Wojaczek, pohlavek Klábovi, Krasnikov, Čaščin a Topinka

Autor článku:

holandsko.pngice_speedway_1.jpgAssen (Nizozemí) – Pár postřehy se ještě vrátím k víkendovému dění ledařů v Assenu. Během necelých osmačtyřiceti hodin se zde odjely tři vynikající závody, v nichž nebyla nouze o krásné a dramatické momenty, které byly oslavou tohoto sportovního odvětví. Nepočítal jsem to, ale jsem přesvědčen, že při sobotním a nedělním MS došlo v jednotlivých jízdách tolikrát ke změně pořadí jezdců, jako nedojde v celém cyklu Grand Prix na klasice za celou sezonu. Vždyť jen ve čtvrté sobotní jízdě, v níž se sešli Danil Ivanov, Serenius, Krasnikov a Simon se pořadí měnilo devětkrát. Ale takových jízd byl více.

Polák Marek Wojaczek je považován za nejtvrdšího a nejnekompromisnějšího arbitra ve světě levých zatáček. A určitě právem. V roce 2003 neváhal v poslední GP vyloučit v semifinále Jasona Crumpa po souboji s Rune Holtou, čímž pasoval na mistra světa Nicki Pedersena. O rok později při GP V Cardiffu zase nekompromisně třikrát vyloučil opět Crumpa. Své kvality a odvahu v rozhodování prokázal po oba dny i v Assenu. Celkem pětkrát byla jízda přerušena pro kolize v první zatáčce. Ani jednou nepoužil alibistické „opakuje se se všemi čtyřmi jezdci“, jak to vídáme zejména na našich stadionech. Vždy jednoznačně našel viníka a nekompromisně jej vyloučil. Zejména vyloučení Güntera Bauera v sobotní jedenácté jízdě bylo hodně přísné, protože se do tlačenice po startu prostě nevešel a upadl. Zajímavé je, že nikdo ani v jednom případfě neprotestoval. V kuloárech se ale také říká, že se někdy chce Wojaczek za každou cenu ukázat a trochu ujede. I to předvedl v Assenu. V nedělní dvanácté jízdě na druhém místě jedoucí Svensson ve druhém kole přepálil nájezd tak, že natvrdo poslal Dmitrie Chomiceviče „do prken“, v tomto případě do ochranných balíků. K překvapení všech však byl vyloučen ruský jezdec. Ale zase nikdo neprotestoval a ani sám Chomicevič nerozhazoval rukama, když míjel u startu věž rozhodčího. Autorita je holt autorita.

p3080190.jpg

Malý výchovný záhlavec dostal v sobotu při sjíždění z best-horoscope.com woman is able to hide her keen intellect behind charming feminity. dráhy do depa náš Antonín Klatovský. Jeho autorem nebyl nikdo jiný než téměř o dvě generace starší Posa Serenius. Ve třetí sobotní jízdě, v níž se střetli tito dva jezdci ještě s Bauerem a Archipovem, měl Švéd pád a byl vyloučen. Je fakt, že mu před tím dvakrát trochu zkřížil dráhu náš jezdec a tak Serenius vyhodnotil situaci tak, že mu Klatovský na led pomohl. Proto ten záhlavec. Vzhledem k věku, budiž. Ale na druhou stranu křížení dráhy Posa taky velice dobře umí. Před dvěma lety v Erfurtu udělal na rovince takovou vývrtku, aby zabránil svému předjetí, že by se za ni nemusel stydět některý z vyhlášených solitérů.

<img src="http://www.speedwayfakta.cz/wp-content/uploads/fotky/2008/ms_assen/p3080187.jpg" title="Petr Moravec a Antonín Klatovský" alt=“p3080187.jpg“ border=“0″ height=“480″ width=“360″ />

Nikolaj Krásnikov se téměř jistě stane v neděli v Berlíně Wilmersdorfu po čtvrté v řadě mistrem světa. Vyrovná tak rekord krajana Sergeje Tarabanka z let 1975-1978. Na největšího sběratele titulů rovněž krajana Gabdarachmana Kadyrova mu ještě dva zářezy chybí, ale při Krasnikovově věku dvaceti pěti let určitě ještě nějaký titul bude. Když jsme u statistik – jen dvě země v dosavadní historii světových ledařských šampionátů dokázaly narušit suverenitu Ruska v zisku titulů – Československo 2x (1970 Antonín Šváb, 1974 Milan Špinka) a Švédsko 4x (2x Erik Stenlud 1984 a 1988, Posa Serenius 1995 a 2002). Na to že nemáme umělý ovál ???

p3090260.jpg

Při každém MS v Assenu, ale určitě i v jiných místech trošičku kazí celkový dojem ze závodů nějaký jezdec, který výkonnostně na světovou špičku nemá. Letos to byl Dmitrij Tschatschin, trvale žijící v Německu a jedoucí také s německou licencí. Jezdil naštěstí pouze v sobotu. Do seriálu se legálně dostal pátým místem ze semifinále v Saalfeldenu. Ale všechny své sobotní jízdy v podstatě jen odkroužil a dojížděl daleko za ostatními. Našemu Antonínovi Klatovskému se také zejména v neděli nedařilo, ale maximálně bojoval a alespoň po startu se dral dopředu. Obdobně Flyktman, Svensson (ten byl dokonce v neděli ve finále „B“) nebo Simon. Ono to pochopitelně souvisí s počtem míst, která FIM přiděluje jednotlivým národním federacím. Ale za těchto okolností bych tam raději viděl o jednoho až dva jezdce Ruska navíc.

p3080192.jpg

V hledišti po oba dny sledoval dění Tomáš Topinka, který přijel do Assenu z Anglie se svými mechaniky, několika fanoušky a sponzory z Kings Lynnu. Sám Topinka ledovou dráhu nikdy nejezdil a z výrazu jeho tváře napovídal, že o tom určitě v nejbližší době neuvažuje. „Dejte mi pokoj, mám se rád. Na tohle mě nedostanete“ prohlásil na přímý dotaz.

p3080201.jpg

p3090264.jpg

.

p3090271.jpg

9 comments

  1. „jen dvě země v dosavadní historii světových ledařských šampionátů dokázaly narušit suverenitu Ruska v zisku titulů – Československo 2x (1970 Antonín Šváb, 1974 Milan Špinka) a Švédsko 4x (2x Erik Stenlud 1984 a 1988, Posa Serenius 1995 a 2002).“ Budu oponovat, individuálním mistrem světa 1990 se stal Jarmo Hirvasoja z Finska, v družstvech vedle Švédů (85, 95) dominovali i Němci (83)

  2. Taky si myslím, že odešel z ledů předčasně, stejně jako Erik Stenlund. I když je to možná tím, že Serenka nasadil laťku hodně vysoko co do výdrže. Ale zatímco Finům se generační obměna jakžtakž daří (Aakko nejede špatně + Flyktman), tak u Švédů nějaký výraznější talent chybí. A vzpomínáte na Broňu France? Ten taky skončil hooodně předčasně! Jinak vzkaz pro Mirka – dík za článek a pořád si tykáme, zdraví Tě Vláďa Kovář

  3. No je to tak, já jsem viděl Erika Stenlunda jen jednou, když vyhrál ve Svítkově první ročník Poháru mistrů evropských zemí.Tuším, že to bylo v roce 1986 a v té době se začínalo budovat nové depo. Sice nebyla tenkrát až tak nabitá startovka(nepřijel Hans Nielsen ale byl Davis a Plech), ale spíše ledař a vítězství, to se počítá. I když už nevím, jestli tenkrát Stenlund byl švédský mist na krátké dráze, nebo jenom za někoho zaskakoval. Pořadí tenkrát bylo: 1. Stenlund 2. Kuzněcov 3. Kasper 4.Castagna 5. Matoušek 6.Adorján.

Zanechte komentář: