Okoniewski bude při Tomíčkově memoriálu útočit na rekord

Autor článku:

Polák Rafal Okoniewski vyhrál poslední dva ročníky plochodrážního Memoriálu Luboše Tomíčka a do Prahy si 8. září pojede pro třetí vítězství, které by znamenalo zápis do rekordních tabulek. Adepty na vítězství budou ale i hvězdy světové ploché dráhy v čele se skvělým Rusem Emilem Sajfutdinovem. Vysoko míří i kompletní česká špička.

Jediným závodníkem v historii Tomíčkova memoriálu, který dokázal na Markétě vyhrát tradiční podnik třikrát v řadě, je Ivan Mauger. Legendární Novozélanďan mnohými považován za nejlepšího plochodrážníka všech dob vyhrál třetí, čtvrtý a pátý ročník závodu pořádaného na počest tragicky zesnulého Luboše Tomíčka nejstaršího.
O rekordní zápis si nyní říká i Rafal Okoniewski. Závodník pořádajícího AK Markéta poprvé triumfoval před dvěma lety, kdy vyhrál všechny své jízdy včetně velkého finále. Tehdy bylo Polákovo vítězství považováno za mírné překvapení. Obhajoba přišla loni, když se Okoniewski po vyrovnaném průběhu závodu dostal do vedení až v posledním kole finálové jízdy.
Cestu za vítězstvím ovšem nebude mít Okoniewski nijak lehkou. V cestě by mu měl stát hlavně Emil Sajfutdinov. Skvělý Rus, příslušník absolutní světové špičky sice nastoupí do Memoriálu Luboše Tomíčka poprvé v kariéře, dráhu v Praze však dobře zná ze svého působení v cyklu Grand Prix. Na Markétě udělal před pěti lety svůj první krok do velkého plochodrážního, při svém debutu mezi nejlepšími jezdci světa tehdy senzačně vyhrál Grand Prix České republiky.
Kromě Sajfutdinova nastoupí i Martin Smolinski, německá hvězda tradičně mocně podporovaná početným fanklubem. Smolinski letos jezdí jako stálý jezdec Grand Prix a hned při prvním letošním závodě na Novém Zélandu zaskočil všechny, když z pozice papírového outsidera nečekaně triumfoval. Britské barvy poveze velký talent tradiční plochodrážní země Robert Lambert, který bude v České republice k vidění vůbec poprvé.
Minimálně na finále myslí i Češi, na startu jich bude pět. Jezdci domácího klubu Zdeněk Holub, Josef Franc a Matěj Kůs, který je od roku 2010 posledním českým vítězem memoriálu. Pražskou trojici doplní ještě mladí Václav Milík a Eduard Krčmář, oba přestože jsou věkem stále ještě junioři patří do kádru seniorského národního týmu a úspěšně reprezentovali Českou republiku v mistrovství světa družstev.
Vstupenky jsou již v předprodeji v síti Ticket Portal.