Extraliga ruší semifinále

Autor článku:

ceska-republika.pngPětice klubů, která se přihlásila do extraligy 2012 – Grepl Mšeno, Zlatá přilba Pardubice, Olymp Praha, AK Slaný a DaK Moto Liebezeit Divišov – si na sobotním rozšířeném jednání VV SPD v pražském klubu Matrix odhlasovala změny v řádech extraligy družstev, mezi které spadá třeba zrušení semifinále nebo zavedení bonusových bodů do tabulky soutěže.

Představitelé klubů se na pražském Žižkově dohodli na tom, že nejvyšší tuzemská týmová soutěž bude i v příštím roce pokračovat v podobném modelu, v jakém jsme ji znali v uplynulých dvou sezónách. Znovu se tedy na českých oválech v jednom závodě střetnou dva týmy se sedmi závodníky na soupisce.

Systém i nadále obsahuje prostor pro dva juniory české národnosti, nyní ale bude každého čekat pět programových jízd s tím, že každý junior může být během závodu jednou nahrazen jiným jezdcem bez ohledu na věk či národnost. Znovu jsou posíleny pravomoci manažera, který bude v příštím roce zařazovat své mladíky dle svého uvážení na pozice jedna až pět. Jezdci na pozicích šest a sedm budou mít status náhradníků, které lze kdykoli použít.

Zrušeno bylo semifinále, což musí diváka při vzpomínce na vyhrocená klání Pardubic s Prahou z posledních dvou let mrzet. Na druhou stranu se finále pojede na dva závody, kdy si vítěz základní části bude vybírat, jestli chce začínat na domácí dráze nebo jet nejprve na výjezd.

Nově byly zavedeny týmové bonusové body na stejném principu jako třeba v Polsku. Pravidlo o přidělení bonusu je jednoduché, v praxi funguje tak, že tým s lepším skore v součtu závodů doma a venku si do tabulky připíše ještě bonusový bod. (Tým A na domácí dráze porazí tým B 50:40 a na dráze týmu B 42:48 prohraje, součet skore 92:88 znamená lepší výsledek pro tým A, jenž si ke dvěma bodům za domácí vítěztví připíše ještě bonus jeden bod.) Pravidlo má za úkol přinutit týmy, aby bojovaly až dokonce i za rozhodnutého stavu závodu.

K posunu došlo i v pravidle o počtu povolených pneumatik, kterých nyní mohou týmy za závod použít až deset. Týmy ze Mšena a Divišova stály dokonce o úplné zrušení pravidla omezujícího počet zadních pneumatik na jeden závod. Na druhé straně naopak stáli pražští a slánští funkcionáři, kteří si přáli současné znění pravidel neupravovat a mít nadále k dispozi jen sedm pneumatik. Pro závody play-off nadále platí, že žádná omezení nejsou.

Na státní svátek 5. července nachystaly extraligové kluby i plochodrážní svátek, kdy bude možno v jeden den vidět dva extraligové závody. Nejprve po obědě zavítá extraliga poprvé do Divišova, kam přijedou Pardubice, aby se následně přesunula pozornost plochodrážních fandů do Mšena, které bude hostit rivala z hlavního města.

Nejzazší termín pro skončení základní části extraligy byl stanoven na 20. září, o den později by mělo být známo, kde a kdy se uskuteční finále.

Extraliga 2012:
24/04 Praha – Slaný
09/05 Pardubice – Praha
10/05 Mšeno – Divišov
16/05 Slaný – Mšeno
29/05 Praha – Divišov
06/06 Pardubice – Mšeno
13/06 Slaný – Pardubice
21/06 Mšeno – Pardubice
28/06 Divišov – Slaný (dráha Plzeň)
05/07 Divišov – Pardubice
05/07 Mšeno – Praha
19/07 Mšeno – Pardubice
08/08 Pardubice – Slaný
15/08 Divišov – Praha (dráha Plzeň)
21/08 Praha – Mšeno
22/08 Slaný – Praha
28/08 Praha – Pardubice
30/08 Divišov – Mšeno
05/09 Pardubice – Divišov
19/09 Slaný – Divišov

One comment

Zanechte komentář: