Hvězdné zahraniční posily Slaného

Autor článku:

akslany.gifswiderski.jpgAK Slaný skončil v uplynulých dvou sezonách na chvostu extraligové tabulky a rozhodně letos neplánuje završit smutný hattrick. K lepším výsledkům by klubu z královského města měly pomoci hvězdné zahraniční posily. Vedle dlouholetých opor Slawka Drabika nebo Roberta Kosciechy udržel Milan Mach i Adriana Miedzinského s Piotrem Swiderským, podepsal dva nejlepší Rusy současnosti a nádavkem nachystal jeden velký návrat.

Slaný loni hodně spoléhalo na Roberta Kosciechu, ten nejvíce zazářil v Pardubických, kde vyjel astronomických 23 bodů, ale ani to nestačilo na týmové vítězství. Kosciecha odjel všechny závody, do kterých Středočeši nastoupili, v této statistice se mu nikdo ani zdaleka nerovná. Tomasz Chrzanowski, jenž zatím ale na soupisce nefiguruje, a Adrian Miedzinski nastoupili dvakrát. Piotr Swiderski a Emil Sajfutdinov oblékli červenočernou vestu shodně v jednom případě. Ani Swiderského skvělý bodový průměr 2,5 neodvrátil domácí prohru s Pardubicemi, Sajfutdinov zase přilákal diváky na Markétu, ale ani on se z výhry radovat nemohl.

Právě ruský bohatýr je jediným GP jezdcem a nejzářivější hvězdou na nebi posil týmu Milana Macha. Sajfutdinov patří v Čechách mezi nejvíce oblíbené jezdce seriálu Velkých cen a fandové budou doufat, že se dravý Rus představí na domácích oválech i v roce 2012. Slánský manažer Milan Mach na nadcházející sezonu získal služby ještě dalšího Rusa, a to Grigorije Laguty. Starší z bratrské dvojice sice nedosahuje Sajfutdinovova renomé, ovšem v minulém roce se mu svými výkony minimálně vyrovnal. Po přestupu z Daugavpilsu byl „Grisza“ klíčovým mužem Czestochowy v cestě za záchranou v polské ekstralize a jen díky příchodu silného sponzora se podařilo Lagutu udržet ve Wlokniarzi navzdory zájmu bohatých klubů ze západní poloviny země a horní poloviny tabulky. Byly to pravděpodobně jen změny v pravidlech polské ekstraligy, které vyřadily Lagutu z úvah o možném držiteli divoké karty pro seriál Grand Prix. Podle neoficiálních informací měly o Lagutu, který se českým divákům představil třeba při červnovém Mistrovství Evropy v Plzni, zájem i jiné tuzemské kluby, ale ten se nakonec dohodl právě se slánskými.

Přestože je se Mšenem dvojnásobný mistr republiky a byl loni jeho nejnasazovanějším cizincem, rozhodl se Sebastian Ulamek pro změnu klubu. Ulamek se vrací do Slaného, se kterým už také ochutnal šampaňské určené vítězům extraligy. Vzhledem ke jmenovaným okolnostem se spíše počítalo s tím, že bývalý účastník cyklu Grand Prix setrvá na spojnici Mělníku a Mladé Boleslavy i kvůli tomu, že má nadstandartní vztahy se mšenským manažerem Petrem Vandírkem, kterému jako školák pomáhal při Vandírkově působení v Czestochowě s přípravou motorek na závod. Představitelé Greplu s Ulamkem dlouho vedli jednání, ale závodník dal nakonec přednost slánské nabídce. Pro návrat do Slaného s největší pravděpodobností hrála i skutečnost, že se šestatřicetiletý závodník po čtyřech vynechaných letech rozhodl pro návrat do britských soutěží, kde bude jezdit za Birmingham. Tamější Brummies mají jako den domácích závodů stanoven čtvrtek, tedy stejný den jako mšenský Grepl.

Poté, co byla Martinu Vaculíkovi odebrána česká licence, řešili slánští palčivý problém na pozici druhého seniora vedle Martina Málka. Volba padla na Luboše Tomíčka, kterého si Slaný na rok vypůjčilo z pražského Olympu. Jak Luboš Tomíček prozradil v interview pro náš web, znovu bude jeho budoucnost záležet na jednání s jeho mateřským klubem. Milan Mach nyní potvrdil závodníkova slova, že vše je odvislé od podmínek stanovených klubem z hlavního města, ale že ve Slaném mají i nadále zájem o služby blonďatého závodníka.

Aktuální podoba soupisky:
Slawomir Drabik
Robert Kosciecha
Grigorij Laguta
Adrian Miedzinski
Tobiasz Musielak
Slawomir Musielak
Emil Sajfutdinov
Piotr Swiderski
Michal Szczepaniak
Sebastian Ulamek
—–
Martin Málek
Michal Dudek
—–
Michal Průcha
Roman Čejka
Eduard Krčmář

Zanechte komentář: