Gary Havelock ukončil kariéru

Autor článku:

velka-britanie.pnghavelock_gary.jpgNejstarší dosud aktivní mistr světa Gary Havelock o víkendu oficiálně oznámil, že s okamžitou platností končí svojí bohatou plochodrážní kariéru. Brit po více než sedmadvaceti letech závodění vzdal snahu o návrat do sedla motocyklu po téměř rok trvající rekonvalescenci vynucené těžkým pádem na domácí dráze v Middlesbrough z loňského března.

Gary Havelock je předposledním britským mistrem světa, po něm se radoval už jen Mark Loram v roce 2000. „Havvy“ dosáhl na korunu pro nejlepšího plochodrážníka světa v roce 1992, když ovládl světové finále na Olympijském stadionu ve Wroclawi. Na titul mistra světa potřeboval Havelock 14 bodů, o ten jeden jediný zbývající do bodového kompletu jej v osmé jízdě připravil domácí Slawomir Drabik. Angličana na stupních vítězů obklopili Švéd Per Jonsson a Dán Gert Handberg. Českou plochou dráhu tehdy zastupoval ve světovém finále Zdeněk Tesař, jenž skončil s pěti body patnáctý.

Havelockovu kariéru ukončil závod poháru Premier League proti Edinburghu. Kapitán Redcaru vedl v páté jízdě, ale ztratil kontrolu nad motorkou a vrazil do něj hned za ním jedoucí Derek Sneddon ze soupeřova týmu, velezkušený kapitán Medvědů před zraky své desetileté dcery upadl a zastavil se až o mantinel. Připomeňme v této souvislosti, že na drahách Premier League, britské druhé nejvyšší soutěže, nejsou povinné nafukovací mantinely. Havelock byl s těžkými zraněními převezen do místní nemocnice, kde mu bylo diagnostikováno krvácení do mozku a celkem čtrnáct zlomených kostí. To vše se dalo po třítýdenním pobytu v nemocnici do relativního pořádku, ale nepodařilo se obnovit plnou funkci nervů v rameni. Dnes čtyřiačtyřicetiletá legenda se tak každý den, aby se jí alespoň podařilo v končetině obnovit plnou hybnost. Držení řidítek je tedy naprosto vyloučeno.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=VjiAWY2Btgk&w=550]

Zanechte komentář: