úplný nováček.

Tím byly dány nejen velké rozdíly v úrovni borců, ale i časté pády. Nejtěžší utrpěl mšenský Michal Klein. Po divokém pádu skončil nešťastně i s motorkou pod nafukovacím mantinelem. Po vyproštění byl sanitkou převezen na vyšetření do nemocnice, které naštěstí prokázalo jen naražený bok a ruku. Závod po druhém pádu předčasně ukončil slánský Radim Chod, jenž si stěžoval na naraženou ruku a také pardubický René Vidner, který si obnovil své zranění ruky.

Samotné jízdy přinesly jen minimum těsných soubojů a předjíždění. Diváci na stadionu byli svědky jiných zajímavých událostí, jako například v 9. rozjížďce. V ní v první zatáčce posledního kola upadl vedoucí Petr Babička, rozhodčí jej vyloučil a nařídil rozjížďku opakovat. V ní opět z vedoucí pozice upadl Radim Chod a opět byl vyloučen. Ve druhém restartu 9. jízdy si tak sám obkroužil čtyři kola pro své první vítězství v rozjížďce nováček plochodrážního sportu Lukáš Ševčík. Naopak 12. jízdu neviděli diváci vůbec, protože žádný z nominovaných jezdců nebyl ze zdravotních důvodů schopen se postavit na start.

Ze závěrečných rozjížděk o celkové umístění se neuskutečnilo ani finále C, neboť pro něj zůstal jen Filip Hájek a proto mu automaticky připadla devátá příčka. Ve finále B předvedl dobrý výkon k závodění se vracející slánský Petr Babička a nechal za svými zády lepšícího se pardubického juniora Josefa Nováka, s technickými problemi potýkajícího se Patrika Mikela a zmiňovaného nováčka Lukáše Ševčíka.

Vyvrcholením celého závodu bylo samozřejmě finále A, ve kterém se sešli všichni papíroví favorité. Podle postavení na startu od vnitřku: Ondřej Smetana, Jan Holub, Filip Šitera a Michal Škurla. Po vylétnutí pásky nahoru ze startu vystřelil Filip Šitera a nechal za sebou Michala Škurlu i suveréna základní části Jana Holuba. Honzovi se přes veškerou snahu už nepodařilo své třetí místo vylepšit a jezdci tak ve stejném pořadí dojeli až do cíle.

Filip Šitera: “ Dráha byla trošku těžká, ale jelo se dobře. Byly to první závody, takže spokojenost.“

 

26.4 Plzeň 125 ccm

Úvodní závod Mistrovství ČR jezdců do 125 ccm byl i přes své méně početné obsazení překvapivě vyrovnanější a tím i dramatičtější. Přesto měl svého neporaženého vítěze v podobě třináctiletého polského závodníka z Wawrówa Marcela Studzińského,který měl neuvěřitelně rychlý stroj, ale ani jemu vítězství nepřišla snadno, když ve třetí jízdě musel ve druhém kole předjet Adama Fencla a stejně tak v páté, kdy mu působil stejné potíže Roman Mády. Druhé místo pro sebe ukořistil, po loňské těžké nemoci se na dráhy vracející chabařovický Adam Fencl. Plzeňský obhájce loňského mistrovského titulu čtrnáctiletý Roman Mády po slabším úvodu, kdy se mu nedařily starty a vše musel dohánět na trati, si po změně nastavení v závěrečné rozjížďce vybojoval celkovou třetí příčku na stupních vítězů. Pro nadějného jedenáctiletého Petra Chlupáče z Prahy to znamenalo zisk nevděčného čtvrtého místa a Kryštof Rybář z Divišova se musel spokojit s místem pátým.

 

26.4. Přebor ČR, Plzeň:

1. Filip Šitera, Grepl Mšeno (3,3,2,3) 11 + 1. ve finále A

2. Michal Škurla, Markéta Praha (3,3,3,2) 11 + 2. ve finále A

3. Jan Holub, PK Plzeň (3,3,3,3) 12 + 3. ve finále A

4. Ondřej Smetana, Markéta Praha (2,3,2,3) 10 + 4.ve finále A

5. Petr Babička, AK Slaný (1,2,Fd,2) 5 + 1. ve finále B

6. Josef Novák, ZP Pardubice (F,2,1,1) 4 + 2. ve finále B

7. Patrik Mikel, AK Březolupy (2,Fd,2,0) 4 + 3. ve finále B

8. Lukáš Ševčík, Markéta Praha (1,1,3,0) 5 + 4. ve finále B

9. Filip Hájek, Markéta Praha (d,2,1,1) 4

10. Radim Chod, AK Slaný (2,Fd,Fd,-) 2

11. René Vidner, ZP Pardubice (1,-,-,-) 1

12. Michal Klein, Grepl Mšeno (0,Fd,-,-) 0

původně přihlášení Václav Milík a Karel Kadlec nedorazili

 

Jízdy:

1. Holub, Smetana, Babička, Klein

2. Škurla, Mikel

3. Šitera, Chod, Vidner, Hájek (d-po pádu předjet o kolo)

4. Smetana, Novák (F), Mikel (Fd)

5. Holub, Babička, Ševčík

6. Škurla, Hájek, Chod (Fd), Klein (Fd)

7. Holub, Smetana, Ševčík

8. Škurla, Mikel

9. Ševčík, Chod (Fd), Babička (Fd)

10.Šitera, Novák, Hájek

11. Holub, Šitera, Novák, Mikel

12.  –

13. Smetana, Babička, Hájek

14. Šitera, Škurla,Novák, Ševčík

15. Finále C: nejelo se

16. Finále B: Babička, Novák,Mikel, Ševčík

17. Finále A: Šitera, Škurla, Holub, Smetana

—————————————————————————-

Mistrovství ČR do 125 ccm, 1. závod:

1. Marcel Studziński, Polsko (GUKS Speedway Wawrów) (3,3,3,3) 12

2. Adam Fencl, SC Chabařovice (3,1,2,2) 8

3. Roman Mády, PK Plzeň (2,0,1,2) 5

4. Petr Chlupáč, Markéta Praha (0,2,1,1) 4

5. Kryštof Rybář, AK Divišov (1,0,0,0) 1

Jízdy:

1. Fencl, Mády, Rybář, Chlupáč

2. Studziński, Chlupáč, Fencl, Rybář

3. Studziński, Fencl,Chlupáč, Mády

4. Studziński, Fencl,Mády, Rybář

5. Studziński, Mády, Chlupáč, Rybář