Stanislav Urban: „Napadlo mě napsat vlastní román“

Autor článku:

Stanislav Urban, pro všechny plochodrážní fanoušky České, ale taky Československé ploché dráhy dobře známé jméno. S plochou dráhou začínal v Čakovicích a dotáhl to až na britské ostrovy do tehdy nejlepší ligy světa. V těchto dnech se dokončuje tisk jeho knihy, která bude v prodeji na přelomu května a června a vy si jí budete moci objednat přímo od autora. Tentokrát se však nejedná o životní příběh tohoto závodníka, ale o román, ve kterém má i plochá dráha, své místo.

Stanislav Urban je bývalý špičkový Československý plochodrážní jezdec. Narodil se v dubnu roku 1959 a s plochou dráhou začínal v roce 1974 v Čakovicích. Na vojnu narukoval v Praze a jeho klubová cesta tak vedla do Rudé Hvězdy. Po vojně se přesunul závodit do Pardubic, kde hájil barvy Střediska Vrcholového Sportu (SVS Pardubice).

Mezi největší plochodrážní úspěchy řadí určitě páté místo v Mistrovství Evropy juniorů v roce 1979. O rok později si připsal republikové stříbro v juniorské kategorii. V juniorském věku ještě stihnul dvakrát vyhrát Zlatou stuhu v Pardubicích. Bylo to v roce 1979 a 1980. V kvalifikacích do Mistrovství světa startoval v letech 1981 – 1989. Nejlepšího výsledku dosáhl v roce 1986, kdy skončil sedmý v kontinentálním finále. Nejlepším umístěním v Mistrovství Československa bylo čtvrté místo v roce 1986. Jeho stoupající forma jej vynesla v roce 1983 do tehdy nejlepší ligy světa na britské ostrovy, kde hájil barvy Reading Racers po boku světových hvězd jako Bobby Schwartz či Mitt Shirra.

Jeho skvěle rozjetou kariéru však ukončil pád a vážný úraz v roce 1989. Poté byl nucen plochodrážní kariéru ukončit.

Pár otázek autorovi:

Tomáš Wanke (Speedway Fakta):
„Pane Urbane, co Vás to napadlo napsat takovou knihu?“

Stanislav Urban (autor knihy Pět životů):
„Já jsem vždy rád četl a musím přiznat, že jsem toho přečetl hodně. Dlouho jsem si pohrával s myšlenkou, že bych také knihu napsal, no a teď přišel ten správný čas napsat vlastní román.“

Tomáš Wanke (Speedway Fakta):
„O čem kniha je?“

Stanislav Urban (autor knihy Pět životů):
„Není to typická kniha o mé kariéře. V částečně smyšleném příběhu seznamuji čtenáře se sportovními a osobními osudy závodníka, se všemi jeho vzestupy i pády, štěstím i bolesti. Průvodcem celého románu je strážný anděl, v knize nazvaný strážce, který má se svým klientem (jak je hrdina románu nazýván) někdy skutečně velké starosti.“

Předností díla, je spisovatelova dokonalá znalost prostředí, v němž se jeho hrdina pohybuje. Fanoušci v ději určitě odhalí i řadu velkých postav naší plošiny, z nichž někteří už bohužel nejsou mezi námi. Zejména dnešní mladé generaci pak téměř neuvěřitelně bude znít vyprávění o mnohdy bizarních událostech, které protagonista Pěti životů ve své době zažil. (obálka knihy)

Knihu PĚT ŽIVOTU od Stanislava URBANA si můžete objednat na emailové adrese:

autourban@volny.cz

Kniha bude rovněž v prodeji na různých plochodrážních stadiónech v České republice, případně kontaktujte přímo naší redakci na emailu tomas.wanke@speedwayfakta.cz.

Zanechte komentář: