Nová éra a nový termín Memoriálu Luboše Tomíčka

Autor článku:

ceska-republika.pngNejstarší motocyklový závod v Praze se jezdí každoročně na počest našeho slavného československého plochodrážního reprezentanta Luboše Tomíčka, který při závodě o Zlatou přilbu ČR v roce 1968 podlehl následkům těžkého zranění. K uctění jeho památky uspořádal Auto Klub Markéta již 40. úspěšných ročníků memoriálu L. Tomíčka, na který se pravidelně sjíždí výběr předních světových jezdců.

Tento závod byl v minulosti vždy pevně termínově svázán právě se závodem o Zlatou přilbu. Letos se však pořadatelé po zvážení všech argumentů, často i protichůdných, rozhodli změnit termín závodu. Letošní ročník se tak bude poprvé konat v sobotu 5. září v 18 hodin. Právě 41. ročník bude zahajovat novou koncepci tohoto slavného závodu neodmyslitelně spjatého s Prahou 6. Pořadatelé tak chtějí přiblížit tento závod nejen skalním plochodrážním fanouškům, ale i mládeži a rodinám s dětmi a zařadit ho mezi pravidelné velké sportovním akce, které se v Praze konají počátkem školního roku.

Ani při letošním 41.ročníku nebude chybět výběr předních světových jezdců. V současné době vrcholí jednání s řadou předních světových jezdců. Účast již potvrdili vítězové uplynulých dvou ročníků Američan Greg Hancock a Polák Grzegorz Walasek. Vedle těchto borců se na startu objeví Tai Woffinden z Velké Británie, Christian Hefenbrock z Německa, Mattia Carpanese z Itálie, Davey Watt z Austrálie, Martin Vaculík ze Slovenska,  Jacek Rempala z Polska, Matej Ferjan z Maďarska, Maksims Bugdanovs z Lotyšska a české barvy bude hájit Adrian Rymel a samozřejmě nesmí chybět Luboš Tomíček nejmladší.

Předprodej vstupenek byl již zahájen, zájemci si je mohou zakoupit na Stadionu Markéta, U Vojtěšky 11, Praha 6 nebo v prodejní síti Ticketportal (www.ticketportal.cz). Pro rodiny s dětmi jsme připravili speciální slevy. Děti do 10 let obdrží na stadionu vstupenku zcela zdarma, mládež do 14 let bude mít vstup za polovinu a rodiče, kteří na závod doprovodí svou ratolest si mohou zakoupit vstupenku také za polovinu.

Doprovodný program – MOTO DEN: jezdíme rádi a je to znát

Cílem akce je seznámit návštěvníky, zejména žáky základních škol, s dopravně bezpečnostní problematikou a pokusit se ovlivnit chování návštěvníků akce, kteří jsou také účastníky silničního provozu tak, aby se snížil počet nehod a jejich obětí.

Celodenní doprovodný program bude rozdělen do tří samostatných úseků. První úsek bude tvořit program připravený pro žáky 4. tříd z pozvaných základních škol a bude se odehrávat na travnaté ploše uvnitř oválu. Pro malé motoristy zde bude připravena mezitřídní soutěž. Žáci se pod vedením zkušených instruktorů utkají o ceny od partnerů akce v deseti disciplínách, jako jsou písemné testy bezpečnosti silničního provozu, cyklojízdy na dopravním hřišti, cyklojízdy na překážkové dráze, první pomoc, znalost dopravních značek, překážková dráha s alkobrýlemi, oprava kola, znalost kola, zajištění nehody.

Druhé stanoviště bude volně přístupné všem dětem a jejich rodičům na ploše za hlavní tribunou. Zde se bude nacházet trenažér jízdy na motocyklu, dopravní hřiště, trenažér nárazu a pomocí speciálních brýlí rozostřujících vidění si návštěvníci budou moci vyzkoušet pocit podobný jako po požití alkoholických nápojů. Pro situaci, kdy budou jednotlivé trenažéry obsazeny, pořadatelé připravili prezentace reflexního oblečení a doplňků, dětských autosedaček či testy znalostí v oblasti bezpečnosti provozu.

Kromě těchto lákadel budou pro návštěvníky také v rámci kampaně zranitelný řidič připraveny jízdy na kolech s elektrickým pomocným pohonem, elektrických skútrech, elektrických motocyklech, elektrických čtyřkolkách před dovednostní dráhu s překážkami. Na simulátoru převrácení vozu si na vlastní kůži zkusí tuto velmi nepříjemnou situace. Dále zde budou moci shlédnou praktické ukázky air bagů na motocyklech a motocyklová zajímavosti v podobě velkoobjemových tříkolek. Své umění v extrémním ovládání motocyklu a kola předvedou kaskadér M. Lisý a skupina L. Buriánka.

Pro návštěvníky, kteří přijedou na jízdním kole s homologovanou cyklistickou přilbou je připraveno třetí stanoviště – cykloservis. Zde zájemcům servisní technik zkontroluje technický stav, povinnou výbavu i ochranné prvky bicyklu a provede jednoduché opravy.

Specialitou bude soutěž o to kdo přinese nejzajímavější cyklistickou nebo motocyklovou helmu (ať již historicky, tvarově nebo barevným řešením). První desítka nejlepších unikátů bude odměněna helmami.

Časový harmonogram:

DEN MOTO – vstup volný

10:00 – 15:00
–    Soutěž žáku pozvaných ZŠ – uvnitř oválu
–    Program pro rodiny s dětmi – plocha před tribunou
–    Program pro cyklisty – plocha před tribunou

13:00 – závody motocyklů Halley na PD – Flattrack cup
14:00 – testovací jízdy vozem Škoda Yeti

41. memoriál Luboše Tomíčka

17:00 – otevření stadionu
18:00 – představené jezdců
18:30 – první jízda
cca. 21:00 – vyhlášení vítězů
cca. 21:15 – ohňostroj

Zanechte komentář: