Nicki Pedersen v Toruni bude, ale dál se uvidí

Autor článku:

grand-prix.gifpedersen_nicki2.jpgZraněné koleno dovolí Nickimu Pedersenovi startovat v sobotní Grand Prix Polska v Toruni. Účast trojnásobného mistra světa v MotoAreně byla zahalena pochybnostmi poté, co si letošní mistr Dánska při pádu v pondělním klání britské ligy ve Wolverhamptonu poranil kolenní vazy. Ze stejného důvodu byl vyloučen Pedersenův příjezd do Mšena, kde Olymp Praha, jeden z jeho pěti letošních klubů, ve čtvrtek podlehl v důležité extraligově bitvě Greplu Mšeno. V tuto chvíli není jisté, zda-li se bude Pedersen moci představit v Memoriálu Luboše Tomíčka, který je na programu už za deset dní.

Nicki Pedersen, který se letos vrátil do britské Elite League, zajížděl s týmem Peterborough na horkou půdu do Wolverhamptonu. Panteři s domácími prohráli a navíc přišli o svého lídra, který v poslední jízdě upadl a do opakování již nenastoupil. Následná vyšetření prokázala, že si aktuálně devátý nejlepší plochodrážník světa poranil vnitřní kolenní vazy na pravé noze. Jaků důsledek zranění musel vycouvat z úterní švédské ligy a středeční britské nejvyšší soutěže a místo zavodění se podrobit rekonvalescenci. Ke svému štěstí měl Dán na koleni ještě speciální chránič, který ho uchránil od daleko vážnějšího úrazu.

Pedersenovi hrubě nevyšly poslední dvě Velké ceny, v obou nasbíral jen po třech bodech a propadl se až na deváté místo, tedy mimo pozice zaručující start v Grand Prix i příští rok. Na druhou stranu, Pedersen ztrácí na průběžně třetího Tomasze Gollobe jen sedmnáct bodů, má tedy stále o co jet, a tak by jeho neúčast v první z letošních dvou Grand Prix Polska byla překvapením. Otevřené ovšem zůstává, v jakém stavu bude Pedersenovo zdraví po odjetí osmého závodu finálového seriálu Mistrovství světa jednotlivců. Z úst jezdcova lékařského týmu zaznělo, že po sobotním závodě podstoupí závodník další vyšetření, která budou určující pro další průběh jeho léčby. Vzhledem k faktu, že polská ekstraliga má kvůli finálovému závodu Mistrovství světa juniorů a polskému individuálnímu finále následující dva víkendy volné, lze očekávat, že trojnásobný mistr světa z let 2003, 2007 a 2008 si dá alespoň několikadenní pauzu.

Pedersenovy potíže jsou také ovšem problémem pro pražský Olymp, a to hned dvojnásobně. V první řadě, i když by byl Dán zdravotně v alespoň relativním pořádku, nedá se příliš předpokládat, že by měl zájem ve středu pomoci pražskému klubu v extralize na půdě Slaného. Pražané v královském nutně potřebují neprohrát, aby odvrátili hrozbu vyřazení ze zbylého průběhu extraligy. Klub z hlavního města už ví, že nebude na své dráze pořádat finále, ale stále ani nemusí play-off vůbec jet. Naopak v případě výhry ve Slaném by se na Markétě jelo extraligové semifinálové proti pardubické Zlaté přilbě. To však slánští nechtějí dopustit a v pozici tonoucího se chytají pomyslného stébla a podle zákulisních informací pozvou do svého týmu hvězdné zahraniční hosty, možná i některého ze stálých jezdců seriálu Grand Prix. Naopak Vladimír Vopat na straně Pražanů čelí potenciálnímu bolehlavu, neb by se mu v případě Pedersenovy absence výrazně snížily možnosti pozvání zahraniční hvězdy. Mimo Pedersena je mimo i Rafal Dobrucki, navíc Grzegorz Walasek si ve čtvrtek ve Mšeně obnovil zranění zad. Z prověřených jezdců tak zbyli jen Michal Mitko a Renat Gafurov, na soupisce dál figurují, ale ještě se letos ve vestě s nápisem Bellis nepředstavili, Denis Gizatullin, Grzegorz Zengota, Pawel Hlib nebo Marcin Jedrzejewski.

Hvězdný Dán by měl být i jedním z největších taháků 43. Memoriálu Luboše Tomíčka, který uvidí plochodrážní fandové už v pondělí 5. září. Nebude-li Pedersen zdravotně v úplném pořádku, je na snadě, že volné závody nebudou to, na co bude vítěz Tomíčkova memoriálu z před dvou let a stříbrný muž loňského ročníku soustředit svoji pozornost.

Zanechte komentář: