Po patnácti letech míří pojízdné cirkulárky do Kopřivnice

Autor článku:

ceska-republika.pngkoprivnice.gifKdyž v zimě 1997 skončily na Větřkovické přehradě u Kopřivnice dvoudenní závody MR na ledové ploché dráze, nikdo netušil, že bude následovat 15letá pauza. Ta by měla nyní skončit – na neděli 19. února se chystá závod této atraktivní sportovní disciplíny.

K obnovené premiéře mohlo dojít už vloni, ale mírná zima udělala rázný škrt přes rozpočet. K pořádání je totiž potřeba zhruba 20 centimetrů ledu. Také letos to dlouho vypadalo mizerně, ale příliv mrazivého vzduchu, který většinu lidí sužuje, organizátorům z Autoklubu plochá dráha Kopřivnice hladí vrásky z čela. „Ledu utěšeně přibývá. Minulý týden ho u hráze bylo 6 čísel, teď už jsme naměřili okolo 13 centimetrů,“ hlásí bývalý ledový reprezentant Jaromír Lach, který má přípravu závodu MR družstev na povel. „Na závody je podle řádů potřeba 17 centimetrů, ale my máme na přehradě hloubku přes deset metrů, tak neriskujeme a chceme mít aspoň dva decimetry,“ vysvětluje. Zároveň přidává něco málo strastí, které na pořadatele čekají: „Nesmí napadnout moc sněhu. Led by se mohl probořit. Taky nesmí dojít k oblevě a zase zamrznout. To se udělá dvojitý led. Ani velký mráz není dobrý, všichni trpí zimou a led je křehký a štípe se.“

Kopřivnický závod by měl být součástí mistrovství republiky družstev. To je mezinárodní a na startu se objevují i závodníci z Polska, Švýcarska, Rakouska či Německa, dokonce i Británie. Startuje o tomto víkendu v Růžené u Milevska a kopřivnický závod by měl být čtvrtý.

Průběžný stav:

– měření neděle (29.1) – 6 cm

nedele3_1.jpg

– měření pátek (tedy po 5 dnech) – 16 cm

patek4_1.jpg

– denní přírůstek je asi 2 cm – aby si někdo nemyslel, že ten led naroste deset čísel za den. Čím je led tlustší, tím je přírůstek komplikovanější, protože velká vrstva ledu izoluje vodu od mrazu.

Na přehradě v pátek (3. 2.) bylo cca 5 mm prašanu. Na fotkách z neděle je vzadu vidět naprosto tmavý led – vypadá, jako by tam byla volná hladina. Led měl sílu odhadem 2 cm, vytvořil se teprve 2 dny před tím, do té doby tam byla odkrytá nezamrznutá hladina.

2 comments

  1. Mrznout má dle dlouhodobé předpovědi až do 20.2., tak to snad letos konečně výjde i když ke konci příštího týdne už pouze umírněně. Jenom z toho sněžení mám strach, to je v té předpovědi taky. Lopaty to asi na Větřkovické zahradě nezachrání, že bych přišel pomoci odházet ? Jinak se strašně na závody těším. Ledy jsem ještě nikdy neviděl.
    Kdy bude trénink, v neděli dopoledne ?

Zanechte komentář: