Velkolepá plochodrážní podívaná v Rybniku

Autor článku:

polsko.pngrybnik.gifVčerejší den byl plný plochodrážních podniků a jedním z nich byl již tradiční Memoriál Lukasze Romanka v polském Rybniku. Letos to byl již 5. jubilejní ročník a podle toho také celé „grandiozní představení“ vypadalo.

Téměř 10.000 diváků vidělo opravdovou show plnou plochodrážních hvězd a fantastického závěrečného ohňostroje. A také asi nejlepšího plochodrážního speakera nejen v Polsku, Tomasze Lorka, který svým komentováním, postřehy a bleskovými rozhovory běhěm celého večera, dodal závodům na kvalitě.

Již po přečtení startovní listiny bylo jasné, že se bude na co dívat. Jason Crump, Andreas Jonsson, Tomasz Gollob, Artem Laguta, Rafal Dobrucki… to jsou jen někteří z šestnáctky zúčastněných. Z původní startovní listiny odpadl Greg Hancock, kterého nahradil Troy Batchelor, dále Rune Holta, za kterého zaskočil Adam Skornicki, místo Martina Vaculíka do Rybniku zavítal Dave Watt a na místo Andrieje Kudrjaszowa se postavil Wladimir Borodulin.

Ještě před samotným startem hlavního závodu se na dráze objevila trojice amatérských závodníků, aby předvedli, že v Polsku je plochá dráha opravdu velmi populární a že jezdců má Polsko dost a dost.

Poté již následovala eliminační jízda, ve které nastoupili 4 junioři, aby se utkali o poslední volné místo v hlavním závodě. Tuto jízdu vyhrál a vestu s číslem 16 do hlavního závodu navlékl Artur Czaja, jako druhý skončil Kamil Fleger.

Startovní listina byla tedy kompletní a hlavní závod mohl začít, na hodinách  bylo 19:00. Už první serie naznačila, že závod bude plný krásných soubojů. Po ní měli plný počet bodů Kasprzak, Gollob, Crump a Ulamek. Smůlu měl ve třetí jízdě Jonsson, kterému na startu zhasla motorka a už nestihl v limitu 2 minut přesednout na druhý stroj. Zpozdil se zhruba o dvě vteřinky, ale rozhodčí závodu Marek Wojaczek byl nekompromisní i když mu celý stadion dával hlasitě najevo, že by Jonssona rád viděl na startu třetí jízdy. Nestalo se tak a Jonsson tedy začal tento závod s nedojetou nulou.

Po druhé rundě si plný počet drželi už jen dva závodníci, Sebastian Ulamek a Krzysztof Kasprzak. Mistr světa Tomasz Gollob získal nulu, když ho porazil nejen Ulamek, ale také Jonsson a Batchelor, vše v jízdě číslo 5. V sedmé jízdě na sebe narazili bratři Lagutové, krásný souboj, při kterém si nic nedarovali, nakonec vyhrál starší z bratrů a připsal ke své jedničce trojku.

Ve třetí serii byla určitě největší lahůdkou 12. jízda, která nabídla souboj 4 Poláků. Ulamek, Kasprzak, Jamrozy a Jedrzejak. První dva měli plný počet bodů a podle toho to také vypadalo. Ze startu vystřelil Ulamek, který všem svým pronásledovatelům na chvíli ujel a vypadalo to na další trojku. Ve druhém kole se však kolem Ulamka doslova přehnali Kasprzak a Jedrzejak a rozdali si to o 3 body. Radovat se nakonec mohl Kasprzak, který těsně před cílem neuvěřitelným způsobem Jedrzejaka předjel. Kaprzak tedy připsal třetí výhru a byl jediným, kdo neztratil ani bodík. Jel opravdu velmi dobře a vše nasvědčovalo tomu, že dnes nebude mít konkurenci.

To se však změnilo v jízdě s číslem šestnáct, kdy se právě proti Kasprzakovi postavil Jonsson, dále Skornicki a Artem Laguta. Trochu nečekaně se ve vedení usadil Skornicki, druhý jezdil Jonsson a Kasprzak bojoval s Lagutou o bod. Celé tři kola si Skornicki držel první místo, ale Jonsson tvrdě útočil, aby si pak na závěrečné rovince Skornickeho vychutnal a získal tři body.

V poslední sérii startů nezískal Tomasz Gollob ani jeden bod, celkem jich tedy získal 9, stejně jako Ulamek a Grigorij Laguta. Na rozdíl od Laguty měl ale dvě trojky, stejně jako Ulamek a oproti němu pak jedno druhé místo zatímco Ulamek tři třetí místa. A tak se Gollob nakonec do finalové jízdy dostal. S ním se na start postavili Kasprzak se 13 body, Crump se 12 body a Jonsson s 11 body.

Ve finále se počítají body 5,3,1,0 a příčítají se k bodům ze základní části. Ještě před odstartováním samotného velkého finale se uskutečnila vložená jízda k uctění památky Andrzeja Skulskiego –  „Memorial A. Skulskiego“ , ve které se utkali 4 nejmladší závodníci sobotního večera. Vyhrál Kamil Fleger před Wladimirem Borodulinem, na třetím místě dojel Piecha a na posledním Czaja.

Po vložené jízdě už se tedy vše připravovalo k vrcholu večera – velkému finale.
Od startu se do čela dostal Kasprzak, ale jen na malou chvilku, než se před něj dostali Crump a Jonsson. Gollob ze čtvrtého místa pouze sledoval krásný souboj, kdy se celá trojice závodníku prala o první místo. Crump se poté usadil na čele, na druhé místo se před Jonssona dostal rychlý Kasprzak. Třetí Jonsson už měl před Gollobem velký náskok a tato jízda už tímto výsledkem skončila i po protnutí pásky. Stejné pořadí jako finalová jízda měl nakonec i celý závod.

Po vyhlášení výsledků následoval famozní ohňostroj a ihned poté tisková konference se třemi nejlepšími závodníky přímo na ploše stadionu. Všichni se shodli, že na závod jako je tento rádi přijedou znovu. Pochvalovali si vynikající atmosféru i pěkné souboje na dráze bez pádu a zranění.

Výsledky:
1. Jason Crump (PGE Marma Rzeszów) (3,2,3,1,3,5) 17
2. Krzysztof Kasprzak (Tauron Azoty Tarnów) (3,3,3,1,3,3) 16
3. Andreas Jonsson (Stelmet Falubaz Zielona Góra) (M,2,3,3,3,1) 12
4. Tomasz Gollob (Caelum Stal Gorzów) (3,0,2,3,1,0)  9
5. Sebastian Ułamek (Tauron Azoty Tarnów) (3,3,1,1,1) 9
6. Grigorij Łaguta (Włókniarz Częstochowa) (1,3,1,2,2) 9
7. Troy Batchelor (Unia Leszno) (2,1,2,R,3) 8
8. Tomasz Jędrzejak (Betard Sparta Wrocław) (2,2,2,1,1)8
9. Ronnie Jamroży (KS ROW Rybnik) (2,1,0,3,1) 7
10. Rafał Dobrucki (Stelmet Falubaz Zielona Góra) (1,R,1,3,2) 7
11. Rafał Szombierski (Włókniarz Częstochowa) (1,3,R,2,0) 6
12. Adam Skórnicki (Unia Leszno) (0,1,3,2,R) 6
13. Artiom Łaguta (Włókniarz Częstochowa) (2,2,0,0,2) 6
14. Davey Watt (GTŻ Grudziądz) (0,R,1,2,2) 5
15. Władimir Borodullin (ŻKS Ostrovia Ostrów Wlkp.) (1,1,2,0,0) 4
16. Artur Czaja (Włókniarz Częstochowa) (0,0,F,0,-) 0
17. Marcel Kajzer (Włókniarz Częstochowa) (0) 0
18. Kamil Fleger (KS ROW Rybnik) – NS
19. Łukasz Piecha (KS ROW Rybnik) – NS

Eliminační jízda:
Czaja, Fleger, Piecha, Kajzer (R)

Jízdy:
1. Kasprzak, Batchelor, Dobrucki, Watt
2. Gollob, Jamroży, Borodullin, Skórnicki
3. Crump, Jędrzejak, G. Łaguta, Jonsson (Vyloučen/2min)
4. Ułamek, A. Łaguta, Szombierski, Czaja
5. Ułamek, Jonsson, Batchelor, Gollob
6. Szombierski, Jędrzejak, Skórnicki, Dobrucki (Defekt ze 4.místa)
7. G. Łaguta, A. Łaguta, Jamroży, Watt (Defekt ze 3.místa)
8. Kasprzak, Crump, Borodullin, Czaja
9. Skórnicki, Batchelor, G. Łaguta, Czaja (Pád na 4.místě)
10. Crump, Gollob, Dobrucki, A. Łaguta
11. Jonsson, Borodullin, Watt, Szombierski (Defekt ze 4. místa)
12. Kasprzak, Jędrzejak, Ułamek, Jamroży
13. Jamroży, Szombierski, Crump, Batchelor (Defekt ze 4.místa)
14. Dobrucki, G. Łaguta, Ułamek, Borodullin
15. Gollob, Watt, Jędrzejak, Czaja
16. Jonsson, Skórnicki, Kasprzak, A. Łaguta
17. Batchelor, A. Łaguta, Jędrzejak, Borodullin
18. Jonsson, Dobrucki, Jamroży, Kajzer
19. Crump, Watt, Ułamek, Skórnicki (Defekt ze 4. místa)
20. Kasprzak, G. Łaguta, Gollob, Szombierski

Finále:
21. Crump (5), Kasprzak (3), Jonsson (1), Gollob (0)

Jízda na počest Andrzeja Skulskiego:
Fleger, Borodullin, Piecha, Czaja

Zanechte komentář: