V Pardubicích startuje letošní sezóna

Autor článku:

Již zítra bude v Pardubicích zahájená letošní sezóna. O zábavu se divákům postarají závodníci Evropské veteránské série, které vystartují tradičně ve dvou kategoriích dvouventilech a čtyřventilech. Součástí bude také první závod Mistrovství České republiky Flat track.


Sportovní odpoledne je složeno ze dvou závodů. Tím prvním jsou souboje v nesmírně zajímavé disciplíně Flat track. Říká se mu také americké plochá dráha. Mistrovský závod v této disciplíně se kromě České republiky jezdí v kolébce tohoto sportu v Itálii a pokoušeli se o něj i Rakušané. U nás se však uskuteční nejvíce závodů. Seriál začíná právě v Pardubicích a vyvrcholí 22. září ve Svitavách.

Závodí se ve třech kategoriích a to ve dvou mistrovských a jedné veteránské. Nejprestižnější a nejkvalitnější je třída FT1, což je třída ze které se rekrutují především účastníci Světového poháru FIM. Závody na v podstatě normálních minimálně upravených strojích jsou svoji dramatičností, vždyť závodit může v jedné jízdě až dvanáct jezdců, nesmírně atraktivní a zajímavé.

Již po páté se na stadion ve Svítkově vrací také veteráni, aby bojovali v Evropské veteránské sérii v závodě nazvaném podle jednoho ze zakladatelů závodu o Zlatou přilbu Františka Hladěny. Pardubičtí pořadatele převzali pořádání tohoto závodu v roce 2013 a se ve spolupráci s velkým fandou veteránského hnutí Jiřím Šmídou obnovili slavnou historii tohoto závodu, jehož počátky jsou datovaný do let po skončení druhé světové války. Také EVS má šest zastávek s tím, že ta pardubická je první v pořadí.

Celkem dvacet devět jezdců ve věku nad čtyřicet let se postaví na start ve dvou kategoriích a to na dvou ventilových a čtyř ventilových motorech. Samozřejmostí je ta skutečnost, že nepotěší nejenom boje těchto mužů, kteří za řidítky svých motocyklů nestárnou, ale také pohled na jejich stroje. V pardubickém depu bude k vidění totiž také celá technické historie plochodrážního sportu. Pohled na starší typy motocyklů, které jsou mnohdy jako nové, lákají ve všech zemích kam Evropská veteránská série zavítá.

Začátek závodů je ve 13 hopdin, tréninkové jízdy začínají v 11 hodin.

Zanechte komentář: