Jak šel čas s Robertem Kościechou

Autor článku:

akslany.gifkosciecha.jpgRobert Kościecha odjížděl v srpnu z pardubického stadionu v sanitce s komplikovanou zlomeninou nohy. Nyní se zkušený Polák vrací do sedla plochodrážního motocyklu, ačkoli se objevovaly hlasy, že by podobné zranění mohlo ukončit jeho kariéru. Pojďme si projít, jak se „Kostkův“ zdravotní stav vyvíjel.

08/08 Pád a zlomená noha
Slaný zajížděl na dlouhý pardubický ovál s cílem odčinit těsnou domácí porážku. To se mu ale příliš nedařilo a Středočeši brzy prohrávali. Jejich manko narostlo až na osm bodů, které měl redukovat žolík. Rozesmátý obličej klauna držela navaděčka před Robertem Kościechou, jehož ve dvojici doplnil druhý Polák Adrian Miedziński. Domácí barvy hájili Rune Holta a Lukáš Dryml.

Slánští relativně bezpečně vedli a jeli si pro osm bodů, jenže pak Lukáš Dryml nezvládl průjezd zatáčkou u depa a sestřelil Kościechu z motocyklu. Polákovo tělo se zastavilo až o mantinel několik metrů za koncem nafukovací bariéry. Největším problémem se nestal samotný pád, ale fakt, že se Kościechova levá noha zasekla pod mantinel.

Rezultátem z nepěkného incidentu bylo vážné podezření na zlomeninu stehenní kosti a okamžitý převoz do pardubické nemocnice.

09/08 Okamžitá operace
Vyšetření prokázalo zlomeninu stehenní kosti na levé noze Roberta Kościechy a to hned na dvou místech. Přestože se hovořilo o tom, že závodník nebude chtít být operován v Pardubicích a požádá o převoz do Polska, po konzultaci s polským lékařem byl rodák z Grudziadze ještě v noci operován.

13/08 Začátek rehabilitace
Už doma v Polsku zahájil „Kostek“ rehabilitaci a zároveň přípravu na novou sezónu, protože ta s letopočtem 2012 pro něj skončila v Pardubicích. Na Kościechu čekal laser a magnetická rezonance společně se cvičením čtyřikrát týdně. „Bolest ustupuje a cítím se stále lépe,“ říkal závodník pro svůj web.

28/08 Pokračuje rehabilitace
Pokračující procedury mající za cíl návrat jezdce Polonie Bydgoszcz do stavu zdravých a následně také na dráhu probíhaly podle plánu nebo ještě lépe: „Rehabilitace probíhá velmi dobře, lépe než sami lékaři očekávali. Vše se dobře hojí,“ uzavřel Kościecha.

26/09 Už jen jedna berle
Na konci září, tedy necelé dva měsíce od zranění, už se Robert Kościecha pohyboval jen s jednou berlí a ohnul koleno pod úhlem 110 stupňů, což byl stav, který uspokojoval jak jej, tak jeho lékaře. Dlouholetá opora středočeského klubu dodala: „Noha bolí stále méně a už můžu normálně spát.“

08/10 Kost je srostlá
Příjemné zprávy si od ošetřujícího lékaře vyslechl Robert Kościecha, když se dozvěděl, že je jeh stehenní kost je srostlá a může odložit berli. Spokojený jezdec řekl: „Je stále lépe a nyní zbývá jen těžká práce na svalech.“

28/10 Podpis s Valsarnou
Druhý rok za sebou měl „Kostek“ strávit ve Valsarně Hagfors, se kterou se domluvil na prodloužení kontraktu. Smlouva ze Švédska dorazila jako zlepšení nálady k regeneraci. Během ní pětatřicetiletý závodník už chodil bez berlí a nekulhal. Zlepšení zdravotního stavu se dostavilo jako efekt každodenního tréninku o délce 60 až 90 minut.

29/11 Příprava na sezónu
Jen měsíc byl Kościecha jezdcem Valsarny, klub, ve kterém zkoušel štěstí i Matěj Kůs, vyhlásil bankrot a odstoupil z Allsvenskanu, švédské druhé nejvyšší soutěže. Robert Kościecha se v tu dobu už připravoval na sezónu 2013: „Vím, že noha ještě není stoprocentní a nefunguje jako před zraněním, na to je potřeba čas, ale cítím se dobře. Začal jsem se připravovat na sezónu. Věřím, že už s tou nohou nebudu mít víc potíží.“ Necelé čtyři měsíce po zranění už Polák jezdil na motokrosové motorce a vyšetření neprokázala výraznějších stop po úrazu.

31/12 Hlavně být zdravý
Přání Roberta Kościechy do roku 2013 byla nasnadě – hlavně projít sezónou bez zranění. Byť nepřímo, zkušený závodník se rovněž poprvé vyjádřil k osudnému závodu v Pardubicích: „Nejdůležitější bude se vyhnout bláznům, kteří bez pardonu vráží do soupeřů. Takoví mají v programu zapsané vyloučení, ale jejich soupeř ztratí tři nebo čtyři měsíce. Myslím, že by měly být zpřísněny tresty těm, kteří nehledí na zdraví kolegů z dráhy.“

23/01 Pokračování ve Slaném
Robert Kościecha bude i v roce 2013 oblékat červenočernou slánskou vestu, dohodl se s Milanem Machem na prodloužení kontraktu o další rok. Podle slov slánského manažera na sobě závodník nepociťuje následky zranění, dokonce si vyrazil zpříjemnit zimní přípravu na lyže.

Zanechte komentář: