Plochá dráha je někdy blbec

Autor článku:

Tu situaci zná každý příznivec ploché dráhy. Jezdec, kterému fandíte, je jasně v čele a jede si pro tři body. Kolo a půl do cíle. Jenže za ním dojde ke kolizi a pádu a jízdy je přerušena. V opakované většinou tento jezdec neodstartuje a do čela se nedostane. Své by o tom určitě mohl plamenně vyprávět Jack Holder po GP ve Varšavě. Jen si to představte – sedmadvacetiletý mladší bratr bývalého mistra světa Chrise nikdy v GP nezvítězil a nikdy nejel finále GP. Ve Varšavě ve třetím kole poslední rozjížďky jasně vedl a jel si pro vítězství. Jenže za ním došlo ke kolizi mezi Zmarzlikem a Doylem, po níž Doyle padá na dráhu. Jízda je zastavena. V opakované perfektně odstartoval Lindgren a dojel si pro vítězství. Paradoxem také je, že stát se pád Doyla o nějakých 80 metrů dále, tedy po průjezdu do posledního kola, platilo by dané pořadí. Až si člověk říká, jestli by nestálo za to vymyslet k této situaci nějaké pravidlo, které by postiženého jezdce trochu zvýhodnilo. Třeba handicapem při opakovaném stratu.

Jinak nikdo nezáviděl výbornému rozhodčímu Steentoftovi nutnost rozhodnutí, koho vyloučit z opakovaného finále, zda Zamrzlika nebo Doyla. Ani po několikerém zhlédnutí situace z různých úhlů to nebylo jednoznačné. Nakonec se rozhodl pro Australana, možná i pod tlakem 45 tisíc diváku na stadionu. I zde by možná mohla existovat mimořádná možnost nikoho nevyloučit.

GP v hlavním městě Polska byla jako vždy báječná. Nebylo sice vyprodáno, ale jak výše uvedeno, kolem 45 tisíc diváků vytvořilo elektrizují kulisu. Zklamaní určitě byli, protože opět ve Varšavě na „Narodowem“nevyhrál Polák. Ale jejich doslova řev, když domácí závodník předjížděl, byl ohromující. Mě osobně trochu zklamali Dudek i Janowski, kteří se nedostali do semifinále. Naopak jedenáct bodů Vaculíka a třetí místo po základu bylo velice solidních. Paradoxem pak byl poměrně těžký pád Dominika Kubery již při pátečním tréninku. Hned při první pobytu na perfektně upravené dráze se mu ve výjezdu ze zatáčky zvedl motocykl, převrátil se a spadl na ležícího jezdce. Kubera byl převezen do nemocnice s poraněním páteře, doufejme, že nijak fatálním. Jeho místo v sobotu zaujal Bartolomiej Kowalski. Jeho tři body ze sedmé jízdy, kdy porazil mimo jiné i Madsena, vyvolaly bouřlivé ovace u diváků.

A ještě slovo ke stadionu. Tzv. Narodowy je architektonicky krásná stavba a to jak z venku tak i uvnitř. Člověka ohromí jeho rozlehlost. Nachází se v parku za Wislou ve čtvrti Praga na místě dřívějšího stadionu „Desetiletí“, který býval cílem dojezdu Závodu míru i plochodrážních závodů. Dnešní stadion vlastní město, hrají na něm své zápasy fotbalisté národního týmu a pořádají se zde nejrůznější kulturní akce. Kapacita je 58,5 tisíc diváku, na speedway pak 54.

Zanechte komentář: