Greg Hancock: "Mám formu."

Autor článku:

usa.pnghancock-greg.jpgGreg Hancock tráví druhou polovinu týdne v České republice, aby jel dva významné podniky. Mšenu již pomohl k zisku druhé mistrovského titulu v řadě, teď je před ním výzva stát se po Denisi Sigalosovi druhým Američanem v historii, který si nasadí na hlavu Zlatou přilbu. Při té příležitosti si mohou čtenáři serveru speedwayfakta.cz přečíst exkluzivní rozhovor.

MK: O uplynulém víkendu jste skončili s Falubazem na druhém místě v polské extralize, je to pro tým úspěch?
GH: Jo, myslím, že druhé místo je vždy úspěch.

MK: Myslel jsem spíš, jestli s tím jste spokojeni?
GH: Každý by chtěl zlato, my máme stříbro, a protože jsme sezonu nezačali dobře, tak si myslím, že druhé místo je skvělý úspěch.

MK: Zdálo se mi, že výsledky Falubazu jsou příliš závislé na tobě, Piotru Protasiewiczovi a Rafalu Dobruckém, vidíš to taky tak?
GH: Ne, výsledky jsou přece odvislé od všech sedmi jezdců. Aby tým vyhrál, potřebuješ, aby všichni jezdci bodovali. Je důležité podat týmový výkon, nerad ukazuju na někoho prstem, že byl horší než někdo jiný.  Ve finále jsme doma jeli dobře, ale Leszno má opravdu dobrý tým a jakkoli se na to podíváš, bylo jasné, že by bylo velmi těžké je porazit.  Jezdci, kteří proti Lesznu ztratili body, prohráli s opravdu dobrými jezdci, obzvlášť v jejich letošní formě. Finále je těžký závod, je tam hodně různých tlaků, my jsme získali stříbro a máme z toho radost.

MK: Co si myslíš o budoucnosti Patryka Dudka?
GH: Bude velmi dobrá, ten kluk se celou sezonu dokázal zlepšovat, učí se a dokáže naslouchat, podobně jako Maciej Janowski.  Jsou si v tom velmi podobní, snaží se přenést rady do závodů.

MK: Budeš v Zieloné Goře pokračovat?
GH: Zatím nevím, začali jsme jednat a myslím, že mi věří a chtějí mě v týmu. Já bych taky rád zůstal, takže pokud se něco nezmění, věřím, že se dohodneme.

MK: Sezonu jsi nezačal nejlépe, ale postupem času jsi šel nahoru, co se stalo?
GH: Měl jsem složitý začátek, měli jsme problémy s motorkami a trvalo to dlouho, než jsme to dali do pořádku. Je to nepříjemné, protože se začneš trápit. To se mi přesně stalo, ztratil jsem víru v sebe i svoji motorku a trvalo mi půl sezony, než jsem se z toho dostal. Teď už jsem spokojený, tohle je ta forma, jakou bych si přál mít. Přál bych si, abych v téhle formě sezonu začal, ale nemůžu čas vrátit zpátky, musím koukat dopředu.

MK: Myslíš, že můžeš vyhrát Zlatou přilbu?
GH: Naprosto, už jsem byl párkrát blízko. Moc rád bych byl uveden v listině vítězů. Pojedu do Pardubic s velkou energií a odhodláním.

MK: Je Tomasz Gollob správným mistrem světa?
GH: Určitě, je to letos nejlepší jezdec. Není nikdo, kdo by se mu vyrovnal ve větším počtu závodů, a proto je mistr světa.

MK: Jak hodnotíš současný stav amerického speedwaye?
GH: Americká plochá dráha je asi v nejhorším stavu v historii, jsou náznaky, že se slavné dny vrátí, ale bude to ještě dlouhá cesta. Amerika je obrovská země a děje se tam spousta věcí a plochá dráha je jeden velmi velmi velmi malý bod na mapě, v tak velké zemi je složité myslet si, že můžeme dosáhnout víc. Je těžké říct, co přesně je špatně. Já si myslím, že je potřeba víc lepší propagace tohoto sportu a nejspíš taky větší možnosti tréninku pro děti. Mělo by se mladým závodníkům ukázat víc z historie i možností do budoucna, řekl bych, že většina z nich vůbec netuší, jak je plochá dráha v Evropě rozvinutá, jaké tady mají možnosti, jak úspěšní mohou být. Pokud mladí jezdci nemají v srdci, že se chtějí stát mistrem světa, nemá cenu, aby do Evropy cestovali.

MK: Co si myslíš o současné české ploché dráze?
GH: Víš, v minulosti jsem jel v Čechách jen pár závodů, ale loni a letos jsem víc než za všechny sezony předtím dohromady a je to fajn. Kluby pravděpodobně mají finance na jezdce jako jsem já nebo jiní v ostatních týmech. Vypadá to, že to jde dobře, kluby mají víc sponzorů, třeba tady ve Mšeně jsou výborní fanoušci. Pro mě to je dobré, protože nejezdím v Anglii a mám čas jezdit ve středu a ve čtvrtek. Mám víc možností trénovat, víc možností závodit.

MK: Kdo je pro tebe největší soupeř v České republice?
GH: Ve finále jsme jeli proti Praze, každý rok se to může změnit, ale mají velmi dobrý tým.

MK: Myslel jsem spíš jezdce než tým.
GH: Nejspíš Matěj Kůs je nejlepší. Navíc je stále mladý a má všechno má před sebou.

MK: Během sezony žiješ ve Švédsku, vracíš se na Vánoce do Ameriky.
GH: Ve Švédsku zůstávám jen během sezony, na zimu se vždy vracím domů do Ameriky. Odjíždím v říjnu hned po poslední Grand Prix.

MK: Plánuješ se vrátit do Ameriky, až ukončíš kariéru?
GH: Jo, určitě, je to stále můj domov. Švédsko je jen přechodné řešení.

MK: V posledních měsících je Česká republika, řekl bych, zaplavená energy drinkem Monster, jsi spokojený s tím, jak jdou obchody?
GH: Moje propojení s Monster je jen ve Švédsku, ale i tam jdou obchody výborně, takže jsem opravdu spokojený. Je příjemné vidět značku rozšířenou v Čechách, taky v Maďarsku, Itálii, Německu, Francii. Je to všude, sledujeme, jak se značka pomalu ale jistě rozšiřuje. S tím jak já jsem do toho zapojený, prožíváme skvělé období.

Zanechte komentář: