Co ukázal Assen

Autor článku:

V sobotu a v neděli se v nizozemském Assenu jely další dvě kola Mistrovství světa Gladiátorů na ledě. Přímo v místě dění nechyběli ani náš redaktor Mirek Köveslygety a náš stály fotograf Petr Makušev. Jak shrnul tento víkend Mirek se můžete podívat v jeho článku a zároveň se můžete pokochat skvělými fotkami od Petra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Především v podstatě určil nového mistra světa a ukázal hodně velkou nadvládu ruských jezdců. Dmitrij Koltakov se může radovat už nyní, protože jeho náskok 21 bodů před druhým Kononovem je obrovský a za normálních okolností nedostižný. Samozřejmě převaha ruských jezdců byla vždy po celou dobu historie světových šampionátů s tím, že nejlepší jezdci z Evropy je občas můžou porazit, ale ne je porážet. Dnes je však jejich nadvláda až zdrcující a mám takový dojem, že Koltakov je v dnešní době výkonnostně ještě kousek před ostatními kolegy. V Assenu mu starty po oba dny až tak nevycházely, ale s výjimkou nedělního finále, při němž v druhé zatáčce chyboval, všechny své kolegy „ze sborné“ předjel a ještě jim nadělil 70 metrů. V Inzellu pak bude určitě zajímavý duel o druhé až čtvrté místo, neboť mezi jezdci je rozdíl pouhých dvou bodů.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZe zbytku Evropy se tradičně v dobrém světle představil Zorn, který se ostatně jako jediný dokázal v Alma-Atě vklínit mezi Rusy a dokonce i na stupně vítězů. V Assenu však ani jednou ruského jezdce neporazil. Parádní formu předvedl Bauer, který se dostal po oba dny do semifinále. Ještěže takovou formu neměl před týdnem v Berlíně, cesta našeho týmu za bronzovou medailí by byla o hodně těžší.

Anton a Jan Klatovští měli určitě v Berlíně větší formu. V Assenu bojovali, ale kromě tento víkend matného Simona neporazili nikoho, kdo je v celkovém pořadí před nimi. Leč deváté respektive desáté místo v celkovém pořadí je slušné. V Inzellu budou tyto pozice bránit před Bauerem, který je jen bod za nimi. Bojovníkem nade vše je Stefan Svensson, sedmapadesátiletý jezdec, který nikdy nic nedá zadarmo a navíc jezdí korektně ke svým soupeřům.  V neděli ho navíc natvrdo poslali do balíků nejdřív Simon a pak Weber.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZajímavostí bylo, že závody soudcovala žena Susanne Hüttinger z Rakouska a nutno říci, že skvěle. Ne že by měla až tolik práce s řešením situací na dráze, v sobotu, kdy se jelo bez pádů už vůbec ne, ale spíš tím, jak urychlovala průběh závodů. V sobotu bylo odjeto za dvě hodiny a dvacet minut. V neděli pak měla práce víc, pádů bylo dost, ale všechny jasné.

Pravidelnou předehrou MS bývá v Assenu páteční pohár Roelofa Thijse. Pořadatelé tentokrát nepozvali mladíky z Ruska a udělali dobře. Startovní pole se vyrovnalo a závod přinesl určitě více dramatických jízd než MS. Neztratili se ani tři naši jezdci Volejník, Hutla a Diviš. Nejdále ve vylučovacím závodě došel Diviš, který měl v malém finále nebezpečný pád a skončil celkově sedmý. Závod opanovali mladí Švédové, kteří se probojovali do finále tři. Zvítězil Ledström.

foto:
v článku: Mirek Köveslygety
fotoreportáž: Petr Makušev

 

Zanechte komentář: