Suverénní Dánsko ovládlo závod, Čechům druhé místo na postup stačilo

Autor článku:

V Sobotu se jel v pardubickém Svítkově závod o postup do finále Mistrovství Evropy družstev. Startovní listina a počasí nalákalo do ochozu slušný počet fanoušků. Dánsko pod taktovkou manažera Nickiho Pedersena bylo největším favoritem a podle očekávání svou dominanci potvrdilo. Naopak Slovinsko nastoupilo do závodu pouze se třemi jezdci a zkomplikovali si tak průběh semifinálového závodu.

Hned v druhé jízdě se vytáhnul tříbodovou jízdou domácí Václav Milík, který zdolal ve své jízdě Rasmuse Jensena. Po prvních čtyřech jízdách Dánsko mělo slušných jedenáct bodů. Česká reprezentace držela se ziskem sedmi bodů jednobodový náskok před Norskem. Poslednímu Slovinsku se nepodařilo po první sérii jízd získat ani jeden bod.

V páté jízdě norský jezdec Pollestad ukázal, že se s Nory musí v dnešním závodě počít a udržel v této jízdě svého týmového jezdce z Gorzówa Thomsena za svými zády a připsal si tak první trojku. Dánsko nadále ukazovalo svoje kvality a konečně v sedmé jízdě se po překvapivé výhře Ivačiče zmocnili Slovinci prvních bodů. Do osmé jízdy poprvé v závodu nastoupil český junior Adam Bubba Bednář, který nahradil Macka. Český talent v této jízdě mohl porovnat sílu s trojnásobným evropským šampionem a jezdcem ze seriálu Grand Prix Mikkelem Michelsenem. Bednář se v posledním kole přiblížil a potrápil dánského jezdce, ale nakonec si vyjel dva body.

Po druhé sérii rozjížděk stále kralovalo Dánsko a český výběr držel s dvanácti body těsné druhé místo o jeden bod před Norskem. V deváté jízdě se poprvé představil dánský junior Bastian Pedersen, jenž je synovcem Nickiho Pedersena. V této jízdě kraloval Václav Milík, který udržel za zády Ivačiče a po krásném souboji bral dánský jezdec jeden bod. Poslední jízda třetí série přinesla krásný souboj Milíka a do této chvíle neporaženého Michelsena. Po krásném souboji v prvním kole si domácí  Milík přivezl druhou trojku v této sérii a sklidil ovace svítkovského publika. Česká reprezentace měla dvacet bodů a vzdálila se tak třetímu Norsku o šest bodů.



Následovala předposlední série rozjížděk, kde se dvakrát představil Bednář, který pokračoval v bojovném výkonu a připsal si ze dvou jízd čtyři body.

Než manažeři rozhodli o nasazení jezdců do závěrečných jízd závodu, tak skončilo druhé semifinále v polském Gdansku, kde z prvního místa postoupilo Švédsko a druzí Lotyši získali 31 bodů. Na poslední postupové místo tak stačily Česku čtyři body. V osmnácté jízdě přivezl Bednář trojku a v následující jízdě tak stačil Janu Kvěchovi jeden bod na to, aby Češi postoupili.  Díky norskému letmému startu a najetí do pásky a následnému vyloučení Madlanda stačilo Kvěchovi jízdu dokončit a zajistit tak postup. Po souboji s Hansenem Kvěch dovezl dva body.
Dánsko bralo v závodě zasloužené zlato. Česko i přesto, že závod nevyhrálo, postoupilo do finále které se odjede v polském Grudziadzu, kde porovná síly s výběrem Polska, Švédska a Dánska. Bronz patřil Norům a na chvostu skončilo Slovinsko.

Výsledky:
1. Dánsko 49

Mikkel Michelsen (3,3,2,3) 11
Mads Hansen (3,2,3,3,3) 14
Rasmus Jensen (2,3,3,3,1) 12
Anders Thomsen (3,2,-,-,3) 8
Bastian Pedersen (1,1,2) 4
2. Česko 33
Jan Kvěch (2,2,2,2,2) 10
Václav Milík (3,1,3,3,2,0) 12
Daniel Klíma (1,0,-,-,0) 1
Jan Macek (1,-,-,-,-) 1
Adam Bubba Bednář (2,0,2,2,3) 9
3. Norsko 23
Mathias Pollestad (2,3,1,3,1) 10
Truis Kumhaug (2,1,0,0,1) 4
Glenn Moi (1,0,1,-,1) 3
Lasse Madland Fredriksen (1,1,1,1,T) 4
4. Slovinsko 15
Matič Ivačič (0,3,2,0,2,3) 10
Anže Grmek (0,1,2,1,1) 5
Luka Omerzel (0,0,0,0,0) 0

foto: Jan Jack Kobzáň, Jiří Klindera a Petr Makušev

Zanechte komentář: