Dopolední nádhera v Pardubicích

Autor článku:

Řeknu vám, že takovýhle plochodrážní zážitek v neděli dopoledne bych si rád dopřál častěji. Bylo to super po všech stránkách. Ale popořadě.

Když jsem se od Přelouče na kole blížil ke Svítkovu, moc jsem nevěřil, že se pojede. Pole, louky i les byly hodně podmáčené a teplota vzduchu taky nic moc. Leč dráha byla hlavně díky Vláďovi Kalinovi perfektní a ke konci závodu se i prášilo. Dobrá práce hodná polského „toro mistra“. Vlastní závod byl krásný a řekl bych, že na nejvyšší světové úrovni. Pochopitelně bez Ukrajinců, kteří byli do počtu. Dánové byli suverénní a od první jízdy nebylo pochyb o vítězi. Vždyť je také poprvé v ostrém startu koučoval sám Nicky Pedersen. Naši si to rozdali s Angličany o druhé místo, které by v případě zisku třiceti dvou bodů znamenalo postup do Evropského finále tuto sobotu v Stralsundu. Bojovali všichni, ale nakonec chyběl jediný bodík, když v úplně poslední jízdě Bewley „opět“ ve Svítkově porazil Milíka. Ten byl s šestnácti body nejlepším jezdcem závodu. Velmi slušných bylo i devět bodů Krčmáře. Rozhodně bych si nedovolil kritizovat kouče národního týmu Zdeňka Schneiderwinda, ale myslím si, že by Hynek Štichauer na domácí dráze ty čtyři pět bodů udělal. V hledišti se ozývali hlasy – a co by v tom finále naši asi dělali? No, na Poláky (postoupili jasně s druhého smf) a Dány by nestačili, ale určitě by se prali s domácími Němci (jako pořadatel přímý postup) o bronzovou medaili. A to není k zahození, zase tolik jich nemáme.

Trochu jsem se před zahájením obával polského arbitra Piotra Lise, aby po vzoru rozhodování GP i polských lig nepřerušoval jízdy pro neexistující „mikropohyb“ na startu. Ono je to dnes moderní, napomenutí se udělují i zpětně po jízdě, až je odhalí počítač a já se bojím, že v brzké budoucnosti se budou odebírat zpětně i body. A co až počítač odhalí černé myšlenky jezdce na startu? Rozhodčí závodu v Pardubicích k ničemu takovému nesáhl. A jezdci mu to usnadnili, na stratu stáli jako přikovaní a kromě jednoho pádu nic řešit nemusel.

Velmi zajímavý byl i program koncipovaný polskou společností Speedwayevents, jako podporovatele tohoto formátu ME. Bylo v něm přehledně všechno, co občasný fanoušek potřebuje vědět. A startovní listina na poslední straně byla ideální pro vyplňování. Mimochodem všimli jste si, že všechny reklamy v něm byli v Polštině. Nic proti tomu, globalizaci nezastavíš. A vstupné na takový mimořádný  podnik ve výši 250 Kč bylo více než slušné.

foto: Petr Makušev

Zanechte komentář: