V Zielone Goře bodovaly oba týmy

Autor článku:

polsko.pngzgora09.gifuniatarnow.gifJediný závod polské extraligy poznamenané přeložením závodu SWC ve Vojens se  konal v Zielone Goře. Domácí hostili závodniky Tarnowa. Oba celky díky závodu mistrovství světa družstev postrádaly jedno jméno z obvyklé sestavy. Za domácí nestartoval Fredrik Lindgren a hostům chyběl Bjarne Pedersen.V prvním vzájemném utkání zvítězil Tarnow vysoko 50:28.
Nádherný stadion v Zieloné Góře se začal plnit už dvě hodiny před závodem. Domací FALUBAZ zaplnili sedačky v první zatáčce takřka během půl hodiny po otevření stadionu. Když si šli jezdci domácích ,,okopat´´ dráhu, celá tribuna povstala a začala vyvolávat jména jednotlivých závodníků. Stadion se otřásal, atmosféra opravdu nepopsatelná, kéž by někdy nastaly časy a dalo se něco podobného zažít i na závodech naší extraligy.
Na domácí soupisce se objevili hned 3 junioři. Místo Lindgrena byl mladý L.Sówka, dále Patryk Dudek a Alexandr Loktajev. Hosté místo Bjarneho Pedersena nenominovali žádného závodníka.

V 1. jízdě hned po startu došlo ke kolizi, kdy Loktajev doslova přejel přes záda Szymonovi Kielbasovi, ten se velmi otřesený zvedl, ale nechal se převézt sanitkou a v závodě již nepokračoval. Opakovanou jízdu vyhrál po vydařeném startu Dudek. Ve druhé jízdě si domácí dvojice Hancock-Zengota už od startu držela první dvě místa a skvělou jízdou ve dvojici si dojeli pro 5:1. Jízda třetí měla pro domácí stejný průběh jako jízda předchozí, ale v posledním kole se vzepjal motocykl Loktajeva, ten spadl na třetí místo a jízda tedy skončila 4:2. V další jízdě se hosté konečně dočkali vítězství, když Vaculík skvěle odstartoval a udržel za zády Protasiewicze. Třetí skončil Kasprzak, který se ubránil útokům Dudka. V další jízdě si skvěle počínal Dobrucki, který v jízdě porazil Jedrzejaka, Loktajeva a Ulamka. Po 5ti jízdách tedy domácí vedli 19:11. V 6. jízdě si skvěle vedli hosté a dojeli si pro vítězství 5:1. V té následující se zrodila remíza. Dobře jedoucí Vaculík porazil domácí dvojici Hancock – Zengota a poslední skončil v jízdě Kasprzak. V 8. jízdě si domácí dvojice Dudek – Protasiewicz bez problému dojela pro vítězství 5:1, když hostující duo Jedrzejak – Ulamek v jízdě nemělo sebemenší šanci. Do 9. jízdy nastoupil opět skvěle bojující Vaculík společně se Zengotou, Hancockem a Monbergem. Celá čtyři kola trval nádherný souboj Zengoty a Vaculíka, kdy se ve 3. kole dostal Vaculík před Zengotu a vedení si už udržel. Do další jízdy nastoupil opět Vaculík proti zatím neporaženému Dobruckimu. V 1. kole opět krásný souboj obou rivalů, poté však Dobrucki venkem objel Vaculíka a vítězství si už zkušeně udržel. V 11. jízdě domácí bez problému vyhráli 5:1. Stav po 11. jízdách byl 39:27 a zdálo se, že o vítězi utkání je už rozhodnuto, ale stále ještě nebylo rozhodnuto o bonusovém bodu. Ve 12. jízdě na sebe narazili junioři Dudek a Vaculík. Divákům předvedli asi nejhezčí jízdu závodu. Po nádherném souboji o první místo vyhrál domácí Dudek a bylo to již podruhé, kdy porazil Vaculíka. Ve 13.  jízdě si pro své první vítězství dojel Hancock. Za zády mu dojeli Kasprzak, Dobrucki a Monberg. Před posledními dvěma jízdami byl stav 47:31 a domácí mohli slavit vítězství. Stále však ještě chtěli bonusový bod. Ve 14. jízdě vyhráli hosté 4:2 a poslední 15. jízda skončila stejným výsledkem.
Utkání tak skončilo vítězstvím domácích 51:39 a vzhledem k prvnímu závodu (Tarnow – Falubaz 50:28) si bonusový bod vybojovali hosté z Tarnowa. Dvanáct tisíc diváků mělo jistě radost z vítězství domácích, ale i hrstka asi třiceti diváků z Tarnowa mohla být spokojena s bonusovým bodem. Nejlepším jezdcem byl se šestnácti body Slovák Martin Vaculík z Tarnowa. Za domácí jezdil nejlépe dvanáctibodový Rafal Dobrucki.

Na tiskové konferenci po utkání trenér hostí Marian Wardzala poděkoval svým závodníkům za předvedený výkon, i když se vyhrát nepodařilo.
Martin Vaculík byl velmi spokojen se skvěle připravenými motory. Pochvaloval si rychlou a výborně připravenou dráhu a věří, že se dostal do formy, ve které bude jezdit i v dalších závodech.

Rafal Dobrucki byl rád, že Falubaz dokázal vyhrát, a těšil se i ze svých dvanácti bodů. Hlavní poděkování patřilo funkcionářům, že se férově a rychle domluvili a utkání se mohlo konat i bez jezdců startujících ve Vojens na SWC.

Falubaz Zielona Gora 51 bodů
Greg Hancock 7+3 (2*,1*,1*,3,0)
Grzegorz Zengota 10 (3,2,2,3,0)
Lukasz Sowka NESTARTOVAL
Rafal Dobrucki 12 (3,3,3,1,2)
Piotr Protasiewicz 9+2 (2,1,2*,2*,2)
Patryk Dudek 9 (3,0,R,3,3)
Aleksandr Loktajev 4 (1,1,1,0,1)

Tauron Azoty Tarnow 39 bodů
Sebastian Ulamek 2 (0,2,0,0,0,)
Tomasz Jedrzejak 6 (1,2,1,1,1)
Bjarne Pedersen ZZ
Jesper Monberg 2+1 (0,2*,0,0,0,)
Krzysztof Kasprzak 13+1 (1,3,0,1*,2,3,3)
Szymon Kielbasa 0 (Fd,-,-,-,-)
Martin Vaculik 16 (2,3,3,3,2,2,1)

Jízdy:
1. Dudek, Vaculik, Loktajev, Kielbasa (Fd)
2. Zengota, Hancock, Jedrzejak, Ułamek
3. Dobrucki, Ulamek, Loktajev, Monberg
4. Vaculik, Protasiewicz, Kasprzak, Dudek
5. Dobrucki, Jedrzejak, Loktajev, Ułamek
6. Kasprzak, Monberg, Protasiewicz, Dudek (R)
7. Vaculik, Zengota, Hancock, Kasprzak
8. Dudek, Protasiewicz, Jędrzejak, Ulamek
9. Vaculik, Zengota, Hancock, Monberg
10. Dobrucki, Vaculik, Kasprzak, Loktajev
11. Zengota, Protasiewicz, Jedrzejak, Monberg
12. Dudek, Vaculik, Loktajev, Ulamek
13. Hancock, Kasprzak, Dobrucki, Monberg
14. Kasprzak, Protasiewicz, Vaculik, Hancock
15. Kasprzak, Dobrucki, Jedrzejak, Zengota

Zanechte komentář: