Per- Olof Serenius plánuje závodit ještě příští rok

Autor článku:

ledy.jpgserenius_1.jpg  Přestože Per- Olof  „Posa“ Serenius za měsíc oslaví 66. narozeniny ( narodil se 9.3. 1948), stále na ledové dráze s úspěchem prohání i o několik generací mladší jezdce. V polském Sanoku obsadil šesté místo a daří se mu i ve švédské lize Isracingserien, kde je vůdčí postavou družstva z Gävle. Doufejme, že se stále cítí fit a v pohodě, jak řekl v rozhovoru pro Speedweek, i po tomto víkendu kdy měl ve švédské lize dva pády. Letos si ještě dal za cíl dobré umístění ve finále švédského individuálního šampionátu, který se bude konat 15. března v Uppsale. Posa Serenius začal závodit na ledové ploché dráze ve svých 28 letech, takže současná sezona je pro něj už třicátásedmá. Sám k tomu řekl, že jízda na motocyklu byla jeho koníčkem dávno předtím než začal závodit a především má rád jízdu v terénu. Na otázku co stojí za jeho úspěchy na dráze i v tak pokročilém věku odpověděl, že základ je dobrý motor a dobře ohřebovaná kola, hlavní jsou však zkušenosti: ví jakou dráhou jet a kdy ubrat a kdy naopak dát plný plyn. V neposlední řadě i atmosféra na ledových oválech pro něj zůstává stále úžasná.

Per- Olof Serenius je historicky sedmý nejúspěšnější jezdec mistrovství světa jednotlivců a z neruských závodníků vůbec nejúspěšnější, když získal dva tituly mistra světa (1995  a 2002) a třikrát stříbrnou medaili (1982, 1991 a 1994). Navíc spolu se švédským národním týmem vybojoval třikrát zlato v mistrovství světa družstev.

Přece jen věk se zastavit nedá a Posa přemýšlí o zakončení své dlouhé a bohaté závodní kariéry. První mezinárodní závody jel v roce 1977 v Berlíně a na stejném místě by se při tradičních závodech Ice Challenge chtěl pravděpodobně v příštím roce rozloučit s ledovými ovály v sedle motocyklu.

2 comments

Zanechte komentář: