První finále vyhrál v Divišově Matěj Kůs

Autor článku:

ceska-republika.pngkus2.jpgZa krásného počasí se v příjemné atmosféře divišovského stadionu jelo první finále domácího šampionátu jednotlivců. Závod vyhrál se čtrnácti body Matěj Kůs, kterému vedle vlastního výborného výkonu hrály do karet i rozhodnutí rozhodčího. Za pražským jezdcem skončili oba bratři Drymlové, starší Aleš byl s třinácti body druhý, mladšímu Lukášovi přineslo dvanáct bodů za čtyři výhry a vyloučení z jízdy s Matějem Kůsem bronzové umístění. Vložený memoriál Josefa Leifra vyhrál Martin Málek.

Řekli:

milik2.jpgVáclav Milík: Dneska se začátek závodu vyvíjel první jízdou špatně, kdy jsem odstartoval, Simoťákovi se to zvedlo z lajny, strčil do mě a já šel jakoby přes hák. Dal jsem si do hlavy a docela dost to bolí. Ohnuli se mi vidlice na motorce, tam ten motor nemám tak dobrej, proto ty jízdy nebyly takový. Pak jsme přehodili motory z rámu do rámu a už to bylo lepší. Aspoň, že těch jedenáct bodů, no.

franc.jpgJosef Franc: Pěkný závody, hodně technických problémů s nastavením motorky, všechno možný, dvě minuty, vyloučení. Zkrátíme to. Čtvrtý místo. Jako kdyby se to dařilo, tak by se dalo i vyhrát. Nevim, no. Snažil jsem se bojovat, velká ostuda to nebyla, škoda toho vyloučení, těch dvou minut. Ale jsou to závody. Jak to vypadalo v tom momentě, jak jsi upadl a ty jízda se pak opakovala? Vyměnil jsem motorku. Nebylo místo, tak jsem to musel položit. Byli jsme tam v nájezdu, dá se říct, vedle sebe A Matěj mi vlít do stopy, tak jsem s tim prásknul rychle o zem. Neříkám, že mě sundal, prostě jsem to zkoušel, to byla jediná možnost pro mě.

dryml_ales2.jpgAleš Dryml:  Za druhý místo jsem rád. Už při tréninku a ty dvě počáteční jízdy to nebylo úplně optimální. Nebyl jsem z toho nadšenej. Moje startování bylo prostě špatný. Od tý třetí jízdy už to pak začalo být takový ostřejší, agresivnější na tu pásku. Ta dlouhá dráha, ten přesun zpátky v tom hrál roli, než jsem se srovnal zpátky na tu speedway. Ten styl a startování, to je něco úplně jinýho. Na dlouhý to je vláčný, málokdy bys tu motorku převrátil nahoru a tady motorka reaguje hnedka. Dalo mi to dvě jízdy, ale pak jsem byl spokojenej. Už motorka šlapala dobře. Jedu tady semifinále do Grand Prix, tak jsem na to zvědavej.

kus3.jpgMatěj Kůs: Spokojenost. Byl to dlouhej den, dlouhý a těžký závody a hodně opakovaných jízd. Samozřejmě, vyhrál jsem, tak co víc si můžu přát? Jak vypadala ten tvůj souboj s Lukášem? Jelo se na krev, ta jízda byla opakovaná. Nikdo nechtěl ustoupit. On jel celou dobu fair. Neudělal žádnej prasáckej útok. Bylo to těsný, jeli jsme opravdu loket na loket, skládali jsme někde v půlce roviny a dal mi to kolo, sklouz jsem se a já bych určitě neupad sám. Co se týče rozhodčího, musel to pro něj asi být těžší den, musel snést nějakou kritiku pardubických fanoušků, ale bylo to fair.

dryml_lukas2.jpgLukáš Dryml: Přijel jsem na tyhle závody z Anglie docela dálku, abych reprezentoval republiku a naší plochou dráhu a sám sebe potom ve světě. A docela mi to dneska vzalo chuť. Necejtim se ukřivděnej, to nikdy. Ale myslím si, že jsem byl dneska na vyhrání. Dělal jsem si v tý jízdě s Matějem Kůsem víceméně, co jsem chtěl. Na France jsem ztrácel, protože jsem se dobýval na Kůse a používal jsem hlavu. A nechtěl jsem udělat nějakou zbytečnou chybu, kdy by došlo ke kolizi. Proto jsem čekal ty tři kola, prostě jsem si jezdil venek – vnitřek, byl jsem rychlej, věřil jsem si. Nakonec když jsem byl jako safe, tak jsem šel přes něj o půl motorky. Byl jsem řidítkama před nim, všechno. Skládám motorku a ani jsem ho nechtěl protáhnout. Věřil jsem si, že když si udělám svojí stopu, tak ho udělám. Ale on jak jsem skládal, tak on skládal taky jakýmsi způsobem a neznám ten důvod, proč upad. Rozhodčí závodu pan Kubeš mě vyloučil. Řekl za nebezpečnou jízdu, když jsem měl možnost udělat cokoli, čekal jsem. Čekal jsem a asi málo, asi jsem ho měl nechat vyhrát, abych nebyl vyloučenej. To mi vzalo velkou chuť. Jdu do závodu, abych vyhrál, jsem nabroušenej, stojí mě to velký peníze a velký úsilí. V Anglii jsou tolerantnější, neříkám, že tam jsou  prasárny, ale ty kluci pro to maj cit. Neříkám, že všichni rozhodčí u nás jsou bez toho citu, ale tohle bylo zbytečný. Nejenom moje jízda, ale myslím si, že i další jízdy byly takový za hranou. Nebudu se k tomu vracet, vzalo mi to chuť. Přemejšlim, jestli sem opravdu na ty závody jezdit. Jestli se na to nevybodnout a jet si svojí lajnu a nazdar. Nestojí mi to za to.

Konečné pořadí I. finále:
1. Matěj Kůs 14 (3,3,3,2,3)
2. Aleš Dryml 13 (2,3,2,3,3)
3. Lukáš Dryml 12 (3,3,3,d,3)
4. Josef Franc 11 (3,3,M,3,2)
5. Václav Milík 11 (2,2,1,3,3)
6. Martin Gavenda 10 (2,2,2,2,2)
7. Tomáš Suchánek 9 (1,1,3,3,1)
8. Filip Šitera 9 (3,2,2,1,1)
9. Martin Málek 7 (1,1,3,2,0)
10. Zdeněk Simota 7 (1,2,1,1,2)
11. Ondřej Veverka 5 (0,1,1,1,2)
12. Roman Čejka 3 (0,0,0,2,1)
13. Michal Škurla 3 (2,1)
14. Zdeněk Holub 2 (2,0,Fd,0,0)
15. Rony Weis 2 (Fd,1,0,0,1)
16. Patrik Nagy 1 (1,0,0,0,0)
17. Michael Hádek 0 (0,0,M,-,Fd)

Jízda po jízdě:
1. L. Dryml, Gavenda, Suchánek, Hádek
2. Kůs, A. Dryml, Málek, Čejka
3. Franc, Milík, Simota, Veverka
4. Šitera, Holub, Nagy, Weis (Fd)
5. A. Dryml, Šitera, Veverka, Hádek
6. L. Dryml, Simota, Málek, Nagy
7. Franc, Gavenda, Weis, Čejka
8. Kůs, Milík, Suchánek, Z. Holub
9. Málek, Škurla (Franc M), Holub (Fd), Hádek (M),
10. L. Dryml, A. Dryml, Milík, Weis
11. Kůs, Gavenda, Veverka, Nagy
12. Suchánek, Šitera, Simota, Čejka
13. Milík, Čejka, Škurla (Hádek N), Nagy
14. Franc, Kůs, Šitera, L. Dryml (d)
15. A. Dryml, Gavenda, Simota, Z. Holub
16. Suchánek, Málek, Veverka, Weis
17. Kůs, Simota, Weis, Hádek (Fd)
18. L. Dryml, Veverka, Čejka, Holub
19. Milík, Gavenda, Šitera, Málek
20. A. Dryml, Franc, Suchánek, Nagy

MEMORIÁL JOSEFA LEIFRA:
SF1: Franc, Suchánek, Milík, Čejka
SF2: Simota, Málek, Gavenda, Škurla
Fin: Málek, Suchánek, Franc, Simota

Zanechte komentář: