Kolektivní výkon přinesl Olympu výhru nad Slaným

Autor článku:

marketa.jpgakslany.gifAKTUALIZOVÁNO + UVNITŘ FOTOREPORTÁŽ! – Olymp Praha zvládl na domácí dráze úvod extraligové sezóny a po kolektivním výkonu porazil Slaný 51:42. Hosté se brzy dostal pod tlak, osmibodovou výhrou po úspěšném žolíku se sice dotáhli do jakéhosi kontaktu, ale debutující Tomáš Topinka měl stále v rukávu bezchybného Nicki Pedersenu, jenž dovedl Pražany k zaslouženému triumfu.

Hned první jízda přinesla řádné překvapení, Robert Kosciecha a Bjarne Pedersen měli tvrdit muziku, ale opak byl pravdou. Od startu uháněl na prvním místě Josef Franc následován Eduardem Krčmářem a až za nimi se pohybovaly zahraniční posily. Obzvláště Dánův start byl z kategorie opravdu nevydařených, a přestože se Grand Prix jezdec ještě zvládl přiblížit k Robertu Kosciechovi, nedokázal přeměnit jeden z četných náznaků v úspěšný předjížděcí manévr. Opačné starosti měl Josef Franc, jenž už ve výjezdu na cílovou rovinu mohl kynout divákům.

Komfortní výhru 5:1 přinesla Olympu ve druhé jízdě souhra Matěje Kůse s Nicki Pedersenem. Kůs odjel nejlépe, a když jej na konci první zatáčky podpořil i Dán, bylo v podstatě rozhodnuto. Pedersen sice vypadal o trochu rychlejší, ale neměl nejmenší potřebu se kamkoli hnát.

Druhou dominantní výhru si připsal Josef Franc, když vyhrál ve čtvrté jízdě. Bylo z toho i vítězství týmu, když se kolem Eduarda Krčmáře protáhl v první zatáčce Ondřej Veverka.

Tím se Slaný dostal do šestibodového deficitu a Milan Mach neváhal uplatnit pravidlo o taktické rezervě. Místo Romana Čejky se na dráze objevil Sebastian Ulamek, ten vyzkoušel nejdříve jednu motorku, pak i druhou, aby nakonec skončil zpátky u té první. Jak hodně to bylo šťastné rozhodnutí, se Polák přesvědčil jen o několik vteřin později, když zastavoval v půlce první zatáčky s defektem, zatímco Nicki Pedersen s Matějem Kůsem mířili za další výhrou 5:1.

Tu mohli dodat na týmové konto hned v následující jízdě i Bjarne Pedersen a Josef Franc. Jedno kolo to vypadalo pro Pražany nadějně, pak ale ve druhém kole musel Franc z prvního místa odstoupit po technické závadě, a hostům tak spadli klína tři body na místo jednoho jediného.

Pěknou týmovou spolupráci předvedli slánští v první zatáčce osmé jízdy, když Martin Málek za sebou zdržel Josefa France, a tak se mohl Eduard Krčmář posunout kupředu za vedoucího Matěje Kůse. Jenže Franc se nevzdal, ještě v témže kole využil rozšířeného místa v zatáčce u depa, nabral rychlost a jedním manévrem předjel oba své soupeře, čímž doprovodil Matěje Kůse k další pětibodové výhře.

První z celkem dvou vyhraných jízd byla pro hosty až ta s číslem devět. Robert Kosciecha za sebou v první zatáčce umě zablokoval Bjarneho Pedersena a mohl společně s vedoucím Sebou Ulamkem pomýšlet na pětibodové maximum. Jenže „Kostek“ chyboval na konci třetího kola, čehož Dán nemohl nevyužít a redukovat pražské ztráty jen na dvoubodový odečet.

Slaný v tu chvíli ztrácel dvanáct bodů a toto manko nezměnila ani desátá jízda, ačkoli jí Pražané mohli vyhrát, kdyby Zdeněk Holub nepřipustil návrat Eduarda Krčmáře na třetí pozici. Slánský manažer Milan Mach tak mohl využít i poslední šanci něco zkusit a poslal k Sebastianu Ulamkovi místo Martina Málka Roberta Kosciechu, jenž u pásky zastavil před podobiznou klauna, což znamenalo, že Kosciechův bodový zisk se bude násobit dvěma. Jenže závodník Polonie Bydgoszcz nedoplnil ve vedení svého krajana Ulamka, ale zůstal izolován až za Matějem Kůsem. Plzeňský rodák ale nebyl vůbec rychlý a navíc se dostal až příliš na venkovní okraj oválu, a tak jej Kosciecha zvládl zdolat. Na cílové rovince Ulamek vědom si Kosciechova žolíka na krajana počkal, z čehož rezultovalo osm bodů pro Slaný. Matěj Kůs po skončení závodu přiznal, že před touto jízdou nenastavil dobře motocykl a že bylo jen otázkou času, kdy jej Kosciecha předjede.

Slaný se tak čtyři jízdy před koncem závodu dotáhl na rozdíl pěti bodů, ale Tomáš Topinka měl stále v záloze ještě tři jízdy pro Nickiho Pedersena. A na toho neměl vůbec nikdo, nejprve se o tom přesvědčil Kosciecha a v následující jízdě i Seba Ulamek, v prvním případě navíc Ondřej Veverka porazil Romana Čejku, čili odstup obou týmů ještě vzrostl.

Před nominovanými rozjížďkami dělilo oba celky sedm bodů a s přihlédnutím k formě jednotlivých jezdců se šance slánských na zvrat pohybovaly kdesi v rovinách teorie. Rozhodnutí přinesla čtrnáctá jízda, když si Matěj Kůs s Bjarne Pedersenem nedělali žádné problémy a porazili juniorský pár Čejka – Krčmář klidně 5:1.

Jen formalitou tedy byla závěrečná patnáctá jízda, ve které se dlouho neohřál Josef Franc, jenž měl druhý defekt v závodě. Vedl Ulamek, ale Nicki Pedersen si za uznalého potlesku publika dojel pro placené maximum způsobem, jaký se povede málokomu – s bolestmi potýkající se Dán objel Ulamka na Markétě venkem a ukázal, že v úterním podvečeru byl minimálně o jednu výkonnostní třídu výše než všichni ostatní závodníci.

V tu dobu už Břevnov zkrápěl déšť doprovázený větrem, což v kombinaci s poletujícím prachem byla značně nepříjemná tečka za jinak velmi solidním závodem vyšperkovaným mistrovstvím Nickiho Pedersena.

Řekli:

kus2.jpgMatěj Kůs: Dobrý. Ve čtvrtek jsem si potrénoval, měl jsem týden čas na relax. Makal jsem v dílně a trávil jsem tam nespočet hodin. Děkuju klukům dneska za pomoc, byli suprový a motorka taky fungovala dobře. Ztratil jsem dva body v jedný jízdě, tam jsem zkazil nastavení. Zkoušel jsem tam zase dělat ty svoje nápady. Vrátili jsme to zpátky a poslední jízda nebyla úplně ono, ale dokud to bylo hluboký, dráha byla přesně pro mě, lítal jsem si v tom venku. Nicki mi pomohl, jel opravdu dobře a ukázal, že je to skvělej závodník. Pepa předved excelentní výkon, takže si myslím, že můžeme být spokojeni. Chtěl bych poděkovat údržbě za přípravu dráhy a Topasovi za čas, kterej tomu obětoval.

pedersen_bjarne.jpgBjarne Pedersen: Myslím, že tým jel dobře. Chtěli jsme doma vyhrát a podle mě jsme odvedli dobrou práci. Co se stalo v tvé první jízdě? Nebyl jsem tady roku od roku 2008 a zkoušeli jsme dnes jiný motor. Pořád je začátek sezony a seznamujeme se s novými motorkami. Nepovedla se mi první jízda, ale pak jsme změnili nastavení, poznal jsem lépe dráhu a vyjel jedenáct bodů v posledních čtyřech jízdách.

pedersen_nicki2.jpgNicki Pedersen: Můj první motor nepracoval tak, jak by měl. Měli jsme problém se zapalováním, po první jízdě jsme ztratili kompresi. Skočil jsem na záložní motorku, udělali jsme drobné úpravy a otestovali pár věcí před Grand Prix. Každou jsme se něco zkoušeli a jak závod pokračoval, tak jsem byl rychlejší a rychlejší. Takže jo, jsem spokojený. Co říkáš úpravám dráhy, která je teď širší? Jo, o trochu. Už to není v zatáčkách tak úzké. Ale tohle je závodní trať a je na ní hodně stop. Jsou tam stopy na venku i na vnitřku. Říkal jsem si, že budu závodit jenom na vnitřku, ale na konci jsem objel Ulamka zvenku. Mám to tady rád.

franc.jpgJosef Franc: Já jsem spokojenej. Od první jízdy to šlapalo všechno úplně perfektně. Dvě nuly, kdyby to šlo, tak bych zkoušel bojovat zezadu, ale mně to nejelo. Brzdilo mi to, zastavovalo, chrochtalo, prskalo. Zkoušeli jsme to, mysleli jsme, že jsme odstranili ten problém, ale neodstranili, takže to je škoda. Mohla bejt taková třešnička na dortu, ale bohužel.

cejka.jpgRoman Čejka: Nejsem spokojenej s naším výsledkem, nějak mi to nešlo. Nemohli jsme se trefit do správnýho nastavení. Čtyři body je málo a snad to bude příště lepší. Už budeme chytřejší v nastavení, už to uděláme líp. Měly nějaký vliv ty předstartovní problémy, že jsi nebyl na tréninku? Určitě to mělo vliv, nevěděl jsem, jaká je ta dnešní dráha. Ten motor jsem tady ještě letos nejel, takže jsem nevěděl, do čeho jdu. Motorka ze začátku nechtěl chytnout, dělali jsme něco s karburátorem, ale doteď nevíme, proč to nejelo.

krcmar.jpgEduard Krčmář: Dneska to bylo super. Po Pardubicích, jak jsem spad, tak jsem si spravil chuť. Pak na Ukrajině už to bylo taky dobrý. Jsem spokojenej, ještě jak jsem porazil toho Bjarneho, jen je škoda, že jsme prohráli. Cítíš na sobě ještě nějaké následky toho pádu v Pardubicích? Ne, to jsem měl jenom hlavu. Ale ještě z toho Chorvatska mě pořád bolí noha a vždycky po závodech to bolí jak kráva.

ulamek.JPGSebastian Ulamek: Měl jsem docela dobrý závod. Měl jsem proti sobě těžké soupeře, Nicki a Bjarne jsou tady, asi protože se ještě nezačalo ve Švédsku a chtějí potrénovat před Grand Prix. Je složité jezdit proti Nickimu a porazit ho. Jednou jsem byl v dobré pozici, ale on byl opravdu rychlý a stejně mě předjel. Nemáš úplně nejlepší začátek sezóny, máš pocit, že jdeš nahoru? O to se snažíme, ale taková je plochá dráha. Je pěkné od začátku do konce sezony sbírat hodně bodů, ale teď se nám tolik nedaří. I dnes jsem měl problém s motorem, je na něm velká škoda. Od začátku sezony jsem zničil už čtyři motory, a i proto je pro nás začátek sezony těžký.

Olymp Praha: 52
1 Bjarne Pedersen 10+1 (0,3,3,2,2*)
2 Zdeněk Holub 0 (0,0)
3 Josef Franc 11+1 (3,3,R,2*,3,R)
4 Michal Škurla 0 (0)
5 Matěj Kůs 12+1 (3,2*,3,1,3)
6 Nicki Pedersen 17+1 (2*,3,3,3,3,3)
7 Ondřej Veverka 2 (1,0,0,1,0)

AK Slaný: 41
8 Robert Kosciecha 14+1 (1*,2,1,1,6,2,1)
9 Roman Čejka 4+1 (1*,1,2,0,0)
10 Eduard Krčmář 7+1 (2,0,2,1,1*,1)
11 Sebastian Ulamek 13+1 (2,R,2,3,2*,2,2)
12 Martin Málek 3+1 (1,1,0,1*)
13 Michal Dudek 0 (0)
14 Michal Průcha NS

Jízda po jízdě:
1. Franc, Krčmář, Kosciecha, B. Pedersen 3:3
2. Kůs, N. Pedersen, Málek, Dudek 5:1 (8:4)
3. B. Pedersen, Kosciecha, Čejka, Holub 3:3 (11:7)
4. Franc, Ulamek, Veverka, Krčmář 4:2 (15:9)
5. N. Pedersen, Kůs, Málek, Ulamek/TR (R4) 5:1 (20:10)
6. B. Pedersen, Krčmář, Kosciecha, Franc (R1) 3:3 (23:13)
7. N. Pedersen, Ulamek, Čejka, Veverka 3:3 (26:16)
8. Kůs, Franc, Krčmář, Málek 5:1 (31:17)
9. Ulamek, B. Pedersen, Kosciecha, Škurla 2:4 (33:21)
10. Franc, Čejka, Krčmář, Holub 3:3 (36:24)
11. Kosciecha (!), Ulamek, Kůs, Čejka 1:8 (37:32)
12. N. Pedersen, Kosciecha, Veverka, Čejka 4:2 (41:34)
13. N. Pedersen, Ulamek, Málek, Veverka 3:3 (44:37)
14. Kůs, B. Pedersen, Krčmář, Čejka 5:1 (49:38)
15. N. Pedersen, Ulamek, Kosciecha, Franc (R4) 3:3 (52:41)

Fotoreportáž Milana Zajíce

Zanechte komentář: