Norbert Kościuch plochou dráhu i snídá

Autor článku:

kosciuch.jpgJiž druhým rokem jsme mohli vidět na českých plochodrážních stadionech kroužit žlutomodrou kombinézu a v ní polského jezdce Norberta Kościucha. Odchovanec týmu Unia Leszno, který v naší lize hájil barvy Grepl PDK Mšeno, nám odpověděl na několik otázek k sezoně právě skončené i k té, která klepe na dveře.


Sezona 2009 byla v České republice vaše druhá, opět ve mšenském týmu, takže má první otázka zní – spokojenost?
Jsem velmi rád, že mohu v České republice startovat. Myslím, že mé výsledky nebyly nejhorší, snažím se udělat pokrok každou sezonu. Má spolupráce s klubem byla velmi dobrá, takže jsem opravdu spokojený a pyšný na to, že se nám podařilo vybojovat druhé místo v extralize.

Norbert Kosciuch

Ovšem druhé místo Mšena nebylo jisté ani před pětadvacátou rozjížďkou posledního závodu, jak jste to prožival?
Nemohl jsem myslet na nic jiného, než na „musíme získat druhé místo“. Po odjetí poslední jízdy byli všichni opravdu jako šílení.

Druhé místo v České republice nebylo vaším prvním úspěchem v letošní sezoně, máte stříbrnou medaili také z dánské ligy a čtvrté místo s PSZ Poznań v polské 1. lize. Byla to vaše nejlepší sezona?
Sezona 2008 nebyla mou nejhorší, ale nebyla ani tou nejlepší. Byla velice náročná. Všude, kde jsem startoval, jsem se snažil jet naplno. Měl jsem letos opravdu hodně pádů. Po nich samozřejmě následoval malý útlum formy, takže myslím, že nebýt toho, byl můj výsledek ještě lepší. Do budoucna bych rád závodil jen lépe a lépe. Doufám, že budu vždy naplňovat své ambice i ambice promotérů.

Letos jste startoval v Polsku, Dánku, Švédsku a v naší lize, jak tomu bude v roce příštím?
Doufám, že stejně. Již nyní mám podepsány kontrakty ve Švédsku (Ornarna Mariestad) a v Dánsku (Esbjerg). Můj manažer dále jedná s polskými kluby a pravděpodobně do konce listopadu bych měl vědět, ve kterém klubu budu v Polsku startovat v roce 2009.  To samé platí i pro českou ligu, kde již také nějaká jednání proběhla. Musím říci, že prioritou při vyjednávání jsou kluby, za které jsem startoval letos, tedy PSZ Poznań a Grepl PDK Mšeno.

To je velmi mnoho závodů, z čehož vyplývá veliká psychická i fyzická zátěž, jak se vyrovnáváte s tímto? Jak často kupříkladu trénujete?
Plochá dráha je velmi náročný sport. Pokud chcete dělat plochou dráhu dobře, musí se vám o ní v noci zdát, musíte plochou dráhu snídat a tak dále… Určitě platí, že čím více závodů jezdec absolvuje, tím lepším jezdcem se stává, zkušenosti jsou velmi důležité. Na tréninky mi tak během sezony čas nezbývá. Od prosince do března se  připravuji na sezonu – to znamená posilovna, bazén, běhání. Dále se ve svém polském klubu zúčastním přípravného kempu. Od března se připravuji na plochodrážním oválu a jezdím motokros.

Vzkázal byste závěrem pár slov fanouškům?
Rád bych poděkoval všem mým českým fanouškům! Velmi se na vás těším v sezoně 2009. Závodím pro vás, doufám, že se nám podaří ještě lepší výsledek než letos, a těším se, jak to spolu všichni oslavíme. Děkuji!

Já děkuji za váš čas a přeji mnoho sportovních i osobních úspěchů.

Norbert Kosciuch

Zanechte komentář: