Holubičky pod Alpami

Autor článku:

rakousko.pngnemecko.pngzorn_1_1.jpgSt. Johann (Rakousko), Steingaden (Německo) – Ruští ledaři se prohánějí na přírodních oválech již někdy od poloviny listopadu, ale „zbytek světa“ se musí těšit na až na přelom roku a zejména na leden.

Po dvou závodech Santa Cupu ve Švédsku se sešli ledoví plošináři pod Alpami, aby změřili síly ve dvou volných závodech v rakouském St. Johanu a bavorském Steingadenu.

Okolní alpské velikány tak mohly vidět celkem čtyřikrát originální holubičku na plochodrážním motocyklu v podání Antonína Klatovského, a to po vyhraných celkem třech jízdách a finálové jízdě v St. Johann, znamenající třetí místo.

Ale popořadě.

ledy.jpgV sobotu se závodilo na, jak je uváděno v oficiálním programu, patrně nejrychlejším ledařském oválu na světě. Přírodní led je vytvořen na klasickém plochodrážním oválu a poloměry zatáček jsou zde opravdu hodně velké. Jen pro příklad, oproti Steingadenu, kde se závodilo v neděli, jsou téměř dvojnásobné. Jezdci před zatáčkou téměř neubírají plyn také proto, že i rovinky jsou o dost kratší, než umělé rychlobruslařské ovály. Závody byly i z toho důvodu poznamenány několika pády, když postihly i takové zkušené jezdce, jako jsou Serenius nebo Skabraut. Švédský veterán po druhém pádu odstoupil ze závodu se zraněnou nohou a Rakušan musel být odvezen do nemocnice. Jinak ale závody měly vynikající úroveň. Například hned první jízdy přinesly chuťovku, kdy po obvyklém slabším startu Antonín Klatovský tři kola honil Sereniuse a Niedermaiera, aby je nakonec předjel a mohl divákům předvést svoji první holubičku.

ledy5.jpgCelému závodu bezkonkurenčně vládl domácí Franz Zorn, který vyhrál všechny své jízdy, včetně finálové. Vybroušený dravý styl jízdy podporuje rychlými starty, a to jak samotnou reakcí na pásce, tak i nájezdem do první zatáčky. Pokud se náhodou někdo před něj po startu dostane, déle jak jedno kolo tam nevydrží. Do finále s ním postoupili náš Antonín Klatovský s dvanácti body, překvapivě Stellingwerf z Holandska (11) a Svensson (10). Švéd pro finále přeskočil Skabrauta (10), protože ten byl již v té době v nemocnici. I ve finále hned po startu jasně odjel Zorn. Za ním se však celá čtyři kola bojovalo u zbylé pozice na stupních vítězů. Antonín Klatovský opět po slabším startu předjel Stellingwerfa, ale už nestačil Svenssona. I tak je třetí místo určitě úspěchem, uvážíme-li, že náš jezdec jel svůj první závod v této sezoně. Mladší bratr Jan skončil s pěti body dvanáctý, ale z jedné jízdy po kolizi se Sereniusem byl vyloučen a do jedné pro poruchu motocyklu nenastoupil.

ledy3.jpg„Ty starty mi moc nešly a pak ta dřina je v tom fofru na dráze honit. A navíc, jak se tady nevymetá sníh z děr, ta dráha je celá bílá a nic není vidět. Ale to třetí místo je dobrý, ne?“ prohlásil šťastný Anton, než vyskočil na stupně vítězů.

I v neděli kraloval na technickém oválu ve Steingadenu Zorn, když obdobně vyhrál všechny své jízdy včetně samostatné Ceny starosty města. Hladinu trochu čeřila německá jednička Gunter Bauer, online casino ale na lepší než třetí místo po rozjezdu se Svenssonem to nebylo. Zdá se, že se Bauer po předloňské dvouleté závodnické pauze, zaviněné zraněním a pojišťovacími okolnostmi, stále ještě hledá. Antonín Klatovský stále předváděl velmi špatné starty a s jedenácti body skončil šestý. Ve své třetí jízdě dokonce musel dohánět o hodně slabší soupeře Holsteina, Gartmanna a Knappa. Mladší Jan nestartoval.

ledy4.jpgCo ukázaly víkendové závody „zbytku světa“? Rusům bude patrně stačit tak jako v předchozích letech pouze Zorn. Osmapadesátiletý Serenius, který v posledních dvaceti letech nikdy nechyběl ve světovém finále, pro zranění mnoho ukázat nemohl. Je otázkou, jak se dokáže připravit na semifinále MS jednotlivců, které je na programu již tento víkend ve Stockholmu (další v Salfeldenu a o dva týdny později v Inzellu). Pokud postoupí, určitě bude s Rusy soupeřit i je porážet. Ale ne pravidelně. Pro Bauera by byl postup úspěchem. Antonín Klatovský musí zlepšit starty, jinak na špičku nedosáhne. Pokud postoupí do finále, zkušenosti určitě má. Víkendové měření sil rovněž ukázalo, že Rakušanům zraje velice silný tým pro soutěž družstev. K Zornovi se výkonnostně přidávají Skabraut i Simon a to je ještě v záloze lepšící se Bruckner. Dvojzávodu se nezúčastnili jezdci Finska, kteří jeli domácí šampionát. S Anti Akkem je však nutno stále počítat.

Výsledky víkendových závodů v Rakousku a Německu:

St. Johan: 1. Zorn (A) 15 bodů, 2. Svesson (S) 10, 3. A. Klatovský (CZ) 12, 4. Stellingwerf (NL) 11, 5. Skabraut (A) 10, 6. Simon (A) 9, 7. Bruckner (A) 7, 8. Niedermaier (D) 6, Holstein (NL) 6, 10. Gartmann (CH) 6, 11. Pletschacher (D) 5, 12. Jan Klatovský 5, …

Steingaden: 1. Zorn (A) 15 bodů, 2. Simon 13, 3. Bauer (D) 12, 4. Svensson 12, 5. Tschatschin (D) 11, 6. A. Klatovský 11, 7. Stellingwerf 11, 8. Knapp (PL) 8, 9. Gartmann 5, 10. Roth (D) 5, 11. Holstein 4, 12. Niedermaier (D) 4, ….

ledy6.jpg

5 comments

  1. Asi velice pěkné závody. Škoda slabších startů Antona, musí s tím něco udělat. Ale pro mě je největším překvapením účast polského jezdce Wybrzeze Gdańsk Gregorze Knappa!! A také velmi solidní body.Že by se u našich sousedů rozrostl „žužel“ ještě o „lody“?

  2. Zdenku prvni termin v sanoku sice uplaval ale sanok cup se nakonec odjel v nahradnim terminu.a sanok mas z pardubic jen o kousek dal nez inzell.a hlavne jsou tam tri zavody a boj o medaile.a klabove.a videti novy tor se rovna novy zarez.pozdravujte v nemecku mi jednoznacne jedem do polska.cau radek.

Zanechte komentář: