Vítězem Speedway Stadion Cupu je Tomáš Jůza

Autor článku:

prasecervene.gifV sobotu 25. 7. 2009 se jel Speedway Stadion Cup – večerní závod mopedů. Pro jezdce i diváky bylo připraveno 30 postupových jízd a 3 jízdy finálové. Počasí se ale postavilo proti a díky šesti silným dešťovým přeháňkám byli pořadatelé nuceni rozhodnout, zda závod odjet na silně podmáčené dráze na menší počet jízd, nebo jej zrušit. Kompromisní rozhodnutí padlo po dohodě všech organizací pořádající seriál Stadion cup a znělo následovně: závod se uskuteční, ale bude zkrácen o více než polovinu jízd.

Prvními rozjížďkami bylo tedy rovnou čtvrtfinále, ve kterém byly 4 skupiny jezdců. Tyto skupiny startovaly pokaždé dvakrát. Již během několika prvních jízd se ukázalo, že trať je skutečně obtížně sjízdná a že nebude nouze o předjíždění a dramatické situace. Ozdobou čtvrtfinálových jízd byl souboj Zdeňka Sokola s Jindřichem Ulčákem a jízda smykem Romana Hrůši.

Do semifinále postoupilo 40 nejlepších jezdců, kteří byli rozděleni podle předchozích výsledků na dvě skupiny. Každá tato skupina absolvovala 2 rozjížďky na 3 kola. Těžko najít ta správná slova, která by co nejlépe popsala semifinálové jízdy! 20 jezdců na startu, v první zatáčce obrovská tlačenice a souboje o každý metr až do cíle. Nebylo výjimkou, že do cíle dojeli 4 jezdci najednou!

Ze semifinále postoupilo 14 jezdců do malého finále a 14 do velkého finále.

Vítězem malého finále se stal Karel Páv, čímž si zajistil poslední volné místo ve finále velkém. Velmi rychlý byl v malém finále David Mzyk, který díky poruše stroje dojel až na 10. místě v malém finále a 24. místě celkově.

Ve velkém finále se postavilo na start 15 nejlepších jezdců. Nejlépe odstartovali favorité závodu – Michal Sokol, Pavel Krejčí, Jindřich Ulčák a Aleš Nešetřil. Na výjezdu z první zatáčky se však do čela dostal Tomáš Jůza. Hned za ním následoval Michal Sokol, za kterým se rozpoutal souboj o třetí místo mezi Něšetřilem, Ulčákem a Krejčím. Tomáš Jůza odrážel 2 kola útoky Michala Sokola, až si nakonec vytvořil malý náskok a v čase 2:05,3 zvítězil. Jeho průměrná rychlost byla téměř 46 km/hod, což na tak rozbahněné dráze byl vynikající výkon. Druhý skončil Michal Sokol a 3. místo pro sebe vybojoval v cílové rovině Pavel Krejčí před Jindřichem Ulčákem a Alešem Nešetřilem.

Zanechte komentář: