Ljung pojede GP 2012, Protasiewicz a Ward jsou out

Autor článku:

grand-prix.gifPiotr Protasiewicz a Darcy Ward kvůli novým pravidlům v polské ploché dráze rezignovali na svou účast v příštím ročníku seriálu Grand Prix. Polákovo místo zaujme devětadvacetiletý Švéd Peter Ljung, náhrada za Australana bude oznámena později.

Od nové sezony vstupuje v polské ekstralize v platnost pravidlo, které redukuje počet jezdců Grand Prix v jednom ekstraligovém týmu ze dvou na jednoho. Onen paragraf se stal předmětem dlouhotrvajících spekulací a jedním z nejzásadnějších hybatelů na polském přestupovém trhu. Závodění v nejlepší klubové soutěži světa je však pro jezdce zejména z finančních důvodů natolik důležité, že se hovořilo o tom, že se někteří závodníci, kteří mají právo účasti v Grand Prix 2012, svého startu v mistrovství světa raději vzdají, než aby přišli o lukrativní angažmá v Polsku. Tento krok učinili Darcy Ward a Piotr Protasiewicz, kteří, jak bylo nyní potvrzeno, vycouvali z možnosti startovat ve dvanácti finálových závodech Mistrovství světa jednotlivců.

Ljung na sebe v této sezóně nejvíc upozornil vítězstvím v semifinále kvalifikace Grand Prix v Daugavpilsu, které ho vyneslo do Challenge ve Vetlandě, kde byl Švéd klasifikován jako šestý. Ljung v těchto dnech prožívá životní okamžiky, neb se vedle pozvánky do Grand Prix dočkal narození svého druhého potomka. Závodní zkušenosti Petera Ljunga se seriálem Grand Prix jsou již dosti vousaté, naposledy se představil při Grand Prix Švédska 2004, ve které nestačil třeba na Bohumila Brhela a skončil až dvaadvacátý. Celkový počet jízd v Grand Prix v příštím roce Ljung znásobí, zatím u jeho jména v historických análech figuruje devět bodů z osmi jízd.

3 comments

  1. Je smutné, že (podle mne hloupá) pravidla polské národní soutěže nutí jezdce rezignovat ze svých sportovních cílů, kterých chtějí v kariéře dosáhnout. V případě Protasiewicze navíc pracně vybojovaných v kvalifikačním pavoukovi. Pořád si myslím, že když už musí takové pravidlo platit, tak by v žádném případě nemělo platit pro domácí jezdce. Jak k tomu přijde např. Leszno až se Przemek i Piotr dostanou do GP?

Zanechte komentář: