Z cesty na východ – Tomaszow Mazowiecki

Autor článku:

Tak jsem se s kolegy vydal na cestu za ledy do TomaszowaMazowieckeho. Jednak proto, abych viděl letos alespoň jedny ledy a také proto, abych si prohlédl novou krytou arénu našich severních sousedů. Cesta z Liberce trvala 6 hodin a měřila 510 km. Ale určitě stála za to.

První co mě mile překvapilo, byly polské dálnice a rychlostní komunikace v tento čas bez poplatků. Jsou fakt perfektní, rovné a bez hrbolů a řekl bych bezpečné. Rychlobruslařská krytá aréna v Tomaszowě je báječná – vzhledem, barevností, funkčností i komfortem pro diváky. Myslím, že u nás se nic takového nepodaří vybudovat – Martina Sáblíková pomalu končí kariéru a Petr Novák asi už nebude mít sílu na podporu její realizace.

Další co mě zrazilo, že této akci tedy ME věnovaly minimální pozornost polská média včetně webů. Patrně se na tom podepsal prosincový nepovedený závod ME, který trval čtyři a půl hodiny a nebylo moc, na co koukat. Bohužel výsledek se dostavil a velice slušný závod sledovalo pouhých cca 500 diváku, což v kapacitě 2.500 diváků nepůsobilo až tak drasticky. Myslím, že neúčast Rusů trochu pomohla k vyrovnanosti jízd a měl jsem dojem, že je nikdo v depu ani moc nehledal ani nepostrádal včetně jejich většinou nabubřeného doprovodu

Samotný závod byl dobrý a dramatický, v úvodu trochu divoký. Jen považte, ve všech prvních deseti jízdách byl jeden i více pádů a přerušení. Asi je zázrak, že nedošlo k zranění a všech šestnáct jezdců závod dokončilo. Harald Simon (55) si šel pro titul Evropského šampiona systematicky od začátku a asi mu jej každý přál. Luca Bauer (24) výkonnostně roste z roku na rok a je možná škoda, že kopíruje některé nešvary svého otce, který jej na finále doprovázel. Nicméně stříbrná medaile mu oprávněně slušela. Radek Hutla (34) o bodík přišel o bronzovou medaili a určitě jej to bude dlouho mrzet. Na druhou stranu o ní přišel ve férovém souboji právě se Švédem Jimmy Olsenem (26) v semifinále, který jej vyřadil, i když jel dvě a půl kola před ním. Ale i tak byla šance na úspěch. To by se ale na diváky a fandy nesměli doslova „vyprdnout“ právě Simon a Bauer, kteří už měli své jisté a bez námahy nechali Olsena vyhrát. Kdyby Olsen dojel druhý, byl by o třetí místo rozjezd. Škoda, ale Hutla to měl ve svých rukou.

Plochá dráha obecně a ledová ještě víc bojují o diváka i přežití. A tak mě trohu iritovala účast našeho Lukáš Hromádka (20 – nejmladší jezdec závodu). Iritovala proto, že učit se jezdit ve finálovém závodě ME asi není dobré a diváky to nepřitáhne. Přítomný předseda svazu PD Petr Moravec mi vysvětlil, že náš jezdec byl jediný v Evropě, kdo mohl startovní listinu v daný čas doplnit na šestnáct jezdců, neboť ve stejném termínu se konalo švédské finále. Budiž.

foto: autor článku

Zanechte komentář: