Billyho Hamilla čeká manažerský debut

Autor článku:

FIM_1.jpghamill_1.gifNěmecký Neustadt/Donau je dějištěm úvodního semifinále letošního Mistrovství světa juniorských družstev. V neděli se na stadionu Antona Treffera střetnou týmy Austrálie, Dánska, USA a Německa. Vítěz tohoto klání si už může na září rezervovat hotel v Pardubicích, protože právě tam se budou rozdělovat medaile. Závod na Dunaji na sebe přitahuje pozornost, neb mladé Američany povede za úspěchem legendární Billy Hamill.

Na začátku dubna byl Billy Hamill jmenován manažerem amerických plochodrážních týmů. Individuální mistr světa z roku 1996 tak povede v Neustadtu americké mladíky, stejně jako jej bude čekat kvalifikace SWC v Miskolci. Hamill se loni ještě jako závodník po letech vrátil do amerického národního týmu, ale po deseti bodech v kvalifikaci se při semifinále v Bydgoszczi ukázalo, že už to v boji se světovou elitou není úplně ono, přesto vítěz Grand Prix České republiky z roku 2000 zvládl porazit Grzegorze Walaska.

Američané spíše než pro postup přijedou pro nové zkušenosti, ty měli načerpat i během speciálního pátečního tréninku v Pockingu, kde se měli pod dohledem Shawna Morana alespoň částečně připravit na delší ovály, než jaké jsou zvyklí. A zkušenosti se budou hodit, neb Hamill povolal velmi mladé jezdce, jediný Manzares je ročník 1993, následuje Novratil (narozen 1995), na těchto dvou jezdcích by měla ležet hlavní odpovědnost. Ještě mladší jsou pak Scopellite a Dilkey, kteří oba přišli na svět až v roce 1996, tedy v roce, kdy už byl Hamill mistrem světa.

Netradiční postavu budou mít ve svém čele i Australané, obvyklý manažer Mark Lemon je totiž stále aktivním jezdcem a má závodní povinnosti. Jeho obvyklý spolupracovník, další bývalý jezdec a nově také člen týmu Grega Hancocka Travis McGowan jej nahradit nemůže, neboť nemá mezinárodní licenci. Australané se tak obrátili s prosíkem na Aluna Rossitera, zda by byl ochoten Lemona zastoupit. Manažer, který na konci minulého roku přivedl Swindon k vítězství v Elite League, si sice jako hrdý Brit vyslechl několik narážek, ale na nabídku vézt mladý australský výběr kývl. Žlutozelenou kombinézu po letech neoblékne Darcy Ward, ale i bez něj má Austrálie dostatek talentovaných borců.

Domácí prostředí staví pořádající Němce výše, než když by se jelo jinde. Manažer Sönke Petersen, bývalý nadějný junior, který byl k vidění třeba při kvalifikaci MSJ ve Mšeně, je dnes upoután na invalidní vozík, ale ani to mu nebrání v dalším působení v plochodrážním sportu. Do týmu se nevešel Kai Huckenbeck, naopak své místo mají synové Gerda Risse Erik a Mark, Valentin Grobauer a starší z bratrské dvojice Hofmannů Michell.

Favority jsou pravděpodobně Dánové, Anders Secher měl mít podle původního plánu dva vítěze loňského Speedway World Cupu. Zůstal však jen Mikkel Bech Jensen, když se Michael Jepsen Jensen omluvil s tím, že by byl radši k dispozici Wlokniarzi Czestochowa v polské ekstralize. Vítěze Grand Prix z Vojensu nahradí Jonas B. Andersen, zbylé dvě tváře rovněž nejsou žádnými nováčky, Michel Michelsen i Nicklas Porsing patří k elitním světovým juniorům a loni solidně bodovali ve finálovém seriálu juniorského světového šampionátu jednotlivců.

USA (červená)
1 Rocco Scopellite
2 Jamison Dilkey
3 Austin Navratil
4 Gino Manzares

Austrálie (modrá)
1 Nick Morris
2 Todd Kurtz
3 Tyson Nelson
4 Alex Davies

Německo (bílá)
1 Valentin Grobauer
2 Erik Riss
3 Mark Riss
4 Michell Hoffmann

Dánsko (žlutá)
1 Mikkel Bech Jensen
2 Jonas B. Andersen
3 Mikkel Michelsen
4 Nicklas Porsing

One comment

Zanechte komentář: