Richard Wolff ovládl Memoriál Michala Matuly

Autor článku:

cesko.pngkoprivnice.gifwolff3_1_1.JPGAKTUALIZOVÁNO (slova medailistů, 10 X foto)
Kopřivnice –
Vítězem prvního ročníku Memoriálu Michala Matuly se dnes v Kopřivnici stal pražský jezdec Richard Wolff. Zvítězil ve finalové jízdě, i když start neměl zrovna nejlepší. Postupně se protáhl ze třetího místa až na první pozici před rychlého Poláka Adama Pawliczka. Druhou příčku si nakonec vybojoval Martin Málek, který rovněž udolal Pawliczka. Poslední dojel ve finále Polák Kamil Fleger.

O poslední volné místo se jelo hned v první jízdě, kde se utkala čtveřice Bandzi, Horák, Otruba a Hromádka. Tito měli jet původě jen vložený závod slabších jezdců, ovšem jedno volné místo v sestavě donutilo pořadatele udělat jejich první jízdu jako kvalifikaci. První start se nepovedl, jelikož Mirda Horák najel do pásky. Nebyl z jízdy vyloučen, ale startoval o 15 metrů za svými soupeři. Nejlépe odjel Slovák Bandzi, který už si své vedení bez problému uhlídal, a kvalifikoval se tak do hlavního závodu celkem s přehledem. Horák, který startoval až z druhé řady, raketově vystartoval a objel oba soupeře a dojel druhý. Třetí místo obsadil Otruba a poslední dojel Hromádka.

P1080341.JPG
Lukáš Hromádka před Mirdou Horákem v kvalifikační jízdě

Hlavní závod tedy mohl začít. Vyrovnané pole slibovalo slušnou podívanou. Hned v první jízdě předvedl své umění Adam Pawliczek, když bez problému zvítězil. Hned za nim dojel další Polák Rafal Fleger a třetí Kamil Cieslar. Překvapením této jízdy bylo až čtvrté místo Martina Málka, který den předem vybojoval s Polákem Zabikem titul Mistra ČR ve dvojicích. Když Richard Wolff při slavnostním nástupu slíbil divákům, že dnes přijel vyhrát, a myslel to zcela vážně. Nechal za svými zády ve druhé jízdě Poláky Rembase a Schmidta. Poslední dojel v této jízdě matador Vlado Višváder. Poslední jízdu první serie vyhrál Kowlaczyk, který nedal šanci dvojici Ondrašík a Gavenda. Bandzi, který se kvalifikoval z kvalifikace do jízdy nenastoupil pro technické problémy.

P1080357.JPG
Rafal Fleger, před Kamilem Cieslarem, zezadu útočí Adam Pawliczek

Hned ve čtvrté jízdě se potkali vítězové z první serie Pawliczek a Wolff. Společnost jim v jízdě dělali Málek a Gavenda. Nicméně souboj se odehrával převážně na straně Wolffa a Pawliczka. Lépe s tohoto boje nakonec vyšel Pawliczek. Wolff dojel těsně za nim. Třetí dojel Martin Málek a poslední Martin Gavenda. Po prvním osahání dráhy se předvedl Schmidt, který v páté jízdě porazil Kowlaczyka, Ondrašíka a Višvádera. Nastavení změnil i Cieslar a bylo poznat, že k dobrému. V poslední jízdě druhé serie s přehledem porazil Rembase, Flegera a Bandziho.

P1080378.JPG
Richard Wolff při pronásledování jednoho z Poláků

Tomasz Schmidt nezaváhal ani v sedmé jízdě a dovezl si další tři body. Na jeho záda se z povzdáli jen dívali Fleger, Ondrašík a taky Martin Gavenda, kterému se dnešní závod doslova nevydařil. Překvapení se stalo v osmé jízdě, kdy Kamil Cieslar nečekaně porazil doposud suveréního Pawliczka. Za nimi dojeli ještě Višváder a Bandzi. V deváté jízdě potvrdil své kvality Richard Wolff a jeho vidina vítězství se rýsovala čím dál lépe. Porazil stále se zlepšujicího Málka, který postupně zvedal své bodové zisky jízdu co jízdu. Třetí dojel Piotr Rembas a poslední byl Mateusz Kowalczyk.

P1080404.JPG
Mateusz Kowalaczyk

Jak už se stalo u Martina Málka zvykem, po nule jedničce a dvojce nemohlo následovat nic jiného než trojka. To se také stalo a Málek porazil v desáté jízdě Kamila Cieslara, Mateusze Kowalczyka i Vlada Višvádera. V jedenácté jízdě už jen potvrdil svůj postup prvním místem Adam Pawliczek. Naopak o postup se připravil Piotr Rembas. Jezdil sice až na třetí pozici a jízdu nedojel a ten jediný bod mu nakonec chyběl k postupu do semifinále. Na jeho úkor nakonec postupoval Pavel Ondrašík. Stejně jako Pawliczek potvrdil svůj postup i Richard Wolff. Vyhrál dvanáctou jízdu a poastupoval z druhého místa. Druhý byl v této jízdě Tomasz Schmidt, třetí Rafal Fleger a poslední Martin Gavenda.

P1080358.JPG
Kamil Cieslar pronásleduje své soupeře

První semifinále mělo určit první dva finalisty pro dnešní závod. Druhým mužem po Kamilu Cieslarovi, který porazil Adama Pawliczka, byl Martin Málek. Vyhrál a mohl slavit postup do finále. Adam Pawliczek nenechal nic náhodě a postupoval z druhého místa. Naopak balit se mohli začít Cieslar a Ondrašík. Druhé semifinále suveréně ovládl Riky Wolff. Společně s nim se do finále kvalifikoval Rafal Fleger. Po špatném startu jízdu nedojel Tomasz Schmidt a závod skončil i pro třetího Kowalczyka.

P1080447.JPG
Richard Wolff hledá skulinku, kde by Pawliczka předjel

Ve finálové jízdě nejlépe odjel od startu Adam Pawliczek, hned za nim Martin Málek. Richard Wolff byl třetí a o kus dále za nimi Rafal Fleger. Richard Wolff však nasadil stíhací jízdu a nejprve objel Martina Málka a po nějaké chvilce i Poláka Adama Pawliczka, jemuž oplatil porážku z jízdy čtvrté. Stal se tak vítězem prvního ročníku Memoriálu Michala Matuly. Adam Pawliczek nakonec musel sklonit hlavu i před Martinem Málkem.

P1080493.JPG
Richard Wolff na čele jedné z jízd

wolff3_1_1.JPGRichard Wolff:Trošku jsem měl problémy se startama, ale co se týče jako ne postřehově, ale byl tam problém s tím, že oni vždycky když udělali úpravu, tak tam zahrnuli ty koleje na startu takovým sypkým materiálem a já jsem vždycky mydlil a stál. Koleje na startu byly dneska hrozně křivý a to je potom špatný samozdřejmě. No a pak jsem zjistil vlastně, že když jsem šel ze čtyřky, že tam to není tak sypký, že je to tam vyježděný a vyhrabaný, tak jsem si vzal na finále čtyřku. Odstatoval jsem, trošku mě tam Pawliczek pozlobil, ale tady ten je v Kopru hrozně úzkej a zrádnej, je tam hrozně málo místa, protože se tam velká dráhá zužuje do malýho prostoru. Ale řekl jsem si, že mu to vrátím i z úrokama. Našel jsem dneska perfektní nastavení, kdy jsem měl hodně rychlou motorku a jenom tím, že jsem nějakým způsobem nestartoval, tak byla makačka a hrozně to bolelo. Třeba i to semifinále, tam byla cejcha, to dost bolelo a potom je to špatný, vždycky je nejlepší odstartovat a vodjet. Ale jako klasicky Kopr, dráha dobrá, rozbitá, mě se to tady prostě líbí, já to žeru.“

P1080515.JPG
Martin Málek předvedl divákům i nějaké ty parádičky

malek_1_1_1.jpgMartin Málek: „Ze začátku jsem nebyl ještě probraný po včerejšku, bylo to trošku krušné, ještě jsem pořádně nejedl, je mi nějak divně, ale jinak jako ze začátku byla ta dráha trošku jiná než jindy, ale potom už jsem na to přišel jak tady mám jet a bylo to dobrý.“


Adam Pawliczek:„Musím říct, že dráha byla velmi těžká. Když člověk udělal nějakou chybu, bylo potom velmi těžké dohánět ztrátu. bylo tady plno děr a kamení. Musím uznat, že už mi ke konci docházeli síly. Jsem moc rád, že jsem tady mohl vystartovat, potřebuji jezdit abych se pořádně vyjezdil. V Polsku je to tak vymyšleno, že máme už v srpnu konec sezóny, což není dobře.“

P1080517.JPG
Po dojetí finálové jízdy si Richard Wolff oddechl

Výsledky základní části:

1. Adam Pawliczek, Polsko (3,3,2,3) 11
2. Richard Wolff, ČR (3,2,3,3) 11
3. Tomasz Schmidt, Polsko (1,3,3,2) 9
4. Kamil Cieslar, Polsko (1,3,3,2) 9
5. Martin Málek, ČR (0,1,2,3) 6
6. Mateusz Kowlaczyk, Polsko (3,2,0,1) 6
7. Rafal Fleger, Polsko (2,1,2,1) 6
8. Pavel Ondrašík, ČR (2,1,1,2) 6
———————————-
9. Piotr Rembas, Polsko (2,2,1,R) 5
10. Vladimír Višváder, Slovensko (0,0,1,0) 1
11. Martin Gavenda, ČR (1,0,0,0) 1
12. Rastislav Bandzi, Slovensko (-,0,0,-) 0

Jízdy:

Kvalifikace: Bandzi, Horák, Otruba, Hromádka
1. Pawliczek, Fleger, Cieslar, Málek
2. Wolff, Rembas, Schmidt, Višváder
3. Kowlaczyk, Ondrašík, Gavenda
4. Pawliczek, Wolff, Málek, Gavenda
5. Schmidt, Kowlaczyk, Ondrašík, Višváder
6. Cieslar, Rembas, Fleger, Bandzi
7. Schmidt, Fleger, Ondrašík, Gavenda
8. Cieslar, Pawliczek, Višváder, Bandzi
9. Wolff, Málek, Rembas, Kowalczyk
10. Málek, Cieslar, Kowalczyk, Višváder
11. Pawliczek, Ondrašík, Rembas (R)
12. Wolff, Schmidt, Fleger, Gavenda
Semifinále:
Málek, Pawliczek, Cieslar, Ondrašík
Wolff, Fleger, Kowalczyk, Schmidt (R)
Finále:
Wolff, Málek, Pawliczek, Fleger

Vložený závod se stal kořistí svitavského matadora Jaromíra Otruby, který ve třech startech vybojoval devět bodů. Druhý byl Miroslav Horák a třetí Lukáš Hromádka, který převážně doplatil na problémy s motocyklem.

P1080425.JPG
Jarda Otruba útočí venkem na Mirdu Horáka

Výsledky:

1. Jaromír Otruba, Svitavy (3,3,3) 10
2. Miroslav Horák, Kopřivnice (2,2,2) 8
3. Lukáš Hromádka, Frýdek-Místek (-,1,-) 1

Jízdy:

1. Otruba, Horák
2. Otruba, Horák, Hromádka
3. Otruba, Horák


6 comments

  1. Děkuji obětavým pořadatelům za uspořádání pěkného závodu s netradičním prolínáním dvou závodů. Jednoho se silnými jezdci a druhého se slabšími. Já jsem na něm našel dvě pozitiva.
    1) Wolf, Málek a polští jezdci dokázali, že se i v Kopřivnici dá závodit a ne jenom s povinosti v turistickém tempu odkroužit, jak býváme mnohdy svědky.
    2) Že můžou dostat šanci si zazávodit i slabší jezdci mezi sebou a přitom je nikdo nežene do předem ztracených bojů s jezdci výkonostně o třídu až dvě výš.

  2. Sám jsem byl překvapený tím, kolik bylo soubojů a předjížděček. To nikdo nepamatuje roky. Taky dráha byla ze všech tří letošních závodů podle mě nejlepší. Ukazuje se stará pravda, že povrch potřebuje převracet, jak se na něm nejezdí, tak je pak mizerný.

    Jinak pro mě je hrdinou Adam Pawliczek. Nejen, že je to starý cap a že jezdí fantasticky bojovně a krásným stylem, ale hlavně že fakt chtěl závodit. Tahal to od začátku do konce a nasadil laťku. Ostatní se mu chtěli vyrovnat a závodili taky. A fantastický byl Martin Málek. Po draku byl zezačátku marný a pak jel tak tvrdě, že jsem to u něho roky neviděl. Jet v Kopru po lajně a natvrdo to vsazovat pod soupeře, to je odvaha. Kdyby se v Kopru už nikdy žádný závod nejel, nebyla to špatná tečka. Bude na co vzpomínat…

Zanechte komentář: