33. Zlatou stuhu vyhrál Filip Šitera

Autor článku:

cesko.pngsitera2.jpgAKTUALIZOVÁNO, 8x Foto
Pardubice –
Mladoboleslavský závodník Filip Šitera zvítězil dnes, den před Zlatou přilbou, ve 33. ročníku Zlaté stuhy juniorů. Po defektu v první jízdě následovalo pět prvních míst a radost na stupních vítězů, kde mu společnost dělali dva dánští závodníci – druhý Kenneth Hansen a třetí Nikolai Klindt.

__itera_ZS_07_1.jpg

Základní část

zlata_stuha_1.jpgPo základní části se na čele hřála dvojice jezdců – Nicolai Klindt a Martin Vaculík. Oba měli na svém kontě po čtrnácti bodech. Klindt ztratil body v sedmé jízdě, kdy ho porazil Kenneth Hansen a Frank Facher. Jinak ukázal všem jezdcům záda. To Martin Vaculík se musel sklonit hned dvakrát. Ve čtvrté jízdě ho porazil německý talent Tobias Busch a o další bod přišel Martin v jízdě s číslem osm, kdy podlehl Matěji Kůsovi.

Třetí a čtvrtou pozici obsadili dva čeští junioři Matěj Kůs a Hynek Štichauer. Ti měli v tabulce bodů třináct, čili o jeden méně než vedoucí dvojice. Kůs dvě jízdy vyhrál, ale v jedenácté jízdě dojel až třetí za Klindtem a Puodžuksem a v jízdě s pořadovým číslem čtrnáct ho pokořil domácí Hynek Štichauer. Štichauer měl bodové zisky stejné jako Kůs,  jenže on dojel hned ve druhé jízdě za Kůsem a Facherem z Německa. Další rozjezd vyhrál, poté následovalo druhé místo, když ho v desáté jízdě porazil Kevin Woelbert z Rakouska. Poslední svou jízdu bez problému vyhrál.

zlata_stuha__2__1.jpg

Páté místo patřilo po základní části Filipu Šiterovi. Ten hned připravil v první jízdě publiku zmrazení, když z prvního místa byl donucen odstoupit, protože mu praskl řetěz. “Dal jsem nové řetězy a nevyšlo to. V další jízdě jak jsem dojel do depa, tak mi další praskl i v boxu,“ osvětlil situaci Filip Šitera.  V dalších jízdách však Filip přemožitele nenašel. Porazil další velké favority  – Kennetha Hansena a Nicolaie Klindta.

Až ze šestého místa postupoval jeden z horkých favoritů Kenneth Hansen. První dvě své jízdy sice proměnil ve vítězství, ovšem potom ho v desáté jízdě porazili hned tři jezdci, a tím Hansen dosti ztratil.V poslední své jízdě nestačil pouze na Filipa Šiteru.

__tichauer_ZS_07_1.jpg

Kevin Woelbert, jenž měl na svém kontě dvanáct bodů stejně jako Hansen a Šitera, postupoval ze sedmého místa. Pěkné bylo jeho vystoupení v desáté jízdě, kde porazil Hansena, Poláka Flegera a domácího Hynka Štichauera.

Klindt_ZS_07_1.jpg

S jedenácti body se na osmé pozici uhnízdil po základu Frank Facher. Nevyhrál sice ani v jedné z jízd, ovšem podal vyrovnaný výkon, když dojel třikrát na druhém místě a jednou třetí. V sedmé jízdě si dokonce vyšlápnul na Nicolaie Klindta.

Poslední dva jezdci co si zajistili postup do semifinále byli devíti bodoví Kjastas Puodžuks a Rafal Fleger. Puodžuks podával vyrovnaný výkon a dojel třikrát na třetím místě. V poslední jízdě však doplatil na poruchu svého stroje. Jeho bodový zisk by tímto zaváháním byl určitě kapičku vyšší. Za to Polák Fleger postoupil jen tak tak.

Zklamáním bylo až jedenácté místo Tobiase Busche. Ten první jízdu vyhrál, ale pak to s nim šlo s kopce. Až to vše vyvrcholilo smolnou třináctou jízdou, kde se mu porouchal motocykl, a byl vymalováno.

Lepší umístění chtěli jistě dosáhnout i další čeští junioři. Michael Hádek obsadil s pěti body až čtrnácté místo, Martin Gavenda měl pouze body čtyři, ovšem o body přišel hlavně v desáté jízdě, kde musel položit svůj stroj na zem. Jezdci, co jel před ním, totiž přestala jet motorka a Martin chtěl zabránit velké kolizi. Jízda se opakovala bez něj. Pavel Fuksa byl s pouhými třemi body osmnáctý, když sbíral body jen v jízdách, kdy někdo odpadl. Ve skutečnosti porazil jen Christiana Demmela, a to v patnácté jízdě. Jednou se svezl na svítkovském ovále i Jan Holub. Ve třetí jízdě předvedl nevídaně krásnou jízdu, kde dojel třetí v těsném závěsu za Klindtem a Woelbertem.

Hansen_ZS_07_1.jpg

Semifinálové jízdy a Finále

V první semifinálové rozjížďce nenechal nic náhodě Kenneth Hansen a vyhrál.Za nim dojel Mistr České Republiky, Slovák Martin Vaculík a třetí domácí Hynek Štichauer.Tato trojice postoupila do finále.Vyřazeni byli Woelbert a Fleger.

Druhé semifinále se stalo jednoznačnou záležitostí Filipa Šitery.Druhý dojel Nicolai Klindt a poslední postupoval ze třetího místa Frank Facher, který tímto udělal obrovskou radost početnému německému publiku.Vyřazeni byli Puodžuks a tak náš zástupce, do té doby perfektně jedoucí Matěj Kůs.

Ve finále se ihned ujal od startu vedení Filip Šitera.Hansen sice stále nepříjemně dotíral, ale Filip první pozici uhlídal.Třetí dojel ve finále Nicolai Klindt.Na bramborové medaili dojel domácí odchovanec Hynek Štichauer.Pátý byl Frank Facher a poslední velmi zklamaný Martin Vaculík, který finálovou jízdu pro defekt na svém motocyklu nedojel.

ZS_07_1.jpg

Závody to byly nesmírně krásné a od začátku do konce velmi dramatické.Zlatá Stuha svou kvalitou potvrdila, že je důstojnou mladší sestrou Zlaté Přilby.Dravé mládí předvádělo na svítkovském ovále krásné a zajímavé boje a vyvrcholení závodu bylo o to krásnější, když na stupni nejvyšším stál po roční pauze český jezdec.

zlata_stuha__1__1.jpg

Výsledky:

P. Jméno závodníka Stát Body v jízdách SMF Celkem
1. Šitera Filip CZE R 4 4 4 1. FIN
2. Hansen Kenneth DEN 4 4 1 3 1. FIN
3. Klindt Nikolai DEN 4 2 4 4 2. FIN
4. Štichauer Hynek CZE 2 4 3 4 3. FIN
5. Facher Frank GER 3 3 3 2 3. FIN
6. Vaculík Martin SVK 3 3 4 4 2. FIN
7. Kůs Matej CZE 4 4 2 3 5. 13
8. Wölbert Kevin GER 3 2 4 3 4. 12
9. Puodžuks Kjastas LAT 3 3 3 R 4. 9
10. Fleger Rafal POL 1 3 2 3 5. 9
11. Busch Tobias GER 4 2 1 R   7
12. Martinec Nikola CRO 0 3 2   5
13. Novotny Manuel AUT 2 1 2 0   5
14. Hádek Michael CZE 2 R 2 1   5
15. Gavenda Martin CZE 1 1 F 2   4
16. Hlaváček Matyáš CZE 1 0 0 2   3
17. Duh Matej SLO 0 2 R 1   3
18. Demmel Christoph GER 1 1 1 0   3
19. Fuksa Pavel CZE 0 1 1 1   3
20. Baroni Andrea ITA 0 0 0 1   1

One comment

  1. Dobry ráno plochodrážní maniaci!Všichni kdož jste včera byli na Zlaté stuze mě musíte dát za pravdu,že to byl úžasný závod plochodrážního mládí s úchvatnými souboji českých mladíčků s juniorským výkvětem zbytku světa.Jen škoda finálové neůčasti M.Kůse který patřil do té doby k nejlepším jezdcům!Přál bych si dál slýchávat českou hymnu na začátku závodů i na konci jak tomu bylo včera takže pojďme všichni fandit i dnes protože kdo neskáže není čech!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zanechte komentář: