Střípky z jednání Výkonného výboru

Autor článku:

ceska-republika.pngautoklub2.jpegSobota patřila ve Svítkově rozšířenému jednání VV SPD, na jehož pořadu bylo mnoho bodů od hodnocení uplynulého ročníku, přes diskusi o stavu mládežnícké základny v České republice, po potvrzení kalendáře závodů na našem území v sezoně 2011.

Jako první mluvil Mgr. Milan Špinka, trenér státní reprezentace, když hodnotil vystoupení národního týmu v uplynulé sezoně. Chválil vystoupení reprezentace dvojic a Aleše Drymla v ME nebo úspěch Eduarda Krčmáře ve Zlatém poháru FIM. „Podle tabulek předkládaných MŠMT je sezona 2010 výsledkově úspěšnější než předešlý rok,“ doplnil trenéra předseda VV SPD Petr Moravec. Na jejich slova reagoval Petr Křikava, který poukazoval na fakt, že základna plochodrážníků se stále zmenšuje a že je situace vážná a že „se s tím musí něco udělat“. Předseda Sportovního centra mládeže proklamoval ze strany svého klubu „maximální snahu“.

Josef Franc má přislíbeny jednozávodové divoké karty pro všechny finálové závody MS na dlouhé ploché dráze s výjimkou klání v norském Forusu, v němž dostane přednost domácí závodník, neboť Norové nemají svého zástupce mezi stálým osazenstvem šampionátu.

MČR jednotlivců se pojede znovu s jedním semifinále a třemi finálovými závody. Zástupci Slaného navrhovali jedno finále a dvě semifinále, avšak jejich návrh neprošel s argumenty, že pořadatelé již s těmito závody počítají a větší počet finálových závodů je trendem ve vyspělém plochodrážním světě.

Pořadatelé z Plzně a Slaného odmítají dále pořádat podniky Přeboru ČR jednotlivců, nebudou-li mit garance ostatních klubů o účasti jezdců v závodě, protože například některá neobsazená místa startovní listiny způsobují menší počet jezdců v rozjížďkách, což prý nepůsobí pozitivně na diváky. Ostatní pořadatelé však tento argument neakceptovali s tím, že závody této soutěže primárně neslouží k poutání pozornosti veřejnosti, ale jsou důležité pro jezdce, pro něž je plochodrážní sport zábavou, a pro jezdce, kteří jsou na začátku svých kariér. Což je v kontrastu s tím, co AK Slaný ústy pana Křikavy deklaroval jako prioritu, tedy důraz na mládež.

Protože někteří závodníci mají ještě své stroje na území Ruska, potvrdili hlasující čtvrteční dohodu ledařů o tom, že jeden nejhorší výsledek MČR jednotlivců na ledové ploché dráze se bude škrtat. První závod je naplánován do Růžené již na nadcházející sobotu.

O vstup do MČR do 125cc projevili, vedle Němců, zájem i Poláci, nabídli uspořádání některých závodů na svém území, ale kvůli legislativní komplikovanosti, byla varianta závodů v zahraničí smetena ze stolu. Mladí zahraniční jezdci se stále mohou u nás objevit, budou jimi doplňovány startovní listiny na počet dvanáct. Další novinkou je, že pořadí bude určovat součet malých bodů, tedy těch vyjetých na dráze.

Obnovená 1. liga se pojede s pěti týmy, které se všechny představí v jednom závodě, avšak vždy bude dvojice, která se na dráze nestřetne. Na to, že je toto neobjektivní a že může dojít ke zkreslení výsledků, poukazoval Martin Málek, v jehož představě by vždy jeden tým měl volný los. To se však nesetkalo s patřičnou odezvou, a tak Málkův návrh skončil v propadlišti dějin.

V otázce pneumatik bylo rozhodnuto následovně: v extralize je počet omezen na 14 hran v základní části, v playoff už týmy limitovány nejsou. V 1. lize má tým k dispozici 8 hran, proti čemuž ostře vystupoval Martin Málek, ale nebyl podpořen ani svým týmem.

Oproti dřívějším předpokladům nebyla schválena jednoletá výjimka pro používání žlutočerných povlaků namísto žlutých, které staronově vyžaduje FIM.

Miloslav Verner na vlastní žádost po třiceti letech končí v orgánech FIM, kam byli naopak nově zvoleni Petr Ondrašik a Milan Špinka.

10 comments

  1. Franc měl dostat stálou divokou kartu na VŠECHNY závody GP, výkonnost na to má. (Nemám nic proti Norům ani proti jejich divočákovi.) Stejně tak bratři Drymlové, pokud by se věnovali dlouhé dráze mohou být světová špička. Na dlouhé dráze není taková konkurence jako tam byla dříve, proto je snažší se prosadit do světové špičky.

  2. O te konkurenci bych ani moc nemluvil. Jsou to většinou vlčáci, kteří se věnují pouze dlouhé a trávě, což jim dává hodně. Pepča jel v Mariánkách super a byla to podívaná pro českého diváka jako hrom. Navíc se s ním znám velmi dobře a je to super člověk. To, že se mu však vedlo v tomto závodě ještě neznamená, že se mu povede dobře v celém šampionátu, jakože bych mu to ovšem moc přál. Někdy je třeba taky vidět trochu do zákulisí veškerého dění, což by mnoha lidem ukázalo, že to není tak jednoduché jak se může zdát.

  3. Samozřejmě že přeju Pepčovi Francovi medajli z GP a může být třeba 12. nebo 13. (dlouhá dráha je hodně o motocyklu, i špičkový jezdec na slabším motocyklu zajede čočku), ale podle mne Franc do GP patří. Jinak o té konkurenci bohužel musím to trochu rozvinout. GP jsou určitě pěkné závody, zajímavé, je dobře, že se GP jezdí, je to atraktivní sport. Ale s konkurencí, jaká byla na dlouhé dráze dříve, se to vůbec nedá srovnat. Jak známo dlouhou dráhu jezdila celá řada elitních světových jezdců z krátké dráhy, např. Briggs, Mauger, Olsen, Michanek, Stenlund (kromě toho i mistr světa na ledě), Shirra, Titman, Lee, bratři Collinsové, Penhall, Schwartz, Ermolenko, S.Moran, Gundersen, Nielsen, J.O.Pedersen, Niemi, Wigg, Tatum, a mnozí další. V MS se střetávali proti specialistům na dlouhou dráhu, namátkou jmenuji např. Poschenrieder, Angermüller, Siegl, Käter, Wiesböck, Müller, Betzl, Aigner, Duden, Maier, Hack, Stangeland, Praestbro, Jensen, Samuelsson, Godden, Banks, Gerhard, Barth, bratři Dienerové a mnozí další. V neposlední řadě i naši borci Kudrna, Štancl, bratři Vernerové, Dryml senior, zkrátka, konkurence byla obrovská a byla to úžasná palba. Proto byla dlouhá dráha královskou disciplínou.

    Jakmile se zavedlo GP na krátké dráze nejlepší jezdci z krátké dráhy už na dlouhou dráhu neměli čas a ze startovních listin až na výjimky zmizeli. To zcela pochopitelně negativně ovlivnilo úroveň a konkurenci na dlouhé dráze.

  4. Fanda:

    Dobrý den,

    omlouvám se, ale všechny Vaše pokusy o odeslání komnetáře (celkem 35x) byly systémem chybě označeny za spam. Bohužel jsem to nepostřehl do okamžiku kdy jsem v RSS čtečce viděl Váš dnešní příspěvek. Schválil jsem tedy manuálně ten první ze 13.12.2010.

    Ještě jednou se omlouvám a doufám, že je nyní vše v pořádku.

    Jaroslav Líbal
    Administrátor

Zanechte komentář: