Manažerská rošáda v Greplu Mšeno

Autor článku:

mseno.jpgvandirek_petr.jpgJak už jsme Vás informovali, na pozici manažera nejúspěšnějšího domácího celku posledních let došlo ke změně. František Liebezeit po osmi měsících ve funkci na svoji pozici rezignoval. Na uvolněný post se vrátil Petr Vandírek, který již vedl tým ve středečním extraligovém závodě v Pardubicích. Na okolnosti těchto změn jsme se zeptali Rudolfa Grepla, prezidenta mistrovského klubu, Františka Liebezeita, dnes již bývalého mšenského manažera, který byl v Pardubicích přítomen jen jako divák, a Filipa Šitery, nejvýraznější jezdecké osobnosti mezi českými závodníky na soupisce klubu.

Obnovená premiéra Petra Vandírka byla úspěšná, možná až nad očekávání jak plochodrážní veřejnosti, tak i samotného týmu Mšena. Beze zbytku se naplnil Vandírkův plán, podle kterého měli mšenští zvrátit běh událostí ve svůj prospěch až v poměru 5:1 vyhranou poslední jízdou celého rozpisu, a připsat si tak dva důležité extraligové body. Grepl díky skvělým výkonům Grega Hancocka a Martina Vaculíka vyhrál 47:46 a těší se na domácí závod play-off.

grepl.JPGPo závodě pozitivně naladěný a viditelně spokojený s důležitým extraligovým vítězstvím na horké pardubické půdě rozdával Rudolf Grepl jen pár dní před svými 68. narozeninami úsměvy v depu a svolil ke krátkému komentáři k nastalé situaci v klubu, jehož je prezidentem a který nese jeho jméno.

MK: Co se stalo, že klub uprostřed sezony změnil manažera?
RG: Nic se nestalo, manažer se vzdal funkce, to je vše.

MK: Z jakého důvodu?
RG: On neuváděl žádné důvody, je hodně zaneprázdněný a vadí mu to v práci. On je podnikatel. Myslím si, on to neřekl přímo, že se mu nelíbilo, že mu mluvím do sestavy. Na druhou stranu já si myslím, že na to právo mám a že kvůli takovéhle věci není třeba rezignovat, ale je třeba se dohodnout. On ale skutečně jako hlavní důvod uváděl to, že má moc práce. Ten čas, který věnuje ploché dráze, mu pak chybí v práci. Poněvadž on se věnoval hodně mládeži, jezdil na každé závody i tréninky. Věřím tomu, a vím to i z vlastní zkušenosti, že ten čas mu potom chybí při vlastní práci a, co si budeme povídat, je to potom ztráta i na penězích a na potřebné morálce lidí i všem ostatním.

liebezeit.JPGJen jako řadový divák na tribuně ve Svítkově přihlížel František Liebezeit skvělému plochodrážnímu představení, v němž se nakonec radovali jezdci týmu, který ještě několik dní nazpět vedl jako manažer. Těsně před středečním extraligovým šlágrem však od týmu, se kterým vyhrál všechny závody Mistrovství České republiky družstev, do kterých nastoupil, odešel, nabízela se tak jednoduchá otázka: Proč?

MK: Proč nejste dnes s týmem v depu?
FL: Nastaly takové problémy při tvorbě týmu na tenhle konkrétní závod a vyvrcholilo to takovou emotivní zápletkou s panem Greplem a mně se zdálo, že má nedůvěru v mojí práci a můj coaching. Přišly, měl jsem takový pocit, direktivní nařízení a to já nejsem ochoten akceptovat, to už není to, proč to dělám. Já jsem prakticky chtěl postavit podobnou sestavu, jako jede dneska, bylo proti tomu brojeno. Samozřejmě, že jde postavit silnější tým, ale ti jezdci prostě nebyli uvolněni a já s tím nic nenadělám. Tak emotivní výčitky už nejsou na místě, to se toho radši vzdám, a jestliže má větší důvěru v práci Petra Vandírka, což evidentně má, tak ten hattrick dotáhne Petr. A já věřím, že ho dotáhne.

MK: Takže šlo o to, že pan Grepl chtěl, aby nějaký jezdec byl v sestavě a…
FL: (skáče do řeči) Já bych ho docela bral taky, ale ten jezdec nebyl, prostě nebyl. Tím, že už jsem si dělal zálohu, kdyby nebyl, tak to rozpoutalo rozmíšku. Ten jezdec tady dnes je a je úspěšný, jde o Martina Vaculíka, kterému jsem tady (pozn.: v Pardubicích) fakt věřil.

MK: Jak byste v tuto chvíli zhodnotil to svoje zhruba osmiměsíční působení na pozici manažera Mšena?
FL: (směje se) To se nedá hodnotit, tam byla povinnost vyhrávat. S takovým týmem je povinnost vyhrávat a všechno ostatní je neúspěch. Prostě se nesměly dělat chyby. A já si myslím, že jsem je neudělal, a věřím, že bych je neudělal dál, ale musím mít ze shora důvěru a když jí nemám, tak jdu radši od toho.

MK: Může nastat problém s tím, že někteří jezdci by třeba preferovali vás na pozici manažera?
FL: Problém nebude, ale vím, že to tak je. Je to tak vždycky, že někdo je oblíbený a někdo je neoblíbený. Ale nenastane problém, já si myslím, že pan Grepl je taková autorita, že ty kluky ukočíruje a zkrotí, že přijdou okolnosti, proč se to nestane. A nechci, aby se to stalo. Nemám zájem, aby se to stalo, já chci, aby Mšeno vyhrálo.

MK: Ještě věc trošku bokem, jak vidíte budoucnost mladých jezdců ve Mšeně, jako jsou třeba Stanislav Pouznar nebo Michal Klein?
FL: Já mám radši práci s těmi mladými kluky než koučování v extralize. Já jsem schopný jim dát víc, extraligu může dělat i nejezdec, mnohdy je to i lepší. Ale ta práce s mladými je zajímavější, i když já jsem na to po pravdě neměl moc času, protože jsem dostal na starosti všechny týmy a všechny závody a jenom objíždění těch závodů mi zabralo hodně času. Vůči mým pracovním aktivitám to bylo někdy kruté, ale dalo se to zvládnout. Ti kluci jsou talentovaní a zaslouží si tam trénovat.

sitera1.jpgOd pohledu výrazně nespokojený se svým středečním výkonem v Pardubicích, Filip Šitera se nechtěl příliš pouštět do diskusí ohledně změny na manažerské pozici v mšenském klubu. Na otázku, co říká výměně manažera, Filip Šitera jen odvětil: „Mně to je vcelku jedno, já nevím, co za tím stálo. Radši bych tohle nekomentoval, protože to je otázka na někoho jiného.“

Zanechte komentář: