Hanebný výkon českých mladíků, postupují Poláci

Autor článku:

FIM_1.jpgpolsko.pngAKTUALIZOVÁNO V Plzni se dnes před zraky přibližně tisícovky diváků odehrála bitva o postup do finálového závodu mistrovství světa juniorských družstev. Excelentně se prezentovala reprezentace Polska, která zvítězila s devatenáctibodovým náskokem před druhým týmem Austrálie. Protinožci tak budou muset netrpělivě čekat na výsledek druhého semifinále v německém Gustrowě. Čeští reprezentanti jsou po zisku pouhých 26 bodů z dalších bojů vyřazeni.

Bez původně nahlášeného Michala Dudka vstoupili čeští junioři do prvního semifinále MS juniorských družstev na krátké ploché dráze. Milovníci plochodrážního sportu tak zůstali ochuzeni o „souboj Dudků“. Michal Dudka nahradil v sestavě Milana Špinky Roman Čejka, a jak se později ukázalo, byl překvapivě nejlepším českým jezdcem sobotního odpoledne. Jen ve čtyřech přijeli na západ Čech Finové, pátý do kvinteta Markku Autio se nedostavil k technické přejímce a do závodu nezasáhl. Timo Lahti sice dokázal hned v první jízdě vyjet 2 body za druhé místo, ale pak už to bylo se Seveřany jenom horší a výsledných 13 bodů je to pádným důkazem. Finové sice ukázali pár záblesků potenciálu, ale celkově jejich výkon na jiné než čtvrté místo stačit v žádném případě nemohl.

V úplně jiných sférách se chtěl pohybovat český výběr, avšak výsledných 26 bodů z 25 jízd není ničím jiným než velkým zklamáním. Pochvalu si zaslouží snad jen Roman Čejka, který se vzepjal k solidnímu výkonu a přidal na české konto pěkných 8 bodů. Václav Milík sice podával konstantní výkony, ale v pěti vystoupeních přivezl 5 bodů za 5 třetích míst. Michael Hádek a Jan Holub vůbec nevypadali, jako kdyby borská dráha byla jejich domácí a kapitán Matěj Kůs přidal k dvěma bodům za jedno druhé místo dva pády, z nichž první vypadal z tribuny jako důsledek přemotivovanosti, a do dalších bojů kvůli poničeným motocyklům už nezasáhl.

Na dráze se pravidelně tvořily dvě dvojičky závodníků. V té zadní si svoji pozici drželi domácí, kterým na paty šlapali Finové, v té druhé odráželi útoky Aussies Poláci. Celkově druzí Australané se mohli spolehnout na skvělého Darcyho Warda, k němuž se přidal výborně jedoucí Richard Sweetman. Ale ostatní Australané se nenechali zahanbit. K radosti polských kibiců se suverénním způsobem k vítězství dopracovali favorizovaní Poláci. Jak se shodli diváci kolem oválu, jsou mladí Poláci o minimálně jednu třídu výše než ostatní závodníci, o čemž jasně vypovídají i jejich bodové zisky. Zvláštní proměnou procházela dráha, která se po pokropení stala značně kluzkou, ale na konci každé série se dosti prášilo za kolem každého ze zúčastněných jezdců.

Výsledky:

1. Polsko 65 bodů
JANOWSKI Maciej (3,3,3,3,3) 15
DUDEK Patryk (3,2,3,3,3) 14
LAMPART Dawid (3,3,1,2,3) 12
MROCZKA Artur (3,3,3,1,3) 13
PAWLICKI Przemysław (3,3,2,Fd,3) 11

2. Austrálie 46 bodů
SEDGMEN Justin (0,1,3,2,2) 8
MASTERS Sam (2,1,2,2,2) 9
SWEETMAN Richard (2,2,3,R,3,1) 11
WARD Darcy (2,3,3,2,3,2) 15
GRAJCZONEK Josh (2,Fd,1) 3

3. Česká republika 26 bodů
HOLUB Jan (1,1,Fd,2,2,0) 6
ČEJKA Roman (1,2,0,2,2,1) 8
HÁDEK Michael (1,2,0,1,1) 5
KŮS Matěj (Fd,2,F) 2
MILÍK Václav (1,1,1,1,1) 5

4. Finsko 13 bodů
LAHTI Timo (2,0,2,2,0,0) 6
MAKINEN Jari (0,0,0,1,Fd,0) 1
SILTANIEMI Niko (1,0,1,1,0,0) 3
KATAJISTO Kalle (0,0,1,1,1,F) 3
AUTIO Markku DNS

Jízdy:
1. Janowski, Lahti, Holub, Sedgmen
2. Dudek, Masters, Čejka
3. Lampart, Sweetman, Hádek, Makinen
4. Mroczka, Ward, Siltaniemi, Kůs (F)
5. Pawlicki, Grajczonek, Milík, Katajisto
6. Mroczka, Hádek, Sedgmen, Katajisto
7. Pawlicki, Kůs, Masters, Lahti
8. Janowski, Sweetman, Milík, Siltaniemi
9. Ward, Dudek, Holub, Makinen
10. Lampart, Čejka, Siltaniemi, Grajczonek (Fd)
11. Ward, Lahti, Lampart, Kůs (F)
12. Mroczka, Masters, Milík, Makinen
13. Sweetman, Pawlicki, Siltaniemi, Holub (Fd)
14. Janowski, Ward, Katajisto, Čejka
15. Dudek, Lahti, Grajczonek, Hádek
16. Sedgmen, Čejka, Makinen, Pawlicki (Fd)
17. Janowski, Masters, Hádek, Siltaniemi
18. Dudek, Holub, Katajisto, Sweetman (R)
19. Ward, Lampart, Milík, Lahti
20. Sweetman, Holub, Mroczka, Makinen (Fd)
21. Dudek, Sedgmen, Milík, Siltaniemi
22. Lampart, Masters, Katajisto, Holub
23. Mroczka, Čejka, Sweetman, Lahti
24. Pawlicki, Ward, Hádek, Katajisto (F)
25. Janowski, Sedgmen, Čejka, Makinen

6 comments

  1. začátkem týdne jsme tu měli “ srandu “ z norů a koncem týdne máme problém s finy, krásná cesta ploché dráhy. ale fakt je ten, že za rok nebo za dva už budeme jenom vzpomínat, jak jsme jezdili kvalifikaci. bod na jízdu na domácí dráze, to je heroický výkon hodný obdivu. příště zase určitě půjdu na podobnou holomajznu.

  2. Jestliže Finům chyběl jezdec, to samo o sobě svědčí o znevažování MS. Ale ti co jeli, přece jenom pár bodů urvali. Jinak, zajímavé je, že v době kdy Gollob začínal v seniorské reprezentaci, právě Polsko bylo tehdy na stejné úrovni jako Maďarsko, Norsko, Německo. Naši byli daleko lepší a ani Austrálie na nás nestačila. Polsko se postupem času dostalo z těžké krize až mezi elitu, stejně tak Austrálie. Rapidně se zlepšilo Rusko. U nás v poslední době, když nadějní junioři přejdou mezi seniory a měli by v reprezentaci nahradit ty zkušené, najednou nemají výkonnost a jsou jen šedivý průměr. Velké množství českých talentů se úplně zahrabalo.

Zanechte komentář: