Postřehy ze Stockholmu

Autor článku:

svedsko.pngledy_stockholm_1.jpg6x foto
Stockholm (Švédsko) –
O víkendovém semifinále MS ve Stockholmu byli již čtenáři „Speedwayfaktů“ výsledkově podrobně informováni. A tak připojuji jen pár postřehů. Při cestě do švédské metropole jsme zhruba na půli cesty mezi Trelleborgem a Stockholmem míjeli odbočku writing paper na Nössjö, tedy do města, kde Milan Špinka podruhé a na dlouhou dobu naposledy v roce 1974 narušil sovětskou hegemonii ve sbírání titulů MS. Poprvé to byl Antonín Šváb starší v roce 1970.

stockholm.jpg

Stockholmský ledařský stadion Östermalms IP leží hned vedle historického olympijského stadionu z roku 1912 v centru hlavního města a naštěstí je uměle chlazený. Protože kdyby nebyl, tak by se o víkendu tentokrát nezávodilo. Ve Švédsku bylo totiž tepleji jak v Praze a i přes umělé chlazení bylo ledu tak akorát. Dvoudenní víkendové klání (pátek, sobota) mělo předem jasné favority v Rusech, bratrech Chomicevičových a Drozdovovi. Bez jakýchkoliv diskuzí také hned od prvních jízd tyto předpoklady naplňovali. Poměrně překvapivě se k nim přidala domácí legenda, nestárnoucí Per Olov Serénius, kterému letos v březnu bude neuvěřitelných šedesát let. Dvojnásobný individuální mistr světa z let 1995 a 2002 pro změnu jako jediný narušuje hegemonii Rusů od roku 1991 do současnosti. Bylo zážitkem sledovat po dva dny jeho profesionalitu a umění. Jako jediný držel krok s Rusy, v sobotu dokonce porazil mladšího Chomiceviče Dimitrije a nad Vitalijem dvě kola vedl. Na rozdíl od Rusů, kteří se klasicky zakuklili do sebe, se usmíval a ještě poskytoval rozhovory. Taky se trochu očekávalo, že pomůže krajanovi Koijovi, který byl jeden z aspirantů na páté postupové místo. Ale k tomu, aby mu přenechal bod, se nesnížil.

stockholm3.jpg

Krásnou záležitostí jsou všechny jízdy Rusů, kvůli kterým se vyplatí jet takovou dálku, jako je 1400 km mezi Prahou a Stockholmem. Samozřejmě, že minimálně půlce startovního pole dávali přes sto metrů, ale jejich jízdy mezi sebou, se Sereniem, Crazy Vegas existe dans les quatre formes de proposees par CasinoMidas: la version reelle ou gratuite, chacune d’entre elles pouvant etre jouee en mode telechargeable ou flash. Antonínem Klatovským, Akkem nebo Pletschacherem jsou zážitkem. Dvě kola nad Vitalijem Chomicevičem vedl v sobotu Serenius a takticky jej tlačil ven z dráhy. Pak se úřadující mistr světa slušně řečeno „nazlobil“, neskutečným manévrem jej podjel a ještě mu stihl nadělit padesát metrů.

stockholm1.jpg

K největším zážitků pak patřila sobotní jízda číslo 27. Tam se sešli Chomicevičové s Drozdovem. Tedy jízda krajanů, v níž by se měly rozdělit body potřebným. U Rusů to ale tak nefunguje. Bráchové jsou totiž z Togliatti a Drozdov z Ufy. No a protože Drozdov dobře odstartoval, ocitl se na čele. Sice jen dvě kola, ale ta stála za to. Těsně vedle sebe – jeden Chomicevič zprava, druhý zleva – jej honili, aby jej při průjezdu do třetího kola oba najednou předjeli.

stockholm2.jpg

Naší bratři Klatovští předvedli ve Stockholmu velmi dobrý výkon a postup Antonína do světového finále mluví za vše. Oproti volným závodům minulý víkend v Rakousku a Německu podstatně zlepšil starty a je velká škoda, že v sobotní třicáté páté jízdě neporazil Drozdova, s nímž si několikrát vyměnil pořadí v čele. K jeho sebevědomí by to určitě přispělo. Na druhé straně v tomto souboji byl náš jezdec velice blízko pádu, po kterém by mu utekly dva body a postup by byl pryč. A kdo ví, jak by postup dopadl, kdyby Anti Akko neměl v pátek slabší den. V sobotu byl Fin o bod lepší. Mladší Jan Klatovský asi předvedl své maximum. Po pátku byl na šestém, náhradnickém místě, když zejména jeho skalp Akka a Pletschachera má svojí hodnotu. A jeho čas určitě ještě přijde. Klobouk dolů před výkonem Klatovských zejména v sobotu, kdy se dokázali zkoncentrovat po nepříjemné noční záležitosti s požárem auta.

stockholm4.jpg

Zanechte komentář: