Víkendové bonbonky

Autor článku:

Krásný byl uplynulý víkend pro fanoušky ploché dráhy. Nejprve další báječný podnik v Pardubicích v podobě finále ME dvojic do devatenácti let. Mluvit o perfektní organizaci je v případě ZP nošením dříví do lesa. Je to standard. O vítězství Polska asi pochyboval málokdo a nakonec i další pořadí Dánů a Švédů se dalo předpokládat. Poláci ztratili v průběhu dvaceti osmi jízd (!!) pouhé čtyři body a všechny soupeře porazili, jen se Švédy remizovali. Jména Ratajczak, Krawczyk nebo Paluch určitě v budoucnu uslyšíme. Mě zaujala ta ohromná profesionalita a vyzrálost celého týmu. Manažer týmu bývalý jezdec Rafal Dobrucki třeba neváhal po hlavní přestávce a velké úpravě dráhy dojít až na start a zjistit stav dráhy. Ono je to o maličkostech, které však v úhrnu vedou k úspěchu. Báječný byl, prý nástupce Rune Holty, Nor Pollestad (15 bodů) a zrovna tak Němec Blodorn (20), který sám stačil porazit naše jezdce a týmu zajistil krásné čtvrté místo. Naši jezdci a páté resp. šesté místo. Báječný byl Adam Bednář (15), ale bohužel se k němu Kameník ani Vaníček nepřipojili. Zejména Kameník s extraligovými zkušenostmi a loňskou účastí v této soutěži má určitě na víc. Ale náš tým byl opravdu nejmladší ze všech a všichni tři naši jezdci mohou v této soutěži jezdit ještě dva roky. To je určitě medailovým příslibem.

Dalším zážitkem bylo internetové sledování osmého dílu GP v Cardiffu a třetího závěrečného závodu mistrovství Polska jednotlivců. Oba podniky mají stejného hrdinu a to je Bartosz Zmarzlik. Co ten na dráze dokáže to je úžasný. A je asi „štěstím“ pro soupeře a fanoušky, že starty nejsou jeho silnou stránkou. Kdyby tomu tak bylo, závodilo by se jen o další pozice. V hlavním městě Walesu se mu moc nedařilo a do smf postoupil jako poslední z osmé pozice. Přesto se prodral až do finále a tam vydřel předjetím Lindgréna třetí místo. V čele průběžné klasifikace má náskok 24 bodu a jestli se nestane nic fatálního, čtvrtý titul mistra světa ho nemine. Do konce zbývají již jen dvě rundy Vojens a Toruň. Vzhledem k jeho věku 28 let si troufnu tvrdit, že bude utočit i na Maugera a Rickardssona. Docela s přehledem zvítězil a ohromně si to užíval Martin Vaculík. Bylo docela zvláštní, když se stadionem v Cardiffu rozléhalo „Nad Tatrú sa blýská…….“

Pondělní třetí závod finále Polska jednotlivců v Lodži byl úžasný. Ve všech jízdách se bojovalo na krev a jezdci jezdily s minimálními rozestupy. A zase to bylo hlavně o Zmarzlikovi, který v závodě skončil třetí a celkově s náskokem obhájil titul mistra Polska před Janowským a Dudkem. Zaujalo mě, že při dekorování vítězů pořadatelé snad po padesáti letech upustili od dekorování s přídavkem známé „Čapočky Kadyrova“.

A aby to nebylo vše jen růžové v sobotu večer dorazila zpráva z Maďarska, kde naši v nejsilnější sestavě nepostoupili do finále ME dvojic. Nechat se porazit od Itálie, Slovinska, Lotyšska a Ukrajiny, byť s minimálním bodovým rozdílem……………..? Bez komentáře.

foto: Michal Krupa

Zanechte komentář: