Čapočka Kadyrova

Autor článku:

polsko1.pngKaždý, kdo se trochu zajímá o dění na plochodrážních oválech nejen doma, ale i v zahraničí a občas se podívá do odborného časopisu, určitě zaregistroval snímek rozesmátého Tomasze Golloba, Rune Holty či Janusze Kolodzeje s podivnou černou hranatou čepicí na hlavě. Tak je totiž každoročně 15. srpna (v Polsku je ten den významný církevní svátek), kromě samozřejmého poháru, dekorován individuální mistr Polska.

Historie vzniku této neodmyslitelné součásti slavnostního aktu je stará více jak čtyřicet let a je velice úsměvná.

 

V šedesátých letech minulého století vyjela polská reprezentace na předsezónní soustředění do tehdejšího Svazu sovětských socialistických republik. V závěru soustředění se ocitli na nějakém nádraží, kde Poláky zaujala čepice jednoho ze zaměstnanců stanice.

Vedoucím delegace ze strany hostitelů byl tehdejší vládce ledových oválů Gabdarachman Kadyrov. Když viděl zájem polské družiny o tuto relikvii železničního provozu, neváhal, čepici z moci úřední a v zájmu státu příslušnému pracovníku odebral a protokolárně předal Polákům. Od té doby vždy zdobí hlavu nového mistra a je v jeho vlastnictví do casino online příštího roku.

P3050005.JPG

 

Již několik let řeší však Poláci jeden problém. Jedinou povinností mistra totiž je, že na čepici musí jeho žena nebo přítelkyně ručně vyšít jméno mistra. No a za více jak čtyřicet už prostě není místo. Polská plochá dráha má problém.

 

Poznámka: Na fotografii převzaté z časopisu „Tygodnik žužlowy“ je se vzácnou trofejí Rune Holta poté, kdy se stal v roce 2003 v Bydgoszczi poprvé individuálním mistrem Polska (v roce 2007 podruhé). Závodu jsem byl osobně přítomen a dodnes vidím zděšení všech polských žurnalistů i funkcionářů. „Norweg, a jest mistrzem Polski. Jak jest to možliwe?“, kroutili všichni hlavami. Na tiskové konferenci nebyli ani schopni Holtovi položit otázku. A tak všechno s úsměvem zachraňoval Tomasz Gollob, který ztratil jediný bod právě s Holtou a skončil druhý. Přesto byl krásně nad věcí.


Zanechte komentář: