Vůně methylu

Autor článku:

I když je v současné době u nás k pořádání regulérních závodů na ploché dráze hodně daleko, měl pravdu kolega Škach ze SpeedwayA-Z, že se po zemi české poprvé v roce 2024 rozlila vůně methylu. Konkrétně na poli mezi východočeskými vesničkami Úhřetice a Úhřetická Lhota. Přesně tam se totiž při velké oblevě začátkem roku nedaleko soutoku s Chrudimkou vylila říčka Novohradka a zaplavila přilehlé zorané pole. A následující tuhý mráz dokonal své. Parta kolem Dana Macla, co již léta provozuje provizorní ovál na poli u nedalekých Kostěnic, se pustila do díla. Vytyčila ovál a na neděli pozvala šroubkaře k tréninku. A nakonec se i závodilo. Klobouk dolů před těmito organizátory, protože v těchto místech se s největší pravděpodobností už speedway nikdy nepojede.

Vlado v akci…

V sedle strojů se nakonec předvedli matador Vlado Višváder (53) a mladíci Radek Chmelík a David Hofman. Kdo vyhrál vložený závod, není důležité (byl to ten nejstarší). Ale vůně toho methylu byla pro fanoušky speedway pro nadcházející sezónu příjemná.

Vlado Višváder byl celé odpoledne v dobré náladě a asi jezdil nejvíce. Na můj dotaz, jak dlouho trvá příprava šroubkářského stroje k závodům odpověděl: „No hodně dlouho a musí to mít člověk rád. Vždyť jen příprava zadního kola – mám na to takový dřevěný kopyto, kterým roztahuju plášť, abych šroubky točil kolmo. No jen to zadní kolo tak tři hodiny“.

Vladimír Višváder

foto: Miroslav Kövešlygety

Zanechte komentář: