Jan Klatovský se po prvním dnu dělí o čtvrté místo

Autor článku:

nemecko.pngklatovsky_jan.jpgAKTUALIZOVÁNO Dělené čtvrté místo patří po prvním dnu berlínského Ice Challenge 2013 Janu Klatovskému. Po velmi dobrém výkonu mistr České republiky nasbíral deset bodů a s další trojicí závodníků se dělí o čtvrtou příčku, která zajišťuje postup do finále, jež je na programu během nedělního odpoledne. Bodově rovni si s Klatovským jsou Franky Zorn, Stefan Svensson a domácí Günther Bauer. Neporažený odešel ze sobotního programu v klidu jedoucí Vitalij Chomicevič, o bod pozadu je překvapivě, avšak zaslouženě, Grzegorz Knapp, průběžně třetí místo patří Eduardu Krysovovi. Antonín Klatovský je po polovině zatím skvělého závodu dvanáctý.

Přestože dělené čtvrté místo by mohlo být důvodem ke spokojenosti, Jan Klatovský v depu na stadionu Horsta Dohma štěstím nezářil, nebyl spokojen se stavem dráhy a se svoji první jízdou. Ta měla kuriózní průběh, když finský veterán Jouni Seppänen dvakrát najel do pásky, ale rozhodčí v obou případech vinil startovací zařízení, ačkoli Klatovský si mohl po nezdařeném opakovaném startu hlavu ukroutit.

Napotřetí už páska zůstala netknuta, ale rozhodčí Bernd Sagert zase zvedl pásku tak rychle, že si jezdci ve startovních blocích málem ani nestačili všimnout zeleného světla. Překvapený velmistr Zorn zůstal přilepený na startu snad ještě vteřinu poté, co se zbylá trojice vydala na své první závodní metry Ice Challenge 2013. Ani to ale sympatickému Rakušanovi nepřekazilo cestu za třemi body, neb se rychle vypořádal se Seppänenem, jako třetí se smál, když se prali Jan Klatovský s Eduardem Krysovem a na pásce využil Rusovy nepozornosti. „Franky“ tak zopakoval jen pár minut starý kousek Grzegorz Knappa, který se také probil k výhře až z posledního místa. To vše se odehrálo v prvních dvou jízdách, což byl minimálně pro nezaujatého diváka začátek z říše snů, který jen otevřel výtečný závod.

Reprezentant Klabo Teamu se o ledovém oválu ve Wilmersdorfu rozhodně nevyjadřoval pochvalně, v žaludku mu ležely zejména rozbité výjezdy ze zatáček. Na vině byl vložený závod sajdkár, které při svém zápolení brzy změnily dráhu v oraniště. Ani to ale nebránilo mladšímu z bratrské dvojice ve sbírání bodů, nebyl dalek předjetí skvěle jedoucího Knappa, ale své mistrovství předvedl zejména v deváté jízdě, kdy si v první zatáčce po vnějšku krásně vychutnal švédského rutinéra Svenssona. A mohlo být ještě lépe, kdyby Janu Klatovskému vyšel v poslední sérii útok na Günthera Bauera, jenže Němec se ubránil a na Čecha se bodově dotáhl.

Bratra v jeho počínání bohužel nedokázal napodobit Antonín Klatovský, tomu jako kdyby trochu chyběla jiskra a jedenácté místo s pěti body je toho důkazem. „Anton“ sice ve své úvodní jízdě dokázal předjet dalšího z domácích jezdců Stefana Pletschachera, ale pak už to s ním šlo z kopce, což vyvrcholilo ve dvacáté jízdě, kdy dorazil k šachovnicovému praporu až za Nizozemci Holsteinem a Stellingwerfem.

Závod nabídl spoustu vzrušení, když skoro každá jízda přinesla pěkný souboj na jednom či druhém pólu boje o body. Momentem, který přinutil prokřehlé tribuny k potlesku, byla dvanáctá jízda, ve které se sešli závodníci ze spodních pater průběžné výsledkové listiny. Dvaapadesátiletý Jouni Seppänen v ní doslova povodil stálého účastníka gladiátorského finále mistrovství světa Reného Stellingwerfa a s vítězným gestem proťál cílovou pásku.

K vrcholům závodu se jistojistě zařadí i patnáctá jízda, Franz Zorn v ní jezdil za dvojicí soupeřů Svenssonem a Bauerem, ale nebojácným manévrem proklouzl středem mezi oběma závodníky a fantasticky se protáhl na první místo, které už nepustil.

I v Berlíně se znovu potvrdilo, že motorky bratří Klatovských jsou svým designem na pohled jednoznačně nejkrásnější na pohled. Necelým třem tisícovkám fandů na tribunách tak muselo udělat radost, když si krásný červenočerný stroj vypůjčil finský novic Tomi Norola. Ten ve své teprve druhé sezóně na ledových oválech poté, co dal vale motokrosu, naskočil do sedla stroje Antonína Klatovského už ve druhé sérii. Seveřan měl vzhledem ke své výšce zájem spíš o Janův rezervní stroj, ten ale nechtěl riskovat, že před závodem mistrovství světa v Assenu o nadcházejícím víkendu nebude technika v nejlepším pořádku. Norola tak čtyři z pěti svých jízd odjel na motorce Antonína Klatovského, stejný speciál s motorem JRM pak v devatenácté jízdě použil i Seppänen, kterému se rozsypala motorka v předchozí sérii.

Pořadí po sobotním programu:
1. Vitalij Chomicevič 15 (3,3,3,3,3)
2. Grzegorz Knapp 14 (3,3,2,3,3)
3. Eduard Krysov 12 (2,3,3,2,2)
4. Franz Zorn 10 (3,R,1,3,3)
5. Günther Bauer 10 (2,2,2,1,3)
6. Jan Klatovský 10 (1,2,3,2,2)
7. Stefan Svensson 10 (2,2,2,2,2)
8. Per-Olof Serenius 8 (3,1,0,3,1)
9. Stefan Pletschacher 7 (1,3,1,1,1)
10. Sven Holstein 5 (0,1,0,2,2)
11. Antonín Klatovský 5 (2,1,1,1,0)
12. Jouni Seppänen 4 (0,0,3,1,0)
13. Martin Leitner 4 (1,2,0,F,1)
14. René Stellingwerf 3 (0,0,2,0,1)
15. Tomi Norola 2 (1,1,0,0,0)
16. Miroslaw Daniszewski 1 (0,0,1,R,0)

Jízda po jízdě:
1. Knapp, Bauer, Leitner, Stellingwerf
2. Zorn, Krysov, J. Klatovský, Seppänen
3. Serenius, A. Klatovský, Pletschacher, Daniszewski
4. Chomicevič, Svensson, Norola, Holstein
5. Pletschacher, Leitner, Norola, Zorn (R3)
6. Knapp, J. Klatovský, Holstein, Daniszewski
7. Chomicevič, Bauer, A. Klatovský, Seppänen
8. Krysov, Svensson, Serenius, Stellingwerf
9. J. Klatovský, Svensson, A. Klatovský, Leitner
10. Chomicevič, Knapp, Zorn, Serenius
11. Krysov, Bauer, Pletschacher, Holstein
12. Seppänen, Stellingwerf, Daniszewski, Norola
13. Serenius, Holstein, Seppänen, Leitner (F3)
14. Knapp, Krysov, A. Klatovský, Norola
15. Zorn, Svensson, Bauer, Daniszewski (R4)
16. Chomicevič, J. Klatovský, Pletschacher, Stellingwerf
17. Chomicevič, Krysov, Leitner, Daniszewski
18. Knapp, Svensson, Pletschacher, Seppänen
19. Bauer, J. Klatovský, Serenius, Norola
20. Zorn, Holstein, Stellingwerf, A. Klatovský

Zanechte komentář: