Českým nejmladším jezdcům štěstěna v Plzni nepřála, zvítězil Jarno de Vries

Autor článku:

FOTO – Sobotní závod Evropského poháru plochodrážníků na strojích do 125 ccm na plzeňských Borech provázelo pěkné počasí a malý zájem diváků, ale ti co přišli nemuseli litovat. Byli svědky dramatických a vyrovnaných soubojů mladých závodníků, kteří ve snaze o vítězství ze sebe vydali všechno. V důsledku toho se přihodilo i několik těžkých pádů, ale naštěstí nedošlo k žádnému vážnějšímu zranění.Nejhůře zřejmě dopadl Francouz Steven Labouyrie, který po svém pádu utrpěl velký hematom na stehnu a ze závodu odstoupil. Českým reprezentantům byli pro soutěž zapůjčeny speciálně připravené motocykly od firmy Shupa. Adam Fencl a Roman Mády měli k dispozici čtyřventilový motor s upraveným podvozkem pro dlouhou dráhu, Kryštof Rybář motor dvouventilový také s podvozkem na dlouhou a nejmladší z nich Filip Šifalda dvouventil s klasickým podvozkem.

Stroje byly výborně připraveny a skvěle akcelerovaly ze startu, čehož naši jezdci dokázali využít k vybojování předních pozic v jednotlivých rozjížďkách. Přesto se nakonec žádný z českých závodníků ve finále A neobjevil.

Chabařovický Adam Fencl zvítězil ve svých dvou úvodních jízdách a i ve své závěrečné jízdě základní části s přehledem vedl, pak si ale v zatáčce najel příliš zeširoka a vyneslo ho to až k nafukovacím vakům. Po kontaktu s nimi samozřejmě následoval pád a ztráta šance na postup do rozhodující jízdy o medaile.

Plzeňskému Romanovi Mádymu se vystoupení v základní části vydařilo. Ve své úvodní jízdě dlouho jezdil druhý za Adamem Fenclem, než ho předjel pozdější vítěz celého závodu Jarno de Vries. V další rozjížďce obsadil druhé místo, když za sebou nechal celkově stříbrného Poláka Marcela Studzińského. Ve svém závěrečném vystoupení v základním rozpisu soutěže dojel opět druhý, tentokrát překonal později bronzového dalšího polského závodníka Marcina Kosćielského. V součtu to pro Romana znamenalo jedenáct bodů. Stejný počet bodů i stejná umístění získali divišovský Kryštof Rybář a právě Marcin Kosćielski. Mezi nimi se mělo rozhodnout o posledním postupovém místě pro finále A, a protože podle rozhodčího závodu Marka Wojaczka nebylo žádné kritérium, které by určilo jejich pořadí, usoudil, že o postupujícím rozhodne losování. Štěstí v něm měl polský závodník a Roman s Kryštofem se tak museli spokojit se startem v B finále.

Nejmladší z českých jezdců, dvanáctiletý chabařovický Filip Šifalda, se poté co nedorazil jeden z německých plochodrážníků posunul z původně náhradnické pozice do hlavního závodu. Filipovi se při jeho prvním závodě mimo krátkou dráhu dařili starty a dostával se tak na pěkná umístění ve svých rozjížďkách. Později mu ale zřejmě docházeli síly a ve startovním poli se propadal dozadu. Ve finále D obsadil třetí místo, což znamenalo celkově 21. příčku. Jako debut to není pro Filipa určitě špatné.

Zbývající tři naši reprezentanti se tedy ocitli ve finále B. V něm se od startu dostal do vedení Adam Fencl a nepustil jej až do cíle. Za ním dojel Němec Mike Jacopetti, který přišel o šanci na postup do finále A kvůli defektu hned na startu úvodní rozjížďky. Romana Mádyho naopak potkali problémy s motocyklem na startu finálové jízdy a musel se tak probíjet až z chvostu startovního pole. Nakonec to stačilo na čtvrté místo. Poslední z českých závodníků Kryštof Rybář dojel šestý, když neodolal náporu Němce Tima Wunderera. V celkovém pořadí to znamenalo sedmé místo pro Adama, desáté pro Romana a dvanácté pro Kryštofa.

Závěrečná jízda závodu, finále A, nabídlo dramatickou podívanou s opakováním startu. V prvním pokusu se po startu dostali do vedení dva polští jezdci, ve třetím kole ale udělali chybu a propadli se až na konec. Do čela se poté dostal Jarno de Vries následován do té doby výtečně jedoucím dvanáctiletým Angličanem z Workingtonu Kylem Bickleym. Ve snaze se dostat do vedení, ve výjezdu z první zatáčky posledního kola, Kyle vyjel příliš na vnějšek a zachytil o nafukovací mantinel. V důsledku jeho pádu na dráhu upadli i za ním jedoucí Holanďan Mika Meijer a Marcel Studziński. Finále bylo rozhodčím zastaveno. Kyle Bickley byl z opakování vyloučen. Mika Meijer se ho kvůli následkům pádu nezúčastnil. Restart finále se tedy uskutečnil pouze ve čtyřech jezdcích.

Hned od startu se v něm dostal do čela Holanďan Jarno de Vries a první místo s jistotou udržel až do cíle. Za ním dojeli tři polští mladíci v pořadí druhý Marcel Studziński z Wawrówa, třetí Marcin Kosćielski z Toruně a čtvrtý Igor Kopeć – Sobczyński také z Toruně.

Závodu se zúčastnily i dvě dívky: Celina Liebmann a Chayenne Wiegert obě z Německa, ze kterého pochází i nejmladší závodník teprve desetiletý Maximilian Troidl.

Závěrem lze napsat, že to byly vydařené závody, ve kterých se čeští plochodrážníci neztratili a při větším štěstí mohli obsadit i lepší umístění, přestože ani ta dosažená nejsou vůbec zlá.

 

28.6. Evropský pohár 125 ccm, Plzeň:

1. Jarno de Vries, Nizozemí (4,5,5) 14 + 1. ve finále A

2. Marcel Studziński, Polsko (5,3,3) 11 + 2. ve finále A

3. Marcin Kosćielski, Polsko (4,4,3) 11 + 3. ve finále A

4. Igor Kopeć – Sobczyński, Polsko (3,5,5) 13 + 4. ve finále A

5. Mika Meijer, Nizozemí (5,2,4) 11 + F/ nestartoval ve finále A

6. Kyle Bickley, Velká Británie (5,4,5) 14 + Fd ve finále A

7. Adam Fencl, Česká republika (5,5,Fd) 10 + 1. ve finále B

8. Mike Jacopetti, Německo (R,5,5) 10 + 2. ve finále B

9. Marcin Turowski, Polsko (2,3,4) 9 + 3. ve finále B

10. Roman Mády, Česká republika (3,4,4) 11 + 4. ve finále B

11. Tim Wunderer, Německo (4,2,1) 7 + 5. ve finále B

12. Kryštof Rybář, Česká republika (4,3,4) 11 + 6. ve finále B

13. William Kruit, Nizozemí (Fd,4,2) 6 + 1. ve finále C

14. Kevin Lück, Německo (1,2,1) 4 + 2. ve finále C

15. Jeffrey Sijbesma, Nizozemí (3,0,3) 6 + 3. ve finále C

16. Finn Loheider, Německo (2,1,2) 5 + 4. ve finále C

17. Christian Wagemans, Nizozemí (2,2,3) 7 + 5. ve finále C

18. Celina Liebmann, Německo (1,1,2) 4 + 6. ve finále C

19. Marvin Wiegert, Německo (R,3, R) 3 + 1. ve finále D

20. Steven Goret, Francie (0,1,2) 3 + 2. ve finále D

21. Filip Šifalda, Česká republika (1,0,0) 1 + 3. ve finále D

22. Maximilian Troidl, Německo (2,0,1) 3 + 4. ve finále D

23. Chayenne Wiegert, Německo (0,1,R) 1 + 5. ve finále D

24. Steven Labouyrie, Francie (3,F,N) 3 + NS ve finále D

————————————————————————

Jízdy:

1. Fencl, de Vries, Mády, Loheider, Liebmann, Jacopetti (R- start)

2. Meijer, Rybář, Labouyrie, Turowski, Lück, Goret

3. Bickley, Wunderer, Sijbesma, Troidl, M. Wiegert (R5),Kruit (Fd)

4. Studziński, Kosćielski, Kopeć – Sobczyński, Wagemans, Šifalda, Ch. Wiegert

5. Jacopetti, Bickley, Turowski, Wunderer, Goret, Šifalda

6. Kopeć – Sobczyński, Mády, Studziński, Meijer, Loheider, Troidl

7. de Vries, Kruit, M. Wiegert, Lück, Ch. Wiegert, Labouyrie (F)

8. Fencl, Kosćielski, Rybář, Wagemans, Liebmann, Sijbesma

9. Jacopetti, Meijer, Studziński, Kruit, Lück, Ch. Wiegert (R6)

10. Bickley, Mády, Kosćielski, Liebmann, Troidl, Labouyrie (N)

11. Kopeć – Sobczyński, Rybář, Wagemans, Goret, Fencl (Fd1), M. Wiegert (R2)

12. de Vries, Turowski, Sijbesma, Loheider, Wunderer, Šifalda

Finále D: M. Wiegert, Goret, Šifalda, Troidl, Ch. Wiegert

Finále C: Kruit, Lück, Sijbesma, Loheider, Wagemans, Liebmann

Finále B: Fencl, Jacopetti, Turowski, Mády, Wunderer, Rybář

Finále A: de Vries, Studziński, Kosćielski, Kopeć – Sobczyński, Meijer (F/ N), Bickley (Fd2)

————————————————————————————–

Plzeň - EC 125 ccm stupně

Plzeň - 125 ccm, stupně 2

Plzeň - 125 ccm, stupně 3Jarno de Vries, Plzeň - 125 ccm

Roman Mády - 125 ccm

Chayenne, Marwin Wiegert