Vojtěch Zavřel: „K focení jsem se dostal náhodou.“

Autor článku:

mikrofon.jpgzavrel-vojtech.jpgS jeho fotografiemi se setkáváte na stránkách Speedway Fakta prakticky po každém domácím plochodrážním závodě. Nyní se máte možnost dozvědět například jak se Vojtěch Zavřel dostal k focení, nebo jaký je jeho oblíbený plochodrážní klub. Kde? V rozhovoru, který vám přinášíme uvnitř příspěvku.

SF: Tvoje fotky putují po webech klubů, jezdců i fanoušků z celého světa, jak ses ale k ploché dráze dostal ty?

WZ: Už jako malý kluk jsem chodil na plochou s tátou, ale to se týkalo hlavně Zlaté přilby. Na ostatní závody jsem skoro nechodil. Takový hlavní zlom byl na základní škole někdy v osmé nebo deváté třídě. Chodil jsem na stejnou školu jako Partyzán (Pavel Fuksa pozn. redakce) a vlastně díky tomu jsem se začal věnovat ploché dráze víc. Jednou v zimě jsem mu začal dělat webové stránky a od té doby už jsem plochou začal sledovat podstatně častěji než předtím.

wojta.jpg SF: A co tě vedlo k tomu, že jsi začal fotit?

WZ: Náhoda. Měl jsem našetřené nějaké peníze a chtěl si něco koupit. Rozhodl jsem pro přenosný DVD přehrávač, už vlastně ani nevím, na co jsem ho chtěl :-). Tak jsem si ho koupil a po pár dnech mi přestal fungovat. Poslal se na reklamaci a po třiceti dnech mi nevrátili přehrávač, ale peníze. Začal jsem znovu přemýšlet co si za ty peníze koupit. Už jsem nechtěl DVD přehrávač a rozhodl jsem se, že bych si mohl koupit foťák. Po pár dnech vybírání na internetu jsem se rozhodl a koupil si ho. Párkrát jsem si ho vzal na trénink ploché dráhy a zjistil, že mě to focení dost baví. No a od té doby mě to bavit nepřestalo.

SF: K tomu jsi ale potřeboval alespoň trochu odpovídající techniku, čím jsi fotil na začátku a čím fotíš teď?

WZ: První foťák byl Fuji finepix s5500. Fotil jsem s ním až do roku 2008. V té době mi přišlo, že mám hezké fotky, ale teď už se na ně nemůžu raději ani podívat :-) Ve druhé polovině roku 2008 jsem si koupil zrcadlovku Canon EOS 450D a k tomu objektiv Tamron  F/4-5,6. To už bylo focení úplně o něčem jiném a konečně začaly fotky trochu vypadat. Asi po roce se mi objektiv rozbil a musel jsem si na sezonu 2010 koupit nový. Po dlouhém vybírání jsem sáhl po L-kovém objektivu Canon 70-200mm f/4.0.

SF: Co jiného tě baví kromě focení a ploché dráhy?

WZ: Plochá dráha a focení jsou pro mě hodně velkými koníčky a tedy také dost velkými žrouty času. Na další záliby už tak tolik času nezbývá. Baví mě fotbal, který hraju poměrně často. Rád si poslechnu dobrou hudbu a občas se zajdu podívat do školy.

fotbal.jpg

SF: Plochou dráhu fotí poměrně mnoho lidí, koho z nich můžeš povazovat za svůj vzor nebo nejlepšího fotografa na světě?

WZ: Je těžké vybrat nejlepšího fotografa na světě, ale mně se nejvíce líbí fotky od Karen (bohužel její web www.karenfoto.com je momentálně v přestavbě). Z našich fotografů se mi nejvíce líbí fotky od Petra Makuševa. Jako vzor ale nepovažuji nikoho, protože chci mít jedinečné fotky a ne se snažit fotit jako někdo jiný.
SF: Je problémem dohodnout se s pořadatelem závodu na akreditaci, nebo ti vycházejí vstříc?

WZ: Tak problém to v podstatě není. I když nemám žádnou novinářskou licenci tak mi vycházejí vstříc skoro všude. V zahraničí jezdím hlavně Polsko. Tam nebyl problém nikdy. Na extraligové závody i na ostatní jsem vždy akreditaci dostal. Dokonce i na SWC v Leszně. Jednou jsem byl v Německu a jednou v Goričanu a tam to bylo také bez problémů. U nás jsem se dostal také na všechny závody kromě Grand Prix 2010 v Praze (v roce 2009 jsem ji měl). Je to sice zvláštní, že v Polsku problém není a v Praze ano, ale co se dá dělat.

zlata_prilba_2010.jpgSF: A jak se k focení staví jezdci? Jsou ochotní, nebo se občas setkáváš také s odmítavým postojem?

WZ: Osobně jsem se nesetkal ještě s žádným problémem či odmítavým postojem, takže v tomhle ohledu mám s jezdci jen kladné zkušenosti a doufám, že tomu bude tak i nadále.

SF: Které naše stadiony jsou pro tebe jako pro fotografa ideální a na kterých je naopak focení složité?

WZ: Nejraději mám asi Pardubice, protože jsem tam fotil nejčastěji. Jinak je to skoro jedno. Dobře se fotí i ve Mšeně, kde je to blízko dráze, ale problémem pro mne je, že se tam často jezdí v pozdních hodinách, kdy už toho světla moc není. Naopak složitě se mi fotilo v Plzni. Nějak jsem nemohl najít ideální místo odkud dobře fotit a vždy jsem byl hrozně daleko od dráhy.

SF: Často vyrážíš s fotoaparátem také do zahraničí a sám jsi zmínil Polsko. Máš tam své oblíbené kluby nebo jezdce?

WZ: Určitě. Nejoblíbenější kluby jsou pro mně Wroclaw a Zielona Góra. Dlouho dobu jsem fandil jen Wroclawi, ale loni jsem byl poprvé v ZG a od té doby jim fandím. Na závodech je tam vždy skvělá atmosféra a je to neuvěřitelný zážitek. Doporučuji všem fanouškům ploché dráhy navštívit v Zieloné Góře nějaký ligový závod. Ze zahraničí jsou moji nejoblíbenější jezdci Antonio Lindbäck a Patryk Dudek. Z českých jezdců je to určitě Pavel Pučko, kterého bych tímto rád pozdravil a přeji mu skvělou sezonu 2011!lindback.jpg

SF: Už máš nějaký plán na jaké světové nebo evropské závody bys chtěl letos vyrazit? Kam se chystáš v nejbližší
době?

WZ: V nejbližší době asi nikam vzhledem k tomu že ledová plochá dráha mě tak nezajímá. Uvažuji, že navštívím zimní soustředění Zieloné Góry v Harrachově. Takže až v sezoně na klasickou plochou dráhu. Určitě to budou ligové závody v Polsku. Pak samozřejmě co nejvíce závodů u nás. Ze závodů ME bych chtěl jet na semifinále jednotlivců v Plzni a možná finále dvojic v Tarnowě. Dále Grand Prix v Leszně a Goričanu, kvalifikaci o GP v Divišově a určitě  třetí finále MSJ v Pardubicích a rád bych i na čtvrté v Gniezně.

SF: Když se teď ještě podíváme na českou plochou dráhu – jak se ti třeba líbí mnohými odsuzovaný nový systém české extraligy a jak hodnotíš úroveň naší ploché dráhy jako celku?

WZ: Tenhle systém jsem si přál už dlouho a jsem za něj rád. Mně se sezona moc líbila a velká část závodů byla zajímavá až do posledních jízd, takže z mé strany určitě spokojenost s novým systémem. Pro mne snad jedinou nevýhodou je, že těch závodů je tolik, že je pro mě takřka nemožné být na všech :-) Co se týče úrovně naší ploché dráhy, tak o tom se dost těžko mluví. Každý asi vidí, že to není zrovna ideální. Stačí se podívat kolik je u nás závodníků a už to vypovídá dost o úrovni ploché dráhy u nás. Ale jako fanoušek doufám, že přijdou lepší časy.

SF: Děkuji za rozhovor i za dlouhodobou spolupráci s naším webem a přeji mnoho krásných snímků do dalších let.

Já také děkuji. Těším se na další spolupráci, zdravím všechny čtenáře a zvu na mou webovou stránku www.wojta-foto.cz

Zanechte komentář: