Dnes začne bitva o finále MS juniorů

Autor článku:

ČR juniořiDvěma kvalifikačními závody bude dnes zahájeno MS juniorů do 21 let. Z každého turnaje postoupí pět nejlepších do finálové série. V 15 hodin začne v německém Stralsundu nejsilněji obsazená kvalifikace. Představí se zde i náš Michal Škurla, který na soupisce nahradí původně sem nominovaného Václava Milíka. Michal bude mít velice těžké soupeře, z nichž skoro každý může reálně myslet na postup do finále. Večerní závod v italském Terenzanu bude mít zřejmě daleko slabší obsazení. Poté, co náš svaz získal jedno uvolněné místo navíc, sem byl na poslední chvíli nasazen právě Václav Milík a v jeho silách je si tady vybojovat postup. Závěrečný díl kvalifikace se uskuteční za týden na krátké dráze nováčka britské Elite League v Leicesteru. Velmi složitá výzva bude stát před slánskými Romanem Čejkou a Eduardem Krčmářem, kteří zatím neměli moc příležitostí v Británii závodit.

Největšími favority turnaje ve Stralsundu i přes velmi vyrovnané obsazení budou jistě Poláci Piotr Pawlicki a Kacper Gomólski (vloni druhý a třetí v konečném pořadí MS juniorů), dánští juniorští mistři světa v družstvech Mikkel Michelsen a Nicklas Porsing, ruští mladíci Aleksandr Loktajev a Ilja Čalov a lotyšský talent Andžejs Lebeděvs. Ve své vlasti bude chtít výbornou formu potvrdit loňský seniorský mistr Německa Kai Huckenbeck. Bez šancí není ani David Bellego, který vloni získal při ME juniorů bronzovou medaili a ze tří švédských jezdců minimálně Oliver Berntzon může zamíchat postupovými pozicemi.

V Terenzanu je okruh favoritů přece jen užší. Opět jimi budou Poláci Krystian Pieszczek a Szymon Woźniak a Dánové Nikolaj Busk Jakobsen a Jonas B. Andersen. Doufejme, že se k nim připojí také náš Václav Milík. Počítat se musí i se Švédem Fredrikem Engmanem, který měl vloni dobrou sezonu v Elitserien. Překvapit mohou Němec Michael Härtel, který před dvěma lety u nás vyhrál Zlatý pohár ve „dvěstěpadesátkách“ a Maďar Roland Benkö, jenž letos závodí v britské Premier League spolu se Zdeňkem Simotou za Plymouth Devils. Uvidíme jak se bude dařit domácím Nicolasi Vicentinovi a Michele Castagnovi. Závodu se zřejmě nezúčastní slovenský zástupce Patrik Búri, který byl po pádu při semifinále ME dvojic v Debrecenu odvezen do nemocnice s podezřením na zlomeninu ruky a nohy.

V Leicesteru budou mít větší šance na postup zřejmě jezdci, kteří pravidelně závodí v britských ligách. Proto bych za největší favority považoval Dány Mikkela Bech Jensena a Lasseho Bjerre, Švéda Jacoba Thorsella, australského šampiona Maxe Fricka a nepodceňoval bych ani domácí, čerstvého juniorského mistra Velké Británie Joshe Batese a Stefana Nielsena. Neznámou je jak se nezvyklým prostředím vypořádají méně zkušení polští jezdci Adrianové Cyfer a Gala a hlavně naši reprezentanti, pro které to také bude zkouška ohněm. Nejistý je start francouzské naděje Dimitriho Bergé, který je v nemocnici po těžkém pádu v Premier League, kde hájí barvy Glasgow Tigers.

Finálové závody jsou na programu: 19. července v Lonigu, 17. srpna v polském Ostrówě a 4. října v Pardubicích.

 

3.5. 15.00, Stralsund, Paul- Greifzu- Stadion (385 m), rozhodčí: Pavel Kubeš

1. Kai Huckenbeck (D)
2. Ilja Čalov (RUS)
3. Joel Andersson (SWE)
4. Kenny Wennerstam (SWE)
5. Adam Ellis (GB)
6. Aleksandr Loktajev (RUS)
7. Andžejs Lebeděvs (LAT)
8. Nicklas Porsing (DK)
9. Kacper Gomólski (PL)
10. Danny Maassen (D)
11. Stanislav Melničuk (UKR)
12. Mikkel Michelsen (DK)
13. Oliver Berntzon (SWE)
14. David Bellego (FRA)
15. Michal Škurla
16. Piotr Pawlicki (PL)

R1. Marc Riss (D)
R2. Valentin Grobauer (D)

——————————————————

3.5. 21.00 Terenzano, Pista Olimpia (400 m), rozhodčí Susanne Hüttinger (Rakousko):

1. Nikolaj Busk Jakobsen (DK)
2. Fredrik Engman (SWE)
3. Nicolas Vicentin (ITA)
4. Patrik Búri (SVK)
5. Václav Milík
6. Karlo Majnič (CRO)
7. Michael Haertel (D)
8. Jonas B. Andersen (DK)
9. Szymon Woźniak (PL)
10. Roland Benkö (HUN)
11. Matič Ivačič (SLO)
12. Michele Castagna (ITA)
13. Jannik Klein (AUT)
14. Erik Riss (D)
15. Krystian Pieszczek (PL)
16. Ladislav Vida (SLO)

R1. Giorgio Trentin (ITA)
R2. Alan Monzardo (ITA)

——————————————————-

10.5. 20.30 Leicester, Beaumont Park (307 m), rozhodčí: Artur Kuśmierz (Polsko)

1. Stefan Nielsen (GB)
2. Roman Čejka
3. Adrian Cyfer (PL)
4. Nike Lunna (FIN)
5. Adrian Gała (PL)
6. Mikkel Bech Jensen (DK)
7. Victor Palovaara (SWE)
8. Gino Manzares (USA)
9. Dimitri Bergé (FRA)
10. Lasse Bjerre (DK)
11. Max Fricke (AUS)
12. Eduard Krčmář
13. Jacob Thorsell (SWE)
14. Sean Mason (NZ)
15. Josh Bates (GB)
16. Jiri Nieminen (FIN)

R1. Tom Perry (GB)
R2. Ashley Morris (GB)

 

zdroj: sportowefakty.pl

foto: Petr Makušev