Divoký Assen a Krasnikov

Autor článku:

holandsko.pngP3130072_1.JPGAssen (Nizozemí) – Závěrečný díl osmidílného seriálu finále MS na ledové ploché dráze se jel o víkendu v severoholandském Assenu. Potvrdil již jen to, co bylo předem téměř jisté – suverénní titul mistra světa pro čtyřiadvacetiletého Nikolaje Krasnikova z Ruska. Ovšem stylem, jakým ho získal, to nemá obdoby.

Zvítězil totiž ve všech osmi závodech a nasbíral plný počet dvě stě bodů. V celém seriálu odjel celkem čtyřicet osm jízd a ztratil pouze šest bodů, když dojel vždy druhý. V samotných finálových jízdách jednotlivých závodů byl pak suverénní. Nejvíce se asi zapotil v sobotu v Assenu, když celé dvě kola honil výborného Zorna. Nakonec jej ve třetím udolal manévrem, jež je mimo fyziku. Motocykl v zatáčce zlomil podobně jako na klasice a dostal jej do mírného smyku. A kdyby někdo nevěřil, tak důkaz má na fotu Petr Makučev. O schopnostech a umění Krasnikova hovoří i dosažené časy. Jak jsem napsal v diskusi k jednomu článku na těchto stránkách, zajel v sobotu Bazejev finále „B“ za 64,24 a Krasnikov „A“ za 59,70. A ještě jedna vlastnost jej v Holandsku zdobila. Prokázal velkého sportovního ducha, když v nedělní finálové jízdě již jako jistý mistr světa před sebe nepustil krajana Bazejeva, kterému by to vyneslo bronzovou medaili z MS. Takto jí získal Zorn. Otázkou je, jestli by to udělal i v případě, že by Bazejev byl ze stejného klubu jako on, tedy z Ufy. Bazejev je ze Saranska. Krasnikov získal již pátý titul mistra světa v řadě, a historicky tak překonal krajana Tarabanka, online casino který měl v letech 1975-78 tituly čtyři. Na jiného krajana Kadyrova s šesti tituly mu tedy chybí již jen jeden triumf, což při jeho věku a umění patrně nebude problém. Měl jsem příjemný zážitek v pátek při akreditaci na stadionu De Smelt, kde jsem se s Krasnikovem potkal. Lámanou ruštinou jsem mu pogratuloval a vyjádřil obdiv nad jeho uměním a úspěchy. Téměř plaše řekl, že je ještě čas na gratulaci (byl pátek) a ochotně mi s úsměvem zapózoval do fotoaparátu.

P3130072.JPG

Jinak byl letošní Assen hodně divoký s řadou dramatických momentů. V sobotu hned v první sérii jízd, tedy na perfektním ledě, nejprve ošklivě upadl Vitalij Chomicevič a ze závodu odstoupil. Hned poté jej napodobil Bazejev, ale ten pokračoval dál. Hodně divoký pád měl v neděli Zorn. Po výborné sobotě měl v neděli potvrdit své třetí místo a bronzovou medaili. Jenže se mu nedařilo. V první jízdě sice vyhrál, ale pak měl dvě poruchy motocyklu a ve čtvrté těžký pád, kdy i s motocyklem vlétl mezi diváky s několika lehčími zraněními. Mám trochu obavy, aby pořadatelé v budoucnu nesáhli k nějakému omezení pro diváky. V Berlíně totiž vylétl z dráhy ve druhé zatáčce Simon a s motocyklem se dostal hodně vysoko do stráně. Nevím, co by se dělo, stát se to v zatáčce po startu, kde jsou diváci hodně blízko dráhy.

Náš Antonín Klatovský uhájil v Assenu výborné a cenné desáté místo, což je jeho druhé nejlepší umístění v MS. Nejlepšího výsledku letos dosáhl v Berlíně druhým místem ve finále „B“ a tedy šestým v závodě.

3 comments

Zanechte komentář: