Petr Moravec: "Na Zlatou přilbu lákáme Jarka Hampela."

Autor článku:

pardubice.gifmoravec_petr.JPGMartin Klindera využil prázdninového volného času a v úterý navšívil svítkovský stadion, kde s Petrem Moravcem pořídil exkluzivní rozhovor. Jeho první část, ve které šla řeč o ploché dráze v Pardubicích, si můžete přečíst níže. Druhou část týkající se celorepublikového dění, třeba tolik kritizované reprezentace vám přineseme na konci tohoto týdne.

MK: Pane Moravče, jak jste spokojen s vystoupeními ZP v letošní extralize?
PM: Zlatá přilba zatím plní naše očekávání. Možná bychom mohli mít v tuhle chvíli o vítězství víc, kdyby se nám podařilo doma porazit pražský Olymp, ale na druhou stranu jsme vyhráli na dráze pražského Olympu, takže se dá říct, že to máme všechno ve svých rukou. My jsme si dali za cíl, že jestliže Mšeno pojede v tak silné sestavě, jako jede, že chceme skončit nejhůř druzí po základní části a to by se nám mohlo podařit.

MK: Jak jste spokojen s výkony jednotlivých jezdců?
PM: V každém závodě se našel okamžik, kdy jsme byli spokojení se všemi, a chvíle, kdy to někomu nešlo. Třeba závod s Plzní tady (pozn. v Pardubicích) nevyšel Lukášovi, závod s Olympem se nepovedl Hynkovi, i když tam šlo trochu o technické záležitosti. Absolutně vyrovnanou linku si drží Aleš. Spokojení jsme s Milíkem, bereme to z toho pohledu, že mu je 17, že je na začátku své kariéry, jak se říká, na vzestupu. V poslední době jede Renda Vidner, ten je na tom dobře. A zejména na domácí dráze plní tu roli Tomáš Suchánek, od kterého bychom čekali trochu víc venku, ale není to nejhorší. Vlastně ten cíl, který jsme měli, odjet tu základní část s našimi jezdci, až na sopku a zranění, plníme. Horší je, že nás potkaly ty problémy se zraněními a nemocemi teď před závodem se Mšenem, ale myslím, že fandové nebudou zklamaní, protože v žádném případě to ten mančaft před tím závodem neoslabí.

MK: Jak hodnotíte dosavadní vystoupení Adriana Gomolského s pardubickou vestou? Nečekal byste od zahraniční posily více než 11 bodů v 10 jízdách?
PM: Samozřejmě jsme od Gomolského čekali víc. Bereme to tak, že Adrian se rozjíždí po zranění. On má takovou vzestupnou v Gniezně. Samozřejmě, čekali jsme od něj víc, ale my máme ty závodníky řazené v takových kategoriích, že pokud by nám chyběl někdo z elity, tak by je měl zastupovat Matej Ferjan, a pokud by chyběl Hynek nebo Tomáš, tak jsme právě počítali s Adrianem Gomolskim. Tím že u nás v minulosti jezdili, tak jsme si mysleli, že k tomu týmu mají nějaký vztah. Samozřejmě, čekali jsme víc, to si nebudeme nalhávat, speciálně polští jezdci v naší extralize jsou bráni za to, že by měli dělat 8 a více bodů, chtěli jsme mu dát šanci i zítra (pozn. dnes), bohužel jede ve Švédsku a zdálo se mu to sem daleko.

MK: Proč nemají Pardubice jako klub svoje internetové stránky se zprávami a výsledky?
PM: V diskusi se objevují výsledky. My se domníváme, že v tuhle chvíli, co se týče vnitřních klubových záležitostí, tak to se všechno na těch stránkách objeví. V Česku jsou dvoje kvalitní internetové stránky. Co se týče českých záležitostí, obě dvě poskytují takovou šíři rozhledu, že bychom skutečně jenom dublovali.

MK: Jaká je návštěvnost závodů v Pardubicích? Co se dá udělat pro její zvýšení?
PM: Zvýšení by pomohlo jet víc Zlatých přileb (smích), ale Zlatá přilba je natolik specifická, že není v tuhle chvíli problém s návštěvností Zlaté přilby. Navíc v minulých letech došlo k tomu, že poklesl divácký zájem z Německa, obzvlášť z bývalého východního Německa. Naopak se zvýšil divácký zájem z Čech, což nás těší. Jinak co se týče těch rámcových závodů, pokud budu mluvit o extralize, tak tam se ta návštěvnost drží na linii loňské sezony, u nás v podstatě jedeme víc extraligových závodů, což byl i náš cíl, tak to nám tu návštěvnost zvedá. Pohybuje se kolem tisíce diváků na ty lepší závody. Co si budeme nalhávat v takové konkurenci, jaká v Pardubicích je, máme tady hokej, s tim se závodit nedá, basketbal je taky na vzestupu, vzhledem ke komfortu v hale, nejmenoval jsem ještě dostihy, které jsou v Pardubicích fenomén. Plochá dráha si tak drží postavení čtvrtého sportu.

MK: Když po minulé sezoně skončil ve funkci manažera František Kalina, nahradil ho Lubomír Vozár, proč právě on?
PM: Pan Vozár je člověk, který má za sebou spoustu zkušeností, ať už z doby, kdy působil ve VTJ Racek, navíc on má přirozenou autoritu u závodníků. Většina těch jezdců, kteří teď závodí, prošla jeho rukama, takže to volba, pokud jsme chtěli sahat do vlastních řad, nebyla těžká. František Kalina je členem toho širšího realizačního kádru, pracuje s panem Vozárem, ale vzhledem k tomu, že má rodinu, tak jsme mu dali takový oddechový čas. Jsme rádi, že jsme to tak mohli udělat, protože pan Vozár působil v klubu i v loňské sezoně, kdy vedl to naše béčko. Není to žádný převratný krok, navíc pan Vozár na to má dostatek volného času. Málokterý manažer u nás má takovou autoritu jako on.

MK: Od začátku letošní sezony se stal spíkrem na pardubické dráze Karel Herman, ale valí se na něj kritika ze všech stran. Co byste k tomu řekl? Počítáte s ním i na závodní víkend kolem ZP?
PM: Každý začátek je těžký. Karel je člověk, který se kolem ploché dráhy pohybuje strašně let. Já vím, že někteří lidé na našich internetovejch stránkách nejsou zatím příliš spokojeni s touto změnou, ale já si myslím, že Karel má chuť a v závodech se lepší. Nechceme Karla úplně trápit, takže při Zlaté přilbě přijdeme s tím, na co jsou diváci léta zvyklí. My v Pardubicích tady máme takovou tu faktografii, co se týče Zlaté přilby, a v tom nám vyhovuje Jirka Hejtík, který Zlatou přilbu léta dělá a se kterým na Zlatou přilbu počítáme.

MK: Těsně před uzávěrkou soupisek jste se dohodli na angažmá Magnuse Zetterströma. Proč právě on?
PM: Magnus Zetterström patří k těm spolehlivým závodníkům. Je to něco takového, kdybychom postoupili do finále a hledali jsme skutečně silný tým a došlo k tomu, že bychom neměli k dispozici závodníky, se kterými jezdíme delší dobu. V minulosti dostávali přednost závodníci, kteří s námi jezdili dlouhou dobu, ať už to je Matej Ferjan nebo Jesper Monberg, takže v tomhle ohledu jsme možná trošku konzervativní. Ale pro případ, že by došlo na tvrdé lámání chleba, tak i naši jezdci mají ve smlouvě, že pokud dosáhnou bodového průměru 2 v extralize, tak pojedou i tu finálovou část. Ve své podstatě jsme se soustředili, i vzhledem k systému, aby jezdili hodně Češi a aby ta základna tady měla možnost závodit. Zahraniční závodníci přijdou na řadu v playoff nebo při zranění.

MK: Jak reálné je nasazení Zetterströma nebo Kennetha Bjerreho do vyřazovací části extraligy?
PM: Pokud dojdeme v extralize úplně nahoru, tak je reálný Kenneth Bjerre.

MK: Nastoupí do závodu o Zlatou stuhu i jezdci, kteří o den později pojedou finále MSJ?
PM: Někteří jezdci o to zájem mají a Zlatou stuhu pojedou, někteří ne. Každý jezdec má svoji strategii, dá se říct, že jsme to některým jezdcům nabídli. Jiní zase volí úplně jinou strategii, třeba Jurica Pavlic sem přijede 19. 8. s chorvatským týmem juniorské ligy závodit proti našim závodníkům, Maciej Janowski tady jede zítra (pozn. dnes) extraligu. Takže jak říkám, každý závodník má svůj způsob přípravy na to, aby se s dráhou sžil. Spousta jezdců se tady do začátku mistrovství světa juniorů představí, někteří třeba při Zlaté stuze.

MK: Kdy začne jednání o závodnících pro závod o ZP?
PM: To už začalo, pan Erban už má se spoustou jezdců takovou tu předběžnou dohodu. Kontrakty ale nemohou být uzavřeny, když jezdci mají před sebou výrazně výhodnější dlouhodobé kontrakty v polské lize. Dnes už víme, že šest týmů (pozn. polské extraligy) by v termínu Zlaté přilby zcela určitě závodit nemělo. Myslíme, že víme i sedmý tým, který nebude z té extraligy závodit. Už je tam ta cesta poměrně jednoduchá začít se o těch kontraktech bavit.

MK: Nějaká jména prozradíte?
PM: Samozřejmě start mají smluvně vázaný jezdci továrního týmu Jawa, takže je zřejmé, že Kenneth Bjerre. Tai Woffinden je nejasný, protože tam je ve hře baráž v polské lize mezi druhým týmem první ligy a jedním z dvojice Bydgoszcz – Czestochowa. Myslíme si, že Bydgoszcz je v tuhle chvíli kvalitnější, takže tady neuvidíme žádného závodníka z elitního týmu Bydgoszcze. Ale ti ostatní by se tady měli objevit. Samozřejmě, Rune Holta bude obhajovat titul ve Zlaté přilbě, což bychom byli velmi rádi, i když on by zřejmě raději závodil v Zieloné Goře. Tahle situace je otevřená. Samozřejmě je to o penězích, o tom, co závodník může chtít a nemusí chtít. Navíc bude týden před vyvrcholením závodů Grand Prix. Určitě tady nemá zájem o start, a to už dlouhodobě, Tomasz Gollob, toho tady neuvidíme. My usilujeme o Jarka Hampela, jestli se to povede, to je v tuhle chvíle v rukách té dvojice, která o tom jedná, to znamená pan Erban a všichni ti závodníci.

MK: Proč jsou v Pardubicích jen tři závodníci mladší 21 let? Co děláte proto, abyste přitáhli další mladé jezdce?
PM: Každý závodník se hledá těžce, to není jen u nás, to je v celé republice. V tuhle chvíli je silnější základna jen v Praze, kde se daří Zdeňku Schneiderwindovi podchytit závodníky při Markéta Cupu, což je nesmírně vynikající produkt. Snažíme se, děláme nábory, lákáme do hledišť děti s rodiči tím, že u nás děti neplatí vstupné. Stále věříme, že je nějak přilákáme i na ty motorky. Stopětadvacítky jsou jediné stroje, které tady můžeme půjčit závodníkům, kteří na nich mohou nějakým způsobem začít růst. Ale ta doba, kdy bylo možné dostat spoustu těch mladých k tomuhle atraktivnímu sportu, je nenávratně pryč. Ale to nejsme jenom my, to vám řeknou chlapi i v ostatních sportech, ale ta konkurence třeba 20 let dozadu byla úplně jiná, 3 televizní programy, bez počítače… Dneska když si mladý člověk sedne k počítači, nevytáhne paty z domova a je před nim otevřený celý svět. Tenkrát se ten svět otevíral prostřednictvím sportu a všech činností okolo. Není to žádná výmluva, snažíme se, podchytáváme zájem, ale někdy i rodiče komplikují situaci. Přece jenom jezdit na motocyklu bez brzd kolem osmdesátky, to když se nějaká máma dozví, tak na tom spousta tatínků ztroskotá. Tatínkové se snaží přivézt synka a prožít s ním ten život kolem motorů, je to uvolnění a adrenalin, ale tam se prostě musí najít absolutní shoda v rodině.

Zanechte komentář: