V Natschbachu vyhrál Hauzinger, Gavenda čtvrtý

Autor článku:

rakousko.pnggavenda.jpgAKTUALIZOVÁNO V sobotu se v rakouském Natschbachu konal první závod ze série Alpe Adria. V něm se nejlépe uvedl domácí reprezentant Manuel Hauzinger, který neměl sobě rovného a v pěti startech si připsal pět trojek. V závodě se představila také česká dvojice  Martin Gavenda – Pavol Pučko. Prvně jmenovaný skončil s devíti body těsně pod stupni vítězů, Pavol Pučko nasbíral o 4 body méně a umístil se na jedenácté pozici. Další díl seriálu Alpe Adria bude 30. dubna hostit italské Terenzano.

Jen silný vítr přesvědčil zhruba šest stovek diváků na stadionku v rakouském Natscbachu o tom, že není léto, sluncem prozářený jarní vzduch se mísil s vůní methylu, v Rakousku začala škvárová sezona. K druhému ročníku Alpe Adria Trophy se nedaleko Wiener Neustadtu sjela šestnáctka závodníků z okolních zemí včetně dvou Čechů Pavola Pučka a Martina Gavendy a dvou Slováků Jána Halabrína a Tomáše Kise.

Tomáš Kis na konkurenci nestačil a dojížděl daleko za ostatními, tak daleko, že Lukas Simon stihnul z poslední zatáčky doběhnout s nepojízdným strojem pro jeden bod. Jediný bod Kis vytěžil z defektu domácího Fritze Wallnera, „lokalmatador“ Wallner bezpečně vedl, ale na konci třetího kola přišel všeříkající pohled dolů k motocyklu, bod navíc a jednoduché vítězství spadlo do klína Pavlu Pučkovi. To však byl jediný záblesk štěstěny českého juniora, který si vybral v Rakousku kopec smůly. Pučko hned v první jízdě velmi dobře odstartoval na domácího suveréna Manuela Hauzingera, Pučkovu stroji však prasklo těsnění na karburátoru, a motocykl tak přišel o všechnu životadárnou tekutinu. Druhý moment, který pražského jezdce hodně mrzel, přišel v (kvůli poruše v elektrickém vedení o tři čtvrtě hodiny opožděné) čtvrté sérii, po kontaktu s účastníkem Grand Prix Mattiou Carpanesem zůstal mladý český reprezentant daleko na chvostu, dokázal sice ztrátu dohnat, ale pozici si vylepšit nedokázal, na pásce byl o půl motorky pomaleji než Ján Halabrín.

Pěkné čtvrté místo vybojoval Martin Gavenda, v parkovišti závodních strojů však přiznal, že od sebe čekal ještě o trochu více. Jezdec Markéty se ve své první jízdě pohyboval na druhém místě, když přišel pád a vyloučení beznadějně posledního Kise. V opakované jízdě už byl Gavenda nejrychlejší a dojel do cíle jako první. V šesté jízdě zaspal Gavenda na startu a v první zatáčce se ocitl v kontaktu s domácím Johannesem Fialou, který rozhozen Čechem složil Jána Halabrína, podle pohledu z tribuny rozhodčí Gavendu správně vyloučil, ačkoli s tím český jezdec po závodě nesouhlasil. Lepší tvář ukázal Gavenda ve čtvrté a páté sérii. V jízdě číslo patnáct se na konci třetího okruho znamenitým způsobem protáhl před Itala Cavicchioliho a dokroužil si pro tři body. V poslední rozjížďce nedokázal na jeho tryskový start nikdo ze zbylé trojice závodníků zareagovat, a uzavřel své bodové konto na devíti bodech.

Řekli:
pucko2.jpgPavol Pučko
: Co ti na to mám říct? Smůla na smůlu. V první jízdě ten start, ten byl podle mě výbornej. Jsem tam prostě byl a došel mi methyl, kterej mi vytek přes prasklý těsnění na karbeci, jak jsou spojený hadičky. Ve druhý jízdě jsem já udělal hodně kravin, pak jsem se tam poťukal s Štojsem. V poslední jízdě to do mě poslal nějakej Ital a blbě se to dohání. Před třetí jízdou ti nejela motorka, jel jsi druhou, co se stalo? Už jede. Asi nějakej bordel v karburátoru, protože s druhym to funguje. Zejtra (pozn. – v neděli) rozeberu elektriku a vyčistim to, něco takovýho s tim bude. To jsem skočil na druhou motorku a byl jsem překvapenej, že druhej motor, kterej nejede, takle fungoval.

gavenda.jpgMartin Gavenda: Čekal jsem ještě víc. Mrzí mě druhá jízda, kdy jsem byl nesmyslně vyloučený za věc, za kterou jsem samozřejmě vůbec nemohl. Tam by bylo o dva o tři body víc a možná už by to bylo na nějakou bednu. Přišlo mi, že kromě poslední jízdy se moc nedařily starty. No, mám teďka takové problémy s nastavením, mám nový motor a nevím, co s ním, tak jsem si s tím chvíli hrál a dvě poslední jízdy už to celkem šlo.

Výsledky:
1. Manuel Hauzinger (3,3,3,3,3) 15 b.
2. Denis Štojs (3,3,2,3,2) 13 b.
3. Norbert Magosi (2,3,1,3,3) 12 b.
4. Martin Gavenda (3,d,0,3,3) 9 b.
5. Mattia Cavicchioli (1,2,3,2,1) 9 b.
6. Samo Kukovica (2,2,2,2,1) 9 b.
7. Lukas Simon (3,1,2,0,2) 8 b.
8. Mattia Carpanese (R,1,3,2,2) 8 b.
9. Sandor Tihanyi (2,3,1,2,R) 8 b.
10. Fritz Wallner (1,2,R,1,3) 7 b.
11. Pavol Pučko (R,1,3,0,1) 5 b.
12. Jan Halabrín (0,2,0,1,2) 5 b.
13. Johannes Fiala (2,Fd,2,1,R) 5 b
14. Jonatha Seren (1,0,0,0,1) 2 b.
15. Alessandro Novello (0,0,1,1,F) 2 b.
16. Tomáš Kis (Fd,0,1,0,0) 1 b.

Jízda po jízdě:
1. Štojs, Fiala, Seren, Novello
2. Simon, Magosi, Wallner, Halabrín
3. Gavenda, Kukovica, Carpanese (R/3), Kis (Fd)
4. Hauzinger, Tihányi, Cavicchioli, Pučko (R/3)
5. Hauzinger, Wallner, Carpanese, Novello
6. Tihányi, Halabrín, Fiala (M), Gavenda (d)
7. Magosi, Kukovica, Pučko, Seren
8. Štojs, Cavicchioli, Simon, Kis
9. Cavicchioli, Kukovica, Novello, Halabrín
10. Pučko, Fiala, Kis, Wallner (R/1)
11. Carpanese, Simon, Tihányi, Seren
12. Hauzinger, Štojs, Tihányi, Gavenda
13. Magosi, Tihányi, Novello, Kis
14. Hauzinger, Kukovica, Fiala, Simon
15. Gavenda, Cavicchioli, Wallner, Seren
16. Štojs, Carpanese, Halabrín, Pučko
17. Gavenda, Simon, Pučko, Novello (F/4)
18. Magosi, Carpanese, Cavicchioli, Fiala (R)
19. Hauzinger, Halabrín, Seren, Kis
20. Wallner, Štojs, Kukovica, Tihányi (R)

VLOŽENÉ JÍZDY:
1. Marco Hirt 7 (2,2,3)
2. Daniel Gappmaier 6 (3,3,R/1,R/start)
3. Josef Fasching 6 (1,2,3)
4. Dominik Weiss 3 (1,1,1)
5. Alexander Schaaf 2 (0,-,2)
Pozn.: poslední pátá vložená jízda se neodjela, Gappmaier nastoupil do čtyř jízd, ostatní jen do tří

 

Zanechte komentář: